Dessa enkla färskostersättningar fungerar lika bra som den riktiga osten i de flesta recept.
Som namnet antyder är färskost en krämig och bredbar ost som kan förvandla intetsägande recept till dekadent magi.
Nackdelen med färskost? Den innehåller mycket fett och kalorier.
Oavsett om du gör en klassisk dip eller glasyr till en tårta, så är dessa enkla byten ett bra alternativ.
Kolla in dessa gräddostersättningar som är snabba, enkla och fulla av färskostsmaker.
1. Gräddfil
Gräddfil liknar mjukost i konsistensen, men har en något syrlig smakprofil.
Att gräddfilen får en extra syrlig smak beror på tillsatsen av mjölksyrabakterier. Den innehåller mindre fett och kalorier, särskilt om du väljer lätt gräddfil.
Surgrädde fungerar ofta bäst som ersättning för smakliga rätter som soppor och dippar.
Om du gör en efterrätt kommer den sura tonen i gräddfilen att göra att din efterrätt smakar surt istället för sött, och det vill ingen ha!
2. Mascarpone-ost
Mascarponeost är långt ifrån ett hälsosammare alternativ till gräddost.
Den är något tjockare och innehåller mer fett och kalorier.
Det är också viktigt att notera att den här osten är mer krämig och inte har den klassiska syrliga punch som gräddost har.
Om du väljer Mascarpone blir dina bakverk och maträtter tjockare och mer dekadenta.
Men de subtila smakerna i detta byte faller lite platt.
För att få en smak som påminner mer om klassisk färskost kan du blanda Mascarpone-ost med en gnutta salt och en snabb pressning av citronsaft.
3. Grekisk yoghurt
Finns det något som grekisk yoghurt inte kan ersätta?
Grekisk yoghurt är ett utmärkt val om du försöker äta hälsosamt och ge dina recept lite mer näring.
Den är inte bara lätt syrlig, utan har också en liknande konsistens. Den innehåller mer kalcium, vitamin B12 och protein, vilket är perfekt för vegetariska rätter.
Konsistensen är liknande men lite tunnare än gräddost.
Om du vill ha lite tjock grekisk yoghurt (vilket är viktigt när du bakar) måste du sila bort en del av det överflödiga vattnet.
Ta en ostduk och filtrera lite av det extra vattnet över natten innan du använder det.
4. Keso
Keso är en utmärkt ersättare i salta och söta recept, men det kräver extra arbete.
För att få den krämiga konsistensen av gräddost måste du pulsa ostmassan i en mixer för att få en tjockare konsistens.
Smakerna i keso är mer subtila än i gräddost, så du måste lägga till lite syrlighet.
Genom att tillsätta citronsaft eller vinäger förstärks smakerna i keso till speglad gräddost.
Om blandningen är för rinnig kan du även sila den genom en ostduk för att ta bort överflödig fukt.
5. Hummus
Självklart är hummus inte ett bra byte i efterrätter. Det är dock värt att kolla in det för pålägg, dippar och andra krämiga middagsrätter.
Den har en liknande tjock konsistens som gräddost och citronsaften ger receptet den patenterade syrliga kicken.
Det fina med att byta ut hummus mot hummus är att den innehåller mycket extra näring.
Kikärtsbasen tillför ytterligare protein (perfekt för vegetariska måltider) och innehåller mycket protein och fibrer.
Hummus är ett utmärkt sätt att få en krämig godhet utan mjölk eller mejeriprodukter.
6. Ricottaost
Ricottaost har en liknande sötma och syrlighet som gräddost men är inte lika tjock.
Det är ett bra byte om du håller koll på dina kalorier eftersom det är mindre fett och kalorier.
Det är en utmärkt källa till protein, riboflavin, vitamin B12 och fibrer som ger extra näring.
För smakliga rätter är ricotta ett bra 1:1-byte. När du bakar blir det lite mer komplicerat.
För att få en liknande smak som gräddost kan du blanda ricotta med antingen grekisk yoghurt eller gräddfil.
Om det är för rinnande kan du ta bort överflödigt vatten med en ostduk.
7. Kefir
Kefir är fermenterad mjölk som har konsistens som mjölk och yoghurt.
Det tar tid att göra Kefir till en ostbitar, men den extra näringen är väl värd den extra ansträngningen.
För att göra Kefir tjock som gräddost måste du separera vasslen från ostmassan.
För att göra detta, klä ett durkslag med ostduk och låt kefiren ligga i kylskåpet i minst 4-6 timmar.
Tillsätt salt till din tjocka kefirost och använd den som en 1:1 ersättning i de flesta recept.
8. Tofu
Tofu är en utmärkt ersättning för veganska recept. Du kan också använda den i veganska ostkakor. Det kräver lite extra arbete, men det är värt det!
Du måste ta fram mixern för att förvandla din silkentofu till smörjbar magi.
Tappa bort överflödigt vatten från tofun och släng den i en mixer tillsammans med olja.
Vegetabilisk olja fungerar bra, men kokosolja är ett bra sätt att förstärka smakerna. Tillsätt sedan en syra, t.ex. citronsaft.
Det fina med tofu är att när den är i mixern kan du lägga till extra smaker som kompletterar dina recept.
9. Neufchatel
Neufchâtelost hänger gärna med gräddost i livsmedelsbutikens mejerigång, men vad är det egentligen?
Neufchâtel är en fransk bredbar ost som kommer från Frankrike. Den har en nästan identisk konsistens och smak, men är mycket mindre fet och kaloririk.
Det fina med denna ost är att du kan använda lika mycket Neufchâtel i stället för gräddost i nästan alla recept.
10. Cashewnötter
Jag har en vegansk vän som köper cashewnötter i lådor för att fylla sin ostfix. Det tar lite tid, men det är värt den extra ansträngningen.
Denna ersättning för färskost är fylld av hälsosam näring och har en kraftig smak!
För att göra cashewnötost, blötlägg cashewnötterna tills de är mjuka och mjuka.
När de är mjuka kastar du dem i en mixer tillsammans med olja, salt och syra (t.ex. citron eller vinäger) och pulserar tills de blir krämiga.
11. Vegansk mjukost
När det gäller veganska recept är det ibland bäst att låta proffsen ta hand om bytena.
Många stormarknader har veganska ostalternativ i sitt sortiment tillsammans med sina mejeriprodukter.
Daiya har ett fantastiskt smörjbart färskostalternativ som är tillverkat av kokosolja, tapiokakräm och kokosgrädde och som fungerar som den äkta osten i recept.
Den är lite dyrare, men det är ett bra sätt att byta ut den klassiska färskosten mot vegansk ost. Ingen kan se skillnad!