Hur länge kan tinad kyckling stå i kylskåpet? Har du låtit din kyckling tina i kylskåpet och undrar hur länge den är okej att äta? Om så är fallet är du inte ensam. Vi har alla varit där förut men idag ska vi reda ut när kycklingen är okej att äta åt dig.
Svaret på frågan hur länge den tinade kycklingen kan stå i kylskåpet beror på hur den tinades upp. Om den tinades upp i kylskåpet är tumregeln att man kan förvara den i kylskåpet i 1-2 dagar efter att den tinats upp helt och hållet. Upptinad tillagad kyckling kan förvaras i kylskåpet i 3-4 dagar.
Till att börja med är det viktigt att veta att kyckling kan förvaras i kylskåpet i upp till två dagar efter att den tinats upp helt. Detta gäller dock endast om kycklingen tinades upp i kylskåpet. Om du har tinat kycklingen på något annat sätt måste den tillagas omedelbart. Detta beror på att tining av kyckling i varmt vatten eller i rumstemperatur kan leda till att bakterier växer på kycklingen.
För kyckling som tinats upp i mikrovågsugn
Om du tinade upp kycklingen i mikrovågsugnen ska du tillaga den omedelbart. Du bör inte frysa in den igen eftersom det kan orsaka matförgiftning när du väl äter den.
Vad händer om min kyckling tinades upp i vatten?
Om kycklingen tinades upp i vatten eller på köksbänksskivan ska du tillaga den omedelbart. När kycklingen har tinats upp i vatten eller i rumstemperatur ska den inte frysas in igen eftersom den kan vara en grogrund för bakterier som kan orsaka matförgiftning.
OBS Det är inte rekommenderat att tina kyckling i rumstemperatur.
Kan jag frysa upptinad kyckling igen?
Om du tinade upp kycklingen i kylskåpet och den inte var ute ur kylskåpet under någon längre tid (ungefär en timme) kan du frysa in den på nytt utan risk.
Om den tinades upp i mikrovågsugn eller i kallt vatten får du inte frysa in den igen, eftersom det kan orsaka matförgiftning.
När det gäller hantering av fjäderfä är det alltid bättre att vara försiktig. Bortsett från att bakterier snabbt förökar sig på fjäderfä när de lämnas utan tillsyn är kyckling också känsligt för kontaminering. Felaktig förvaring eller hantering kan försätta kycklingen i en farozon. Det kan också resultera i en stor chans att bakterier från kycklingen kontaminerar andra ytor och livsmedel i ditt kök.
Kyckling som har tinats upp och frysts mer än en gång kan ibland ha en något annorlunda konsistens och smak. Om du inte är säker på om din kyckling fortfarande är färsk eller i gott skick är det alltid bättre att slänga den än att riskera matförgiftning.
Hur kan du se om kycklingen har blivit dålig?
Det finns några tecken på att din kyckling har blivit dålig.
Kontrollera förpackningen
Kontrollera först utgångsdatumet på förpackningen. Om den har passerat bäst före-datumet eller bäst före-datumet ska du inte använda den. För det andra ska du kontrollera om det finns några tecken på läckage eller punktering. Om förpackningen är skadad får du inte använda kycklingen.
Om du fortfarande är osäker på om kycklingen är god eller dålig, lukta på den.
Lukta på det
Kyckling som har blivit dålig luktar surt eller luktar illa. Om du inte är säker, ät den inte.
Färgförändring
Rå eller tillagad kyckling som har blivit dålig ändrar också färg. Om du ser någon missfärgning ska du slänga den. Färsk kyckling är rosa i färgen, medan dålig kyckling har en gråaktig eller grönaktig färg.
Ändring av textur
När rå kyckling blir dålig får den också en annan konsistens. Köttet känns slemmigt och halt när man rör vid det.
Om du ser något av dessa tecken ska du inte använda kycklingen, det är inte värt besväret, släng den bara.
Jag hoppas att den här artikeln var till hjälp. Har du några tips på hur länge den tinade kycklingen ska förvaras i kylskåpet? Dela dem i kommentarerna nedan!