Vi har alla varit där: Du hade för avsikt att göra allas favoritrecept med kyckling, men sedan kom livet i vägen. Innan du vet ordet av har du redan beställt hämtmat tre gånger den här veckan, och kycklingpaketet väntar fortfarande på dig i kylen. Nu undrar du: Är kycklingen fortfarande säker att äta och hur vet jag om kycklingen den är det?
Den goda nyheten är att allt inte är förlorat även om matlagningen inte gick enligt planerna. Vad är det bästa sättet att se om kyckling har blivit dålig? Håll dig till fyra pålitliga kontrollpunkter när du gör den bedömningen: datum, färg, lukt och känsla.
1. Kontrollera datumet.
Titta på bäst före-datumet på förpackningen. Om du har passerat det datumet är kycklingen sannolikt inte säker att äta och det är bättre att kasta den än att riskera att bli sjuk. Bäst före-datumet är dock inte det enda datumet du bör tänka på.
En tumregel är att rå kyckling inte bör ligga i kylskåpet i mer än två dagar, rå kyckling bör förvaras högst en till två dagar i kylskåpet. Om kycklingen tidigare varit fryst träder denna tidsgräns i kraft när köttet är helt tinat.
2. Titta på färgen.
Om du fortfarande är osäker kan du använda visuella tecken för att hjälpa dig. Hur ser kycklingen ut? Har den fortfarande en rosa, köttig färg eller har den börjat få en matt, gråaktig färg?
När kycklingen förstörs bleknar färgen från rosa till grått. Om kycklingen har en gråaktig färg är det bäst att inte använda den. Majskyckling kan ibland ha en gulaktig färg från början.
3. Lukta på kycklingen.
Underskatta aldrig luktsinnet! Det verkar överdrivet enkelt, men det är ett effektivt verktyg för att veta när man ska behålla eller kasta mat.
Om kycklingen har en sur eller stickande, märkbart dålig lukt, följ din magkänsla och släng den.
4. Känn på kycklingen.
Kyckling har av naturliga skäl en glänsande, lätt halkig konsistens. Om det känns som om kycklingen är täckt av ett lager av något som känns särskilt slemmigt, klibbigt eller tjockt är det dock bäst att inte använda kycklingen.