Bästa pepparkvarnen

Under en lång tid var jag en av de som köpte färdigmalen peppar. Idag undrar jag lite hur jag tänkte. Nymalen peppar smakar alltid bättre. Dessutom så är det bättre för miljön att inte köpa nya glas/platsbehållare hela tiden. På senare år så har en riktigt illavarslande trend smugit fram. Företag säljer pepparkvarnar där man inte kan fylla på med mer peppar. Helt tokigt men bra för företagets kassakista är jag rädd. Dessutom har de där kvarnarna ofta ett dåligt kvarnverk gjort i plast som du inte kan ställa in hur finmalet du vill ha pepparn på.

Om du har en dålig kvarn som lätt täpps till, maler okonsekvent eller strör peppar kring sig så är det nog dags att uppgradera. Köper du en ordentlig pepparkvarn så kan du behålla den hela livet. Trots detta kan det vara en bra idé att ha flera, en till vitpeppar och en till svartpeppar t.ex.

Peugeot Paris

Man kan ställa in hur grovt den här kvarnen ska mala genom att vrida runt botten på kvarnen. Den är ganska dyr och är egentligen lite utanför min budget. Fick den dock i julklapp för ett par år sen och sen dess har den varit en trogen tjänare i köket. Designen är klassisk och elegant. Materialet är trä täckt med någon form av mörk lack, bets eller dylikt (jag är inte särskilt väl bevandrad i träbehandling). Det finns även versioner i lite andra färger.

Jag är mycket nöjd med min, byggnadskvalitén känns solid och jag tror att den kommer att hålla en lååång tid. Måste dock erkänna att jag vid ett tillfälle trodde att kvarnen hade gått sönder, det visade sig att jag envist höll på att vrida åt fel håll.

Kvarnverket i stål.

Le Creuset pepparkvarn

Le Creuset kombinerar klassisk form med iögonfallande färgteman. De finns i lite olika färger men märket förknippas nog starkast med en intensiv brandröd färg. Skruvtoppen är lätt att skruva av, särskilt svårt att fylla på med pepparkorn är det inte heller. En neandertalare hade antagligen klarat av det.

Le Creuset Salt och pepparkvarn

De må vara dyra men de har en tidslös design och kommer med en tioårsgaranti. De är ergonomiskt utformade och trevliga att använda.

Malverket i keramik smular snabbt sönder pepparkorn, är dessutom korrosionsbeständigt och kan justeras för att mala både fint och grovt. Detta kanske bara är surgubben i mig men jag är lite missnöjd med att kvarnen är gjord i akryl. Jag föredrar en kvarn i trä framför en i plast. Rent praktiskt så gör det ingen skillnad eftersom materialet säkert håller lika bra, det känns lite trevligare med trä helt enkelt.

Ett annat klagomål är att kvarnen strör runt lite peppar kring sig även när den inte är i användning. Något som jag inte märkt med den ovanstående kvarnen.

Skeppshults

Skeppshults pepparkvarn är gjord i bok och gjutjärn. Känns solid och gammalmodig. Om man skulle vara orolig för att den går sönder så finns det en 25 års garanti. Gjutjärnet gör att kvarnen är ganska tung och lite otymplig att använda även om det gör att kvarnen känns solid och hållbar. Hur grovmalen peppar du vill ha ändras genom att vrida på toppen av kvarnen. Denna har tyvärr samma problem som le creuset, nämligen att den sprider runt peppar kring sig även när du inte maler. Det är inga enorma mängder och verkligen inte ett stort problem men det är värt att nämna.

Zassenhause München

Pepparkvarn i stilren design. Materialet är trä med en svart eller vit lack. Precis som i Peugots kvarn så är malverket keramiskt. Med andra ord är det väldigt hårt och keramikdelarna kommer inte nötas ut på lång tid. Om du ändå är orolig så kommer kvarnen med en tjugofemårig garanti. Man kan justera hur grovmalet peppar man vill ha genom att vrida runt botten av kvarnen. Kvarnen maler lite ojämnt och man får något ojämn finhet på pepparn men jag tycker inte att det är ett problem.

Peugot Nancy

Peugeots klassiskt utformade kvarnar kommer också i en lite modernare tappning. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om en pepparkvarn i genomskinlig akryl men en fördel har den; man kan se hur mycket peppar man har kvar. Utöver det estetiska så finns det inget att klaga på, kvarnen har ett av peugots kvarnverk i stål och maler som en dröm. Kvarnverket är inte bara lätt att mala med, det går att justera hur fint det maler också. Den mindre storleken gör den perfekt att ha på borde, hur smidig som helst att skicka runt.

Zassenhaus Hamburg

Zassenhaus -

Zassenhaus Hamburg har ett kvarnverk i härdad keramik och, hör och häpna, zirkonium. Inte nog med det, detta är också pepparkvarnen som används av svenska kocklandslaget. Det finns både en pepparkvarn- och en saltkvarnsversion. Höljet är gjort av bok och kommer med och utan lack. I övrigt finns det en del stilrena detaljer i rostfritt stål. Denna kvarn är enligt mig lika bra som Peugeot paris även om jag föredrar Peugeots lite mer klassiska design bättre. Sättet de fungerar på är ganska likt, fyll på med korn i toppen, skruva botten för att ställa in hur fint du villa mala och vrid sen efter hjärtans behag.

  • Tjugofemårs garanti
  • Modern design
  • Kvarnverk i keramik och zirkonium

Elektrisk pepparkvarn från Champion

Den här motordrivna pepparkvarnen kräver fyra AA batterier men lyckas mala peppar väldigt fint. För att vara motordriven så är den dessutom väldigt tyst

Eparé Battery Operated Mill | Tastemade

Om du vill ha en eldriven modell så är champions peppparkvarn ett bra val. Den är extremt enkel att använda. När du laddat den med batterier och peppar så är det bara att trycka på en knapp uppe på kvarnen så kommer det (ganska sakta) komma peppar från det keramiska ramverket. Det går även att justera hur finmalen peppar man vill ha. Kvarnen maler också väldigt jämnt.

Jag är ärligt talat inte ett fan av elektriska pepparkvarnar. Det känns lite onödigt och gimmikigt. Denna uppfattning förstärktes ännu mer när jag upptäckte att en liten led-lampa börjar lysa när man maler. Möjligtvis är det en bra idé att köpa en för äldre, folk med artros eller handikappade men standardköket behöver verkligen inte en. De är långsammare och mer högljudda än vanliga kvarnar. Dessutom är risken större att något går fel desto om du lägger till en motor.

Designen i rostfritt stål är snygg men lite hal om man har fuktiga händer efter köksarbete. Den är smal och jag tror att en person med exempelvis reumatism skulle tycka att den var lätt att hantera. Den kommer med ett lock för kvarnverket så att man inte strör peppar runt sig som vissa andra modeller.

Denna kvarn är inte lika lätt att fylla på som de flesta andra; du måste skruva av basen från toppen i rostfritt stål och sen separera basen från batteripaket för att komma åt öppningen för att fylla på med kaffe. Jag skulle rekommendera att du tar en titt i manualen innan du försöker fylla på med färsk peppar.

Skötsel och underhåll

Använd inte salt och andra kryddor i din pepparkvarn. Salt får obehandlad metal att rosta. Det finns speciella kvarnar för salt som använder rostfritt stål eller keramik. Dessutom så behövs saltkvarnar egentligen inte. Peppar blir mer aromatiskt om det krossas samtidigt som matlagningen sker, någon sådan effekt finns inte för salt som smakar precis likadant oavsett om den precis krossats eller inte. Olika malar är anpassade efter olika kryddors storlekar och former. Om du håller dig till peppar så kommer din kvarn inte att täppas till.

Peugot rekommenderar att du blandar i svarta pepparkorn om du vill använda röd, rosé eller grön peppar. Färgad peppar har ofta högre vattenhalt än svart och riskerar att täppa till kvarnverket. Detta verkar vara råd som passar andra märken än peugot.

Om du har problem att vrida runt din pepparkvarn så lätta på skruven i toppen av kvarnen (om det finns någon). Tighta åt skruven gradvis samtidigt som du maler. Detta borde få loss eventuella pepparkorn som har fastnat.

Generellt sett så räcker det att rengöra sin pepparkvarn med en fuktig trasa. Om det behövs så kan man ha på lite allrengöring eller disksåpa. Kolla igenom tillverkarens instruktioner innan du rengör kvarnens inre. Sätt aldrig kvarnen i diskmaskinen.

Den snabbaste och enklaste metoden för att fylla på med peppar är att använda ett vikt pappersark.

Om du har problem med att få in pepparkornen i kvarnen så är det absolut enklaste sättet att använda en bit skrivarpapper som tratt. Jag har alltid ett papper på kryddhyllan som är redo att användas.

Känn din peppar

Det vi kallar för peppar är egentligen ett samlingsnamn för lite olika frukter från växter. Arten piper nigrum är en klängväxt som ger svartpeppar, vitpeppar och grönpeppar. Skillnaden kommer från när de skördas och hur pepparn har bearbetats.

Svartpeppar är en bra allroundkrydda som passar det mesta. Det finns ett par olika varianter, däribland Tellicherry som har en lite sötare smak. En annan variant är Lampong som har en citrusaktig ton och en het eftersmak. Vitpeppar har en något mindre skarp smak och passar perfekt till fläskkött. Grönpeppar är perfekt att ha i såser eller för att krydda kött med sin något mer aromatiska smak.

Rosépeppar är inte alls släkt med den vanliga pepparväxten utan kommer från en buske med ursprung i Peru. Smaken är inte heller särskilt lik vanlig peppar och påminner mer om hur enbär smakar. De har en lite fruktig smak med ett lätt pepparaktigt bett. Används med fördel till skaldjur eller i gräddbaserade såser. Se till att tillsätta pepparn i slutet av tillagningen, om pepparn utsätts för värme för länge så förstörs smaken.

Lämna en kommentar