Pizzans hemstad och dess uråldriga historia
Pizzan har sitt ursprung i Neapel där den växte fram någon gång på 1700 eller 1800-talet. Föregångaren till pizzan var antagligen foccacian som sedan förfinades till den pizza vi har idag. Många kulturer bakade olika sorters bröd med topping som med lite välvilja skulle kunna kallas för pizza. Modern pizza har dock sitt ursprung i Neapel där den såldes i gatustånd.
Pizza har fått spridning runt hela världen. I USA uppkom pizzerior i de grannskap där det fanns många italienska immigranter. Rätten blev ännu mer populär efter andra världskriget då många amerikanska soldater hade blivit introducerade till rätten under sin tid i Europa. Idag skiljer sig amerikansk pizza ganska mycket från italiensk pizza. Det utmärkande draget brukar vara en tjockare botten.
Det är okänt var namnet pizza kommer ifrån men det finns ett par olika teorier. Vissa tror att det kommer från bysantinskgrekiska ordet pitta, en sorts plattbröd. Vilket betyder att pizza skulle komma från samma ord som pitabröd kommer ifrån. En trolig förklaring är att det kommer från det lombardiska ordet bizzo, vilket betyder munfull.
Pizzan kommer till Sverige och vår första pizzeria.
1947 förekom det arbetskraftsinvandring från Italien. Italienarna skulle arbeta på asea. De tyckte antagligen att det något kallare klimatet var helt ok men en sak kunde de inte vara utan, Italiensk mat! Med tanke på hur god deras mat brukar vara är det ganska förståeligt faktiskt. Asea fick helt enkelt starta en italiensk restaurang på sjöhagsvägen i västerås. Menyn hade lite all möjlig italiensk mat, däribland pizza.
1969 dök den första renodlade pizzerian upp. Vid Gustav Adolfs torg i Stockholm närmare bestämt. Pizzerian hette Sperandio Piazza de la Opera . Namnet kommer av att den helt enkelt låg nära operan. Pizzerians grundare, Pepino, skapade i mångt och mycket den typen av pizzeria man hittar i Sverige idag. Man kunde ta med sig pizzan hem i en papplåda och även få en pizzasallad till. Pizzasalladen är inte ett italienskt påfund utan kom antagligen från en anställd med ursprung i Jugoslavien.
På åttiotalet började sveriges egna, något bastardiserade version av pizza göra sig känd. Många italienare hade nog blivit rejält förfärade av vad vi gör med våra pizzor men mumsigt är det enligt mig i alla fall. De monstrositeter jag pratar om är bland annat kebabpizza men även saker som oxfilépizza med bernaisesås och pizza med pommes på.
På nittiotalet började man kunna se typisk amerikansk pizza som har en särskilt djup botten och ofta salamiliknande korv på. I riktig amerikansk manér så anses mer alltid vara bättre och pizzorna är fyllda med flera olika sorters ostar och kallskuret.
På senare tid har man kunnat se mer och mer ”autentisk” pizza. Det vill säga pizza som ska lika den som tillagas i Italien. Ofta görs detta genom vedeldade ugnar och färska ingredienser.
Vill du också laga pizzor som har den där autentiska krispigheten? En pizzasten kan bidra med mycket även om det inte blir precis som i Italien. Här kan du läsa mitt stora pizzastenstest.