Varje år odlas ca 10 miljoner ton kaffe. De främsta producenterna är länder kring ekvatorn. Brasilien står för ungefär en tredjedel av världens bönor men också Vietnam, Indonesien, Colombia, Honduras och Etiopien producerar stora mängder. Etiopien är för övrigt kaffet ursprungsland där det odlades så tidigt som 500-talet.
Det odlas två olika sorters kaffebönor; arabica och robusta. Om du är intresserad så kan du läsa min artikel om arabica vs. robusta. Arabican utgör ungefär två tredjedelar av all kaffe som odlas på jorden.
Robustan är som namnet antyder mer tålig än arabica och behöver inte odlas på lika hög höjd. Arabicabönan behöver odlas på höjder över 1000 meter över havet vilket gör att produktionen blir svår och kostsam.
Platser kända för sitt kaffe
Det finns vissa platser som inte nödvändigtvis står för en jättestor produktion men som ändå är kända för sina kaffebönor. En av dessa platser är blue mountain på Jamaica. Omständigheterna för kaffeodling är optimala där, rik jord, mycket nederbörd, kyla och karibiskt klimat gör att kaffet blir utmärkt. Tyvärr kostar det också därefter.
Kona, Hawaii är i likhet med Blue Mountain en perfekt plats för kaffeodling mitt i ett tropiskt paradis.
Ön Java i Indonesien har länge varit en högborg för kaffeproduktion. Det var länge förbjudet att exportera öns mycket speciella plantor. Indonesien är också känt för sitt speciella Kopi Luwak, även kallat Sibetkaffe. Kaffet är, tro det eller ej, gjort på bönor som ett litet mårddjur bajsat ut. Även om kaffet sägs vara väldigt gott så behandlas djuren illa. Håll dig därför till de ovanstående kaffesorterna om du vill lyxa till det. Vill du veta mer om olika lyxiga (och dyra) kaffesorter kan du klicka här.