På senare år har kvarg blivit populärare och den har därmed inkräktat lite på yoghurtens territorium.Kvarg är proteinrikt och är därför populärt bland kroppsbyggare och andra personer som styrketränar. Vissa typer av kvarg kan dock ha en lite sträv konsistens som avskräcker vissa personer.
Yoghurt är mjölk som har syrats med yoghurtkultur. Fettinnehållet kan varierar väldigt mycket. Grekisk yoghurt är ofta kring 10% medan vanlig naturell yoghurt brukar vara ungefär 3%.
Kvarg är faktiskt en typ av färskost som har koagulerats med mjölksyyrabakterier. Smaken är lite surare än yoghurt och används en hel del i bakning. Recept på lussebullar och cheesecake använder ofta kvarg.
Nedan följer lättkvargs näringsinnehåll per 100g:
64 kcal
3.3g kolhydrater
0.2g fett
12g protein
Nedan följer yoghurts näringsinnehåll
60 kcal
3g fett
3.8g kolhydrat
3.4g protein
Ur ett rent näringsperspektiv så är kvarg att föredra. Med det sagt så är yoghurt mer lättflytande och saknar kvargens strävhet vilket gör att vissa, mig själv inkluderad, föredrar den ur ett rent gastronomiskt perspektiv.