Det finns gott om bär i olika nyanser av rött. Vissa är välsmakande, andra bittra eller rentav giftiga. Den här artikeln går igenom några av de röda bär som du kan hitta i svenska skogar och trädgårdar.
Nypon
Nyponens färg varierar från orange till röd.Efter att man rensat bort fröna kan fruktköttet användas till att göra saft, soppa, marmelad och geléer. Nypon är väldigt rikt på C-vitamin. En sak att lägga på minnet är att nypon är en användbar frukt vid en överlevnadssitutation eftersom de innehåller en del kolhydrater och sitter kvar in på vintern. Nyponen kan svartna men är fortfarande ätbara.
Hagtorn
Hagtorn får både vackra blommor och bär. Bären påminner om en miniversion av äpple. Vill man titta närmare på dem bör man dock vara försiktig, hagtorn har närmligen vassa taggar.
Varken bär eller taggar är giftiga. Bären är ätliga men är väldigt hårda. Smaken kommer först till sin rätt som en del av en gelé eller dylikt. Hagtorn brukar dock inte odlas för sina bär utan fungerar mer som en prydnadsväxt. Den är ett bra val om man letar efter en tålig och snabbväxt planta till sin trädgård.
Mjölon
Mjölon liknar lingon men som namnet antyder så är de torrare och mjöligare. Mjölon är smaklösa och även om de inte är giftiga så är de ingenting man vill äta. Förr användes de till textilfärgning. Mjölon ger textilier en gul färg men kan blandas med diverse ämnen för att få andra färger också.
Lingon
Lingon kan man hitta gott om i våra svenska skogar. De är väldigt köldtåliga vilket gör att de kan växa i princip hela Sverige. P.g.a. att de har varit så lätttillgängliga så är lingon är djupt associerade med svensk matkultur, främst i form av lingonsylt men lingonsylt och gelé är också vanligt.
Lingon vill inte ha för mycket sol och trivs bäst i sur och fuktig jord, de mognar under sen sommar till tidig höst.
Oxbär
Oxbär är en typ av rosväxt som växer som låga buskar. Bären är smaklösa och användes förr till att dryga ut mjöl eller för att utfodra djur.
Oxel
Oxel påminner om rönn men trädet är mycket större. Förr i tiden så torkades bären och användes som utfyllnad i mjöl. Oxel går också bra att göra gelé på.
Röda vinbär
Vinbär har en distinkt syrlig smak och är utmärkta i geléer, safter och marmelad. Bären växer i klasar på buskar som är runt 1.5 meter höga. Buskarna kan få rikligt med bär och är därför en populär trädgårdsväxt. Dessutom så är plantorna i sig väldigt fina och kan bli ganska frodiga under bra förhållanden.
Hallon
Hallon kan hittas längs skogsstigar samt vid branter. Som du säkert vet så är bären väldigt välsmakande och går utmärkt att äta som de är men gör sig också väl i sylter, fast och bakverk.
I slutet av juli börjar man kunna plocka hallon. Hallonbusken är relativt tålig och är ett trevligt tillskott i vilken trädgård som helst. Se till att den står i ett soligt läge och i jord som är kalkfri och gärna sandblandad.
Rönn
Precis som ordspåket så är rönn surt. I geléer och marmelader är de dock väldigt goda. Tänk på att plocka dem efter första frosten eftersom kylan förbättrar smaken. Kan du inte bärga dig och absolut vill plocka bären så kan du slänga in dem i frysen i ett par timmar för att simulera nattfrost och göra bärens smak bättre.