Även om du inte är vegetarian har du förmodligen ätit tofu någon gång. Du kanske till och med lagar mat med den regelbundet. Men har du hört talas om tempeh? Det är definitivt den mindre populära av de två, men den har en växande skara fans – och det av goda skäl!
Tempeh är liksom tofu ett köttalternativ som tillverkas av soja, men det är ungefär där likheterna tar slut. Tofu och tempeh är ganska olika när det gäller smakprofil och näringsinnehåll. Om du vill införliva mer växtbaserade proteiner i din kost kan du läsa vidare för att lära dig allt du behöver veta om tofu och tempeh.
Vad är egentligen tofu?
Du har säkert undrat hur sojabönor går från sin ursprungliga form till dessa fasta vita block. Tofu tillverkas av sojamjölk, som är en vätska som utvinns ur malda, kokta sojabönor. Massan dräneras sedan och bearbetas till ett block. Tofu har sitt ursprung i Kina, men har sedan dess fått stor spridning över hela världen.
Tofu har blivit populärt som ett köttalternativ eftersom det är ett av få växtbaserade livsmedel som är en komplett proteinkälla. Och det skadar inte att den har låg halt av mättade fetter och inte innehåller något kolesterol.
Även om tofu har väldigt lite smak i sig själv har den en tendens att ta smak av de andra ingredienserna som den kombineras med. Detta gör den idealisk för smakrika rätter som röror eller soppor. Min egen favorit är tofu tikka masala!
Så vad är Tempeh?
Tempeh, som har sitt ursprung i Indonesien, tillverkas av hela sojabönor som kokas, fermenteras och formas till ett block. Ofta tillsätts ytterligare ingredienser som brunt ris, quinoa eller linfrön. Till skillnad från tofus intetsägande smakprofil har tempeh en naturligt nötaktig smak.
Eftersom tempeh i allmänhet innehåller baljväxter, spannmål, nötter eller frön är det en mycket bra källa till protein och hälsosamma fetter, vilket gör det till en idealisk ersättning för kött och andra proteinkällor.
Tempeh vs. Tofu: Vilken är hälsosammare?
Även om du inte kan välja fel med något av de båda växtbaserade proteinerna, anses tempeh generellt vara det hälsosammare alternativet på grund av dess rika näringsprofil. Det innehåller mer protein, fibrer och vitaminer än tofu.
Tempeh är också fermenterad, och fermenterade livsmedel är lättare att smälta och ger hälsosamma tarmbakterier. Den kanske enda nackdelen med tempeh är att kaloriantalet är högre än för tofu, men de näringsämnen som den innehåller kompenserar mer än väl för detta.
Men tofu är inte utan fördelar. Eftersom tempeh ofta görs med ytterligare ingredienser är den kanske inte glutenfri, så tänk på det om du har kostrestriktioner. Och även om vissa kanske föredrar den jordiga smaken hos tempeh, kommer andra att föredra tofu eftersom dess neutrala smak ger oändliga kulinariska användningsområden.
Hur man tillagar tempeh
Du kan laga tempeh på samma sätt som du skulle laga tofu – i princip överallt där du vill ersätta kött passar tempeh in. Vissa tycker att tempeh är för bitter direkt ur förpackningen. Om det är du, prova att ångkoka den innan du tillagar den. Gör detta genom att lägga tempeh i en kastrull och täcka den med vatten. Lägg sedan ett lock på kastrullen och låt den puttra på låg värme i 10 minuter.
Hur man förvarar Tempeh
Tempeh bör förvaras i kylskåp i upp till sju dagar. Tänk på att det är ett fermenterat livsmedel, vilket innebär att det fortsätter att fermentera med tiden, vilket gör att smaken blir ännu rikare.
Om du inte använder all din tempeh på en gång, slå bara in det som är kvar i vaxpapper och ställ tillbaka det i kylskåpet.