Kan man frysa in hamburgerbröd?
Hamburgerbröd går bra att frysa in och du kan frysa dem på några minuter.
Här är vad du kommer att lära dig i den här artikeln:
- hur frysning påverkar hamburgerbröd
- När det är klokt att frysa bullarna och när det inte är klokt att frysa dem.
- hur man fryser hamburgerbröd och hur mycket inplastning man egentligen behöver.
- tre sätt att tina upp frysta bröd, beroende på hur mycket tid du har på dig.
Kan man frysa in hamburgerbröd?
Du kan frysa in hamburgerbröd och det är ett bra sätt att undvika att dina överblivna bröd blir gamla och äckliga. Om du gör allting rätt är det inte någon större skillnad mellan färska och tinade bullar.
En viktig sak att komma ihåg här är att frysning inte kan ”fixa” eller fräscha upp en gammal bulle. En gammal hamburgerbrödbit kommer fortfarande att vara gammal efter frysning och avfrostning.
Liknande produkter som bröd och korvbröd går också bra att frysa.
När ska man frysa hamburgerbröd?
Att frysa in hamburgerbröd är ett bra sätt att förvara eventuella rester av bröd som du har kvar.
Säg att du har köpt ett paket med 4 (eller 8) och använt hälften av dem. Då har du följande alternativ:
- Du kan göra hemlagade hamburgare inom de närmaste dagarna (vilket är ett utmärkt alternativ, vem gillar inte burgare!).
- Frys in de överblivna bullarna och slippa oroa dig för dem för tillfället.
- Låt bullarna bli gamla.
Om det inte står på menyn att göra hamburgare snart igen eller att använda bullarna i en annan miljö är frysningen din bästa lösning.
Dessutom kan du med hjälp av frysning baka några omgångar med hembakade bröd och frysa in de extra bullarna. Det är ett enkelt sätt att spara lite tid i köket.
När man inte ska frysa hamburgerbröd
Om paketet med bullar fortfarande är oöppnat och inte närmar sig bäst-före-datumet är det ingen större idé att frysa in det. Det är lika bra att förpackningen står i skåpet och väntar tills du är redo att använda den.
Dessutom har paket med hamburgerbröd vanligtvis en hållbarhetstid på ungefär en månad och håller lätt kvaliteten i en extra vecka eller mer. Därför behöver du inte nödvändigtvis frysa in dina, även om de närmar sig sitt datum.
Om du ska använda bullarna ett par dagar efter det tryckta datumet bör de vara okej. Kolla igenom dem, verkar de vara okej så går de bra att käka.
Om du inte har någon aning om när du ska använda bullarna kan du naturligtvis lika gärna frysa in dem nu. Det är ett mycket bättre alternativ än att låta dem ligga och bara hitta dem ett halvår senare längst bak i köksskåpet.
Hur man fryser hamburgerbröd
Så här fryser du hamburgerbröd:
- Låt dem svalna. Om du har bakat bullarna själv, låt dem svalna innan du fortsätter. Annars kommer det att bli mycket kondens i påsen, och du kommer att få blöta bullar.
- Slå in dem. Ju längre du planerar att förvara bullarna i frysen, desto mer inplastning behöver de. Om du ska använda dem inom ett par veckor kan du bara lägga bullarna sida vid sida i en enskild fryspåse. För långvarig förvaring är det värt att överväga dubbel förpackning. Jag diskuterar detta i detalj nedan.
- Lägg till etiketter om det behövs. Vissa människor tycker att det är bra att märka livsmedel i frysen. Om du är en av dem kan du skriva namn och datum på påsen.
- Frys in. Överför alla påsar till frysen.
Om du inte packar in bullarna individuellt bör allt ovanstående inte ta mer än 3 minuter.
Om du inte placerar bullarna så att de nedre sidorna sitter fast eller klämmer ihop dem jättetätt, kommer de inte att frysa ihop. Det går bra att frysa in många bullar i en och samma påse. Jag gör det hela tiden.
Frostskador i frysen
Ju längre dina hamburgerbröd kommer att ligga i frysen, desto bättre bör du packa in dem.
För kortvarig förvaring är det okej att stoppa alla i en enda fryspåse sida vid sida.
Om du behöver frysa in dina i 1+ månader kan du överväga att slå in varje bulle individuellt med aluminiumfolie, plastfolie eller frysfolie. Det hjälper till att skydda dem mot frysbrännskador.
När du har förpackat bullarna individuellt, lägg dem alla i en fryspåse. Eller flera fryspåsar om en inte räcker till.
Om du skippar den individuella inpackningen och låter bullarna ligga i frysen i mer än en månad kommer inget hemskt att hända. Den övergripande kvaliteten kommer förmodligen att bli lite sämre och bullarna kommer att kännas lite torrare eller inaktuella, men det är allt. Med smakfulla köttpuckar och grönsaker kan du fortfarande göra några riktigt bra hamburgare.
Hur länge kan man frysa hamburgerbröd?
Försök att använda dina frysta hamburgerbröd inom tre månader för bästa resultat.
Precis som i stort sett alla frysta livsmedelsprodukter gäller att ju längre bullarna ligger frysta, desto sämre kvalitet kan du förvänta dig. Men kvalitetsförlusten går ganska långsamt, och bullar som har varit frysta i sex månader (eller mer) bör fortfarande vara helt okej efter upptining.
Behandla med andra ord tremånadersperioden som ett bäst-före-datum, inte som ett utgångsdatum.
För min del försöker jag använda de flesta livsmedel som jag fryser in inom en månad. Annars glömmer jag helt bort dem, för att sedan hitta de begravda under andra produkter ett halvår senare.
Om det låter bekant kan du överväga att hålla dig till en månad och kanske till och med markera ett datum i kalendern för att se till att du använder bullarna snart.
Hur man tinar upp hamburgerbröd
Det finns minst tre sätt att tina upp hamburgerbröd, och alla har sina för- och nackdelar. Alternativen är följande:
- På bänken. Det bästa alternativet om du har minst 2-4 timmar på dig tills du behöver bullarna. Det sämsta om du inte har det.
- I mikrovågsugn. Om du bara har några minuter på dig är mikrovågsugnen utmärkt. Det finns dock två nackdelar: det är lätt att torka ut bullarna, och du måste faktiskt ha en mikrovågsugn tillgänglig.
- I ugnen. Ugnen är ett annat snabbt avfrostningsalternativ, men den behöver 5-10 minuter för att värmas upp innan du kan börja tina bullarna.
Nu när du har fått information om de olika upptiningssätten kan vi diskutera hur du ska gå till väga för varje metod.
Upptinning av hamburgerbröd på diskbänken
Den här metoden är så enkel som den kan bli: du lägger bullarna på bänken och låter dem ligga i 2-4 timmar tills de tinas upp och värms upp.
Du kan antingen tina upp bullarna inplastade eller oinplastade. Här är hur jag väljer mellan de två:
- Om det finns mycket frost på bollens yta eller i påsen, packar jag upp bullen så att den inte blir blöt efteråt.
- Om det finns lite eller ingen frost, behåller jag bullen inpackad. På så sätt kan den absorbera en del av den fukt som finns kvar.
I verkligheten är det oftast så att det finns lite frost i påsen, och jag tar då bort bullarna från påsen.
Vänd bullarna upp och ner efter en timmes eller så avfrostning. Detta hjälper till att sprida fukten jämnare, så att du inte får en blöt botten. Om du inte kan göra det, lägg en pappershandduk under bullarna så att den absorberar överflödig fukt.
Avfrostning av bullar i mikrovågsugn
Så här gör du för att tina upp hamburgerbröd i mikrovågsugn:
- Ställ in mikrovågsugnen på medium (50-80 % effekt) eller avfrostning.
- Packa upp bullarna och lägg dem på en mikrovågsugnssäker tallrik.
- Mikrovågsugga bullarna i 15-20 sekunders intervaller. Kontrollera dem efter varje steg och vänd dem upp och ner om de inte är klara.
- Upprepa tills de är helt tinade.
Om bullarna blir för torra kan du ta en pappershandduk, bestryka den lätt med vatten, slå in varje bulle och värma den i 5 sekunder. Upprepa och byt ut vattnet om det behövs.
Tricket ovan hjälper till att fräscha upp bullarna lite, men förvänta dig inga mirakel. Om dina bullar är helt torra eller gamla kommer det inte att magiskt vända den processen.
Avfrostning av bullar i ugnen
Så här gör du för att tina upp hamburgerbröd i ugnen:
Förvärm ugnen till 180 °C.
Grädda bullarna på ett bakplåtspapper i 4-5 minuter för att de ska tinas upp.
Låt dem ligga i ytterligare 1-2 minuter om du vill rosta dem.
Om bullarna är för torra kan du droppa lite vatten över dem och grädda dem en minut till.
Hemlagad hamburgare