Du kan frysa in riven ost och det är ett snabbt och enkelt sätt att spara rester som du har. Det fungerar utmärkt både för strimlad ost från butiken och för ostblock som du strimlat själv.
Och om du undrar kan du frysa in finriven ost på samma sätt så går det också. Naturligtvis är det skillnad i storlek mellan de två sorterna, men det spelar ingen större roll när det gäller frysning.
Vill du veta mer?
Läs artikeln för att lära dig mer:
- vilka osttyper du kan strimla och frysa in
- hur man fryser strimlad (eller riven) ost
- sätt att tina upp strimlad ost
- tips och tricks
Osttyper som du kan strimla och frysa in
Du kan strimla och frysa in i princip vilken ost som helst som du river eller strimlar till din matlagning. Det innebär i stort sett all hårdost och de flesta halvhårda ostar också.
Här är några populära osttyper som du kan strimla och frysa in:
- Grana Padano
- Pecorino Romano
- Cheddar
- Parmesan
- Gouda
- Edamer
Listan ovan är inte fullständig, eftersom det finns många fler hårda och halvhårda osttyper.
Naturligtvis är det lättare att strimla eller riva en del av de ovan nämnda produkterna än andra, men de fungerar alla med denna metod.
Om det är svårt att strimla ostblocket för att den inte är så fast som du vill kan du frysa den (inslagen) i 30 minuter till en timme. Det är inte tillräckligt lång tid för att frysa den helt, men den borde vara lite lättare att bearbeta osten när den är kall.
Hur man fryser strimlad ost
Så här fryser du riven ost:
- Strimla eller riv osten om den inte redan är strimlad.
- Förfrys: Lägg osten på ett bakplåtspapper täckt med aluminiumfolie eller något annat som förhindrar att den fastnar (jag använder min silikonmatta). Ställ in i frysen i över 2 timmar eller över natten tills osten fryser.
- Ta bort klumpar. Börja med att ta ut brickan ur frysen. Osten kommer troligen att vara ihopklumpad och vi vill bryta upp dessa klumpar. För att göra det tar du en spatel och ger osten en rejäl omrörning för att bli av med dem. Trettio sekunder till en minut av omrörning räcker för att få jobbet gjort. Detta steg gör att vi snabbt kan ta fram så mycket strimlad ost från frysväskan som vi vill senare.
- För över osten i en eller flera fryspåsar(använd en enda påse eller så många du vill). Observera att du kan skopa så mycket ost som du behöver från en påse med den här metoden, så du behöver inte portionera osten. Ta bort luften från påsarna innan du förseglar dem. Och lägg till en etikett med namn och datum om du vill.
- Frys allt.
Det var allt. Hela processen tar ungefär 10 minuter om du räknar in tiden det tar att riva eller strimla osten.
Om du fryser in riven eller strimlad ost som du köpt i affären kanske den inte klumpar ihop sig efter förfrysningssteget. Om så är fallet kan du hoppa över omrörningen och fortsätta med nästa steg.
Detta beror på att sådana ostar ofta innehåller ett klumpförebyggande medel, t.ex. majsstärkelse eller potatisstärkelse,för att förhindra klumpning.
Om flera märken använder det, kanske du undrar om du också ska använda det. Låt oss diskutera det.
Bör du använda ett antiklumpförebyggande medel?
Som ni kan se använder jag ingen majsstärkelse eller potatisstärkelse när jag fryser in strimlad ost. Och i de flesta fall tror jag inte att du behöver använda det heller.
Som jag nämnde förhindrar klumparna att bildas, både när osten kyls och fryses.
I min process förespråkar jag förfrysning och avlägsnande av eventuella klumpar, vilket uppnår ett liknande mål utan att använda några extra ingredienser. Dess största nackdel är attosten kommer att klistra ihop om du tinar upp den i kylskåpet.
Om du vill undvika detta kan du täcka den rivna osten med majsstärkelse eller potatisstärkelse.
Men för min del tinar jag aldrig osten i kylskåpet. Istället tar jag några teskedar och strör ut den frysta osten över hela rätten jag lagar. Om det är så du planerar att använda din frysta strimlade ost behöver du inget klumpförebyggande medel.
Om du har ont om tid och behöver hoppa över förfrysningssteget kan du slutligen täcka den rivna osten med majsstärkelse eller potatisstärkelse.
Du förbereder osten, täcker den och fryser den i en fryspåse. Det är en snabb och slarvig metod, men den får jobbet gjort.
Använd ett klumpförebyggande medel om du vill hoppa över förfrysningen eller om du vill förhindra att osten klumpar ihop sig efter att den tinats upp i kylskåpet.
Hur länge kan man frysa ost i strimlad form?
Använd din frysta riven ost inom 3 månader efter att den har frysts in för bästa resultat.
Ju tidigare du använder den, desto bättre, men om du gör slut på osten efter fyra eller sex månader kommer inget så farligt att hända. Ostens övergripande kvalitet kommer att minska lite, men det är allt.
Med andra ord är dessa tre månader en ganska godtycklig period och du bör inte ägna så mycket uppmärksamhet åt den. Det är inte så att osten plötsligt blir dålig eller helt förlorar sin smak om den fryses längre än de nämnda tre månaderna.
Jag försöker använda den inom en månad eller så efter frysningen, när den fortfarande är aktuell. Att använda frysta produkter så snart jag kan är ett enkelt sätt att alltid ha lite ledigt utrymme trots att jag har en liten frys.
Om du glömmer att den rivna osten är fryst och den hamnar under andra produkter, är det troligt att den kommer att ligga där i månader (om inte år), och det är inte bra.
Hur man tinar upp strimlad ost
Det finns två sätt att använda fryst riven ost: Du kan tina upp den i kylskåpet eller använda den direkt från frysen. Jag föredrar det sistnämnda.
Så här jämför de sig:
- I kylskåpet. Beroende på hur mycket du tinar osten behöver 30 minuter till ett par timmar för att tinas upp. Den största nackdelen med denna metod är att om du inte använder ett klumpförebyggande medel klumpar osten ihop sig efter upptining (se min diskussion tidigare). Du kan göra det till en icke-fråga genom att strö det på den maträtt du förbereder och placera den i kylskåpet. Det fungerar bra för sallader och liknande.
- Slipp avfrostning, det här är så enkelt som det bara kan bli. Du tar upp påsen ur frysen, tar upp den mängd ost du behöver och lägger tillbaka påsen i frysen. Det fungerar utmärkt i i så gott som alla tillagade rätter där man smälter osten. För icke kokta rätter, som sallader, kan du ofta röra i den frysta osten och låta den stå på bänken i några minuter. Resten av ingredienserna hjälper till att tina upp den rivna eller strimlade osten.
Välj den metod som passar bäst för det du lagar för tillfället.
Som jag redan har nämnt hoppar jag nästan alltid över avfrostningen och lägger i osten direkt från frysen.
Det gör det väldigt bekvämt att använda den – när jag behöver den öppnar jag frysen, tar lite och lämnar tillbaka resten. Hela processen tar ungefär en minut, och du behöver inte oroa dig för att den strimlade osten ska mögla eller torka ut i kylskåpet.