Så fryser du in sockerkaka

 

En utsökt, fluffig sockerkaka utgör grunden för många av våra favoritkakor. Om du gillar att baka i omgångar kanske du undrar om du kan frysa in sockerkakor och tina upp dem vid ett senare tillfälle?

Sockerkakan kan frysas i cirka 3 månader. Nästan alla typer av sockerkakor går bra att frysa in utan problem, oavsett om de fryses hela eller i skivor. Låt dem svalna, packa in dem väl och lägg dem i frysen.

Kan man frysa in en sockerkaka?

Ja

Fryser sockerkakor in bra?

Ja

Hur man fryser sockerkaka

Alla hemmabagare vet att sockerkakor fryser extremt bra. Oavsett om det är en traditionell sockerkaka eller något lite mer vågat kan du vara säker på att din sockerkaka kommer att frysa in extremt bra i flera månader.

Här är de steg du måste ta för att frysa sockerkakor:

  1. Kyl
    När du har tagit ut kakan ur ugnen, låt den ligga på ett bakgaller i rumstemperatur i 30-60 minuter. På så sätt får den tillräckligt med tid att svalna.
  2. Skiva (valfritt)
    Det går alldeles utmärkt att frysa en sockerkaka hel, så du kan hoppa över det här steget om det behövs. Men om du skär upp tårtan i detta skede innebär det att du kan ta ut den ur frysen i skivor, i stället för som en hel kaka.
  3. Inplastning
    Därefter måste du bestämma dig för hur du ska slå in kaka. Det viktigaste är att se till att den är tätt inpackad, så att sockerkakan inte drabbas av frysbränna. Du kan använda antingen plastfolie eller aluminiumfolie, beroende på vad du har till hands.
  4. Lägg i en påse
    När tårtan är ordentligt inpackad lägger du den i en lämplig storlek på en fryspåse som är säker för frysen. Om din tårta har flera lager kan du frysa in mer än en sockerkaksbit i samma påse.
  5. Märk och frys in
    Skriv dagens datum och sista förbrukningsdag på den fryssäkra påsen innan du förseglar den och lägger den i frysen. Kom ihåg att du kan frysa sockerkakor i cirka tre månader.

3 tips för att frysa sockerkaka

Nu när du vet hur du fryser in den har vi tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser in sockerkakor för att få bästa möjliga resultat:

Frys före toppning
Även om många tårtbeläggningar är lämpliga att frysa in (t.ex. färskostglasyr) är det bättre att frysa in toppingen separat. Detta beror främst på att toppingen lätt kan skadas i frysen och även på att den kan göra att sockerkakan blir blöt och oaptitlig.

Tina upp i kylskåpet
Det finns flera olika sätt att tina upp en sockerkaka på, men vi rekommenderar bara ett: i kylskåpet. Du måste ge din sockerkaka tillräckligt med tid för att tina upp utan att torka ut, och därför är det perfekta sättet att tina upp den i kylskåpet över natten.

Styckfrys mindre kakor
Om du planerar att frysa in mindre sockerkakor som muffins eller cupcakes kan du överväga att frysa dem på en platta först och sedan lägga dem i en fryssäker påse när de har frusit fast. På så sätt sparar du utrymme i frysen och minskar också mängden plastfolie som du behöver använda.

Hur länge kan man frysa sockerkaka?

Du kan frysa sockerkakor i cirka tre månader. Man kan frysa in kakor längre än så, men ju längre du lämnar en sockerkaka i frysen, desto större är risken att den torkar ut.

Därför är det bäst att använda kakan inom tre månader för att vara på den säkra sidan. De flesta sockerkakor kan förvaras i kylskåpet i 4-5 dagar innan de börjar bli dåliga.

Du kan frysa sockerkaka i upp till 3 månader

Hur tinar man upp en sockerkaka?

Som sagt, det enda sättet vi rekommenderar att avfrosta sockerkakor är i kylskåpet över natten. Även om vissa människor kan tina upp sockerkakor i rumstemperatur eller till och med i mikrovågsugn, avråder vi från att göra det.

Det enda sättet att se till att sockerkakan är fin och fuktig när du ska äta den är att låta den tinas upp i kylskåpet innan du serverar den.

Kan man frysa in en sockerkaka?

Tekniskt sett finns det ingen anledning till att du inte kan frysa in sockerkakor igen, om du tinade upp dem i kylskåpet första gången.

Men eftersom fukthalten i en sockerkaka är så avgörande för smaken rekommenderar vi inte att du gör det. Ju mer du fryser och tinar en sockerkaka, desto större är sannolikheten att den torkar ut.

Fryser sockerkakor in bra?

Sockerkakor fryser in extremt bra, liksom de flesta kakor. Detta är goda nyheter för hemmabagare som gillar att baka i omgångar under en dag, eftersom det innebär att du kan få bort alla förberedelser i ett svep.

Om du planerar att frysa in en sockerkaka, se till att du fryser in toppingen och eventuella fyllningar separat så att kakan inte blir blöt i frysen.

Relaterade vanliga frågor

Om du fortfarande har frågor om att frysa sockerkakor eller kakor i allmänhet kan dessa frågor hjälpa dig:

Vilket är det bästa sättet att frysa sockerkaka?

Det bästa sättet att frysa in tårta beror på hur du räknar med att använda den och äta den. Om du vill frysa in en tårta så att den kan sättas ihop som en hel tårta för att fira en födelsedag, till exempel, ska du frysa in tårtan hel.

Om du däremot vet att du inte kommer att äta upp hela kakan, skär upp den och frys in den i portionsbitar för att undvika att slösa bort den i framtiden. Återfrysning av sockerkakor kan tyvärr leda till att de torkar ut.

Torkar sockerkakan ut genom att frysas?

Frysning av sockerkaka torkar ut den något. Om du fryser in den en gång bör detta gå obemärkt förbi, särskilt om du dekorerar den och sätter ihop den med mycket glasyr.

Om du däremot fryser in den igen kommer du att märka att sockerkakan torkar ut mycket mer.

Lämna en kommentar