Här kan du läsa om hur du förvarar baguetter och håller dem fräscha så länge som möjligt.
Är du frustrerad över att dina baguetter känns gamla redan nästa dag efter att du har köpt dem? Hur förvarar man egentligen en baguette för att hålla den fräsch?
Det korta svaret
En baguette ska förvaras i en papperspåse eller en brödlåda. När du har skurit i den är det förmodligen bäst att frysa in resterna, eftersom den skurna sidan torkar ut och blir gammal inom 8-16 timmar.
Med andra ord förlorar baguetter ganska snabbt sin kvalitet, och processen accelererar ytterligare när man skär upp en skiva eller två.
Låt oss därför tala mer ingående om hur man förvarar baguetter.
Hur man förvarar en baguette för att hålla den fräsch
Förvara dina baguetter i papperspåsar eller i en brödlåda för att undvika att de blir gamla i förtid. När du har skurit upp en eller två skivor kan du frysa in resterna.
Om du inte har något emot att din baguette är lite gammal kan du lämna den i den nämnda påsen eller brödlådan i en dag eller två, men den kommer att vara ganska torr efter den perioden.
När du skär i baguetten torkar snittytan snabbt ut på grund av att den inte får tillgång till frisk luft. Den andra sidan (som fortfarande är orörd) bör hålla sig okej mycket längre.
Om du märker att den exponerade sidan verkar torr, skär då en skiva eller två och se vad som finns under den. Resten av brödet är ofta helt okej (dvs. något gammalt men tillräckligt bra för att ätas).
På det hela taget är det långt ifrån optimalt att låta en uppskuren baguette (eller vilken baguette som helst) ligga på bänken i mer än 12-16 timmar. Det är därför som det vanligtvis föreslås att man köper nybakade baguetter på morgonen eller på väg hem till middagen. Och äta upp dem i ett enda svep.
(Baguetter är inte bröd, som ofta fortfarande är ganska gott tre dagar efter att du har börjat baka det. Eller bagels, som man oftast äter upp i ett svep.)
Lyckligtvis är det enkelt att frysa in den överblivna baguetten för att lösa problemet med fräschhet. Allt du behöver göra är att slå in baguetten (skivad eller inte) och lägga den i frysen.
Låt oss nu tala mer ingående om lagringstid.
Hur länge håller en baguette?
En hel baguette håller sig 2-3 dagar i rumstemperatur i en brödlåda eller återförslutningsbar påse, men smakar bäst den dag den bakas. Efter att ha skurit upp den behåller den sin kvalitet i mindre än en dag eftersom den snabbt blir gammal. Därför är det bäst att frysa in rester av baguette.
Med andra ord är det optimalt att äta baguetter samma dag som du köper dem, men de håller sig okej i 2-3 dagar, eller tills du skär upp dem.
Om du lämnar en oavslutad baguette på bänken, även om den är ordentligt förpackad, blir den gammal inom två till tre dagar.
Lyckligtvis är inte allt förlorat även om din baguette redan är gammal. Låt oss tala om vad du kan göra med den.
Vad gör man med en gammal baguette?
När du har en gammal baguette har du ett par alternativ:
- Gör den till brödsmulor. Du behöver ett par minuter, en matberedare och en ugn. När du har dem klara har du gott om tid att använda dem, eftersom brödsmulor håller sig ganska länge.
- Mata fåglar med den.
- Försök att återuppliva den, men det går inte alltid så bra som du skulle vilja. Det är en metod som inte alltid fungerar.
Därefter tar vi upp det sista alternativet – att återuppliva gamla baguetter i ugnen.
Hur man återupplivar en gammal baguette
Så här återupplivar du en gammal baguette:
- Placera baguetten under rinnande vatten i några sekunder. Se till att den skurna sidan av baguetten är riktad bort från kranen, eftersom du inte vill ”fylla” insidan med vatten. Den utsatta sidan ska vara våt och hela skorpan ska vara väl sköljd. Om du är stressad över att placera brödet under rinnande vatten kan du använda en sprayflaska eller våta händer för att fukta baguetten.
- Grädda baguetten i 6-12 minuter vid 150ºC till 180ºC. Grädda den utan täckning för att göra skorpan krispig. Ju större baguetten är och ju mer vatten den innehåller, desto mer tid behöver du. Du vill att insidan ska vara mjuk och fräsch (men inte våt längre) och att skorpan ska vara krispig. Om du är osäker på hur mycket tid din behöver kan du ta ut den efter 6 minuters gräddning och se om den behöver mer tid.
Den här tekniken verkar enkel och många tycker om den, men jag är inte säker på att den ger konsekventa resultat.
Jag bestämde mig för att prova den på en sex dagar gammal baguette som var mer än gammal.
Efter gräddningen var den första skivan fin och mjuk, vilket var en liten överraskning. Men det är ungefär allt när det gäller positiva saker.
Den andra skivan var okej (acceptabel, men inte mycket att hurra för), och resten av baguetten var fortfarande helt gammal och trist.
Anledningen till detta är, tror jag, att vattnet inte kunde komma djupare in. Och att värma upp en torr baguette inuti gör den inte på något magiskt sätt fin och mjuk.
Tyvärr är det ingen lösning på problemet att ”hälla” mer vatten inuti (jag har försökt) eftersom vattnet inte kan avdunsta (inom rimlig tid) under uppvärmningen och man får ett genomblött bröd.
Jag säger inte att metoden inte fungerar, långt därifrån. Jag påpekar bara att saker och ting inte alltid går som planerat.
Det är inte alltid som du får en fin och fräsch baguette. Brödsmulor är ett mycket mer förlåtande alternativ.
Men om du verkligen vill fräscha upp den gamla baguetten kan du prova något annorlunda:
- Skär baguetten på mitten på längden.
- Fukta insidan med hjälp av en sprayflaska eller våta händer. Du vill att hela ytan ska vara fuktig, men inte blöt.
- Grädda baguetten i 6-8 minuter vid 150ºC till 180ºC. Om vattnet inte har avdunstat helt vid det laget, grädda i ytterligare 2-3 minuter.
Jag har inte testat det ännu, men jag tror att det kommer att ge mycket mer konsekventa resultat.