Har du några olika sorters ost i kylskåpet och är osäker på vilka du bör äta upp snart och vilka du kan förvara lite del? Ja, hur länge håller ost egentligen?
Det är lätt att bli förvirrad av de många olika sorterna och typerna av ost som finns. Det är där den här guiden kommer in i bilden.
För att underlätta har jag delat upp artikeln i två delar.
Den första omfattar allmänna riktlinjer för hållbarhetstiden för alla större ostkategorier: hårdost, halvhård till halvmjuk ost och mjukost. Om du vill ha en kort översikt över hur du ska hantera i stort sett alla osttyper du kan få tag på, börja där.
Om du däremot vill lära dig mer om en viss typ av ost (som parmesan eller brie) är den andra delen för dig. I den pratar jag mer ingående om de flesta osttyper som finns.
Lagringstid per ostkategori
I de flesta källor delas osttyperna in i fyra kategorier: hårda, halvhårda, halvmjuka och mjuka ostar. Jag har slagit ihop de båda mellanostarna till en eftersom de är ganska lika varandra.
Naturligtvis är denna indelning inte perfekt (vissa människor klassificerar t.ex. cheddar som hård ost, andra som halvhård ost), men du kan vanligtvis gissa vilken kategori osten du har till hands tillhör.
För att hjälpa dig har jag listat ett par exempel för varje kategori så att du vet vad vi pratar om.
Hårda ostar
Hårda ostar, t.ex. Parmigiano-Reggiano (eller parmesan), Grana Padano eller Pecorino, håller vanligtvis i 4-6 månader. Så länge de är oöppnade är de oftast fortfarande helt okej en till två månader efter datumet på etiketten.
När du öppnar förpackningen behåller hårdostar sin kvalitet i en till två månader, om du förvarar dem på rätt sätt. Det innebär att du måste svepa in dem i något som andas, till exempel ostduk eller vaxpapper.
INFO
Jag brukar förvara öppen parmesan i en lufttät behållare, och den håller kvaliteten i mer än en månad. Om du inte har ostduk eller vaxpapper är en sådan behållare en okej lösning.
Hårda ostar fryser dessutom mycket bra på grund av sin låga fukthalt. Om du inte har några planer på att använda parmesanen kan du lägga den i en fryspåse och lägga den i frysen. Eller ännu bättre, riv den först om du troligen kommer att använda den riven ändå.
När ska du kasta den? Om den är helt torkad eller täckt av mögel är det dags att kasta den. Om det bara finns en liten bit mögel kan du skära bort det med lite extra och använda resten. Var också uppmärksam på lukten. Om den är sur eller ”konstig” ska du slänga den.
Halvhårda till halvmjuka ostar
Halvhårda och halvmjuka ostar, t.ex. emmentaler, gouda, cheddar, roquefort och gruyère, håller mellan en månad och ett par månader. De flesta av dem behåller lätt sin kvalitet i ytterligare 2-3 veckor efter datumet.
När du öppnar paketet får du en ganska generös 2 till 4 veckor av god kvalitet.
När det gäller förvaring finns det två alternativ:
- Linda in resterna i vax- eller smörgåspapper och lägg dem i en matpåse (eller frysväska). På så sätt behåller du ostens kvalitet längst. Inte för de lata människorna där ute, dock.
- Återanvänd originalförpackningen. Oftast kan du klara dig med att bara rulla eller slå in förpackningens ovansida. Eller återförsluta den, om det är en av de återförslutningsbara förpackningarna. Jag gör detta hela tiden och det fungerar bra.
Dessutom fryser de flesta ostar i denna kategori ganska bra. Om du har köpt överskott på rea kan du dela upp den i flera mindre portioner och frysa in den i fryspåsar. Det kan finnas en liten skillnad i smak efter upptining, men det är det enda som gäller.
När ska du slänga den? Om den har torkat upp eller om det börjar växa mögel som inte fanns där från början. Eller om lukten eller smaken av någon anledning inte är god.
Mjuka ostar
Bland mjuka ostar finns olika alternativ, t.ex. färskost, brie, feta, ricotta, mozzarella, keso med mera. Och trots vad andra sajter berättar skiljer sig lagringstiden för dessa avsevärt.
Gräddost håller till exempel i ett par månader i oöppnad form, och en ost som är två till tre veckor efter datumet går ofta bra. Men den håller bara i ungefär en vecka när du öppnar den.
Å andra sidan har vi Brie. Den håller sig bäst upp till en vecka (kanske två) efter datumet, oavsett när du öppnar den. Det beror på att osten fortsätter att mogna även i kylskåpet.
Andra mjuka ostar ligger någonstans mitt emellan och det är svårt att ge några allmänna riktlinjer för lagring och hållbarhet för hela denna kategori. Om du har en av dessa ska du kolla in den andra delen av artikeln.
När ska du kasta den? När det växer mögel som inte är inhemskt på osten, eller när kvaliteten blir för dålig. Kvalitetsaspekten beror helt och hållet på vilken typ av ost det rör sig om.
Kallost kan till exempel separera lite, men det får inte finnas ett lager vätska ovanpå och resten en stor klump.
Om du minns hur osten såg ut och smakade när den var färsk kan du i de flesta fall se om det är något fel på den. Och om problemet är tillräckligt allvarligt för att man ska kasta osten.
Vissa mindre kvalitetsproblem är okej, som den nämnda separeringen.
Lagringstid per osttyp
I den här delen av guiden går jag närmare in på de mest populära osttyperna.
Naturligtvis finns det många fler typer, inklusive vissa okända typer som bara finns i vissa regioner. Men i nästan alla fall bör du hitta en liknande i listan nedan.
Jag har också tagit egna bilder av osten när jag kunde. Om du inte är säker på vad du har till hands, kan dessa bilder vara till hjälp.
TIPS
Om du inte kan hitta din ost eller en liknande ost, försök att passa in det du har i någon av kategorierna från föregående del, och läs de allmänna riktlinjerna som jag gav dig.
Jag beställde alla typer, från hårda till mjuka, men du behöver inte gå igenom allt. Använd i stället den här navigationen:
Parmesan (eller Parmigiano Reggiano)
En parmesanblock håller kvaliteten i en månad eller två efter datumet och upp till två månader efter öppnandet.
Förutom block kan du också köpa strimlad parmesan, vilket är lite knepigt.
Det finns både kylda och okylda produkter i handeln och lagringstiden varierar kraftigt. Den förstnämnda har en ganska begränsad hållbarhet, medan den sistnämnda håller i månader, även efter öppnandet.
Pecorino
Pecorino är ungefär som parmesan, men görs med fårmjölk. Det innebär att den håller kvaliteten i minst en månad eller två efter datum och en månad eller två efter öppnandet.
Som vanligt ska du tänka på att hålla osten inpackad efter öppnandet, men låt lite luft komma in. Det kan vara så enkelt som att placera originalpåsen i en fryspåse och lämna ett litet hål i slutet av dragkedjan.
Schweizisk ost (inklusive Emmentaler, Gruyere och Asiago)
Schweiziska ostar är en grupp av halvhårda till hårda ostar och nästan alla håller i ett par månader. Eller upp till en månad efter sista försäljningsdatum.
När du öppnar förpackningen håller de i 3-4 veckor om du förvarar dem förseglade och inte förvarar dem med bakterier som kan orsaka mögeltillväxt.
FAKTA
De flesta schweiziska ostar, utom emmentaler, har få eller inga hål.
Cheddar
Oöppnad cheddar håller i ett par månader av produktionen och mellan två veckor och mer än en månad efter datumet. Allt beror på sorten.
Vissa cheddarostar lagras mycket längre än andra och håller därför bättre kvalitet. Andra, särskilt de cheddarliknande ostarna, har en relativt kort lagringstid på kanske två månader och ungefär två veckor efter öppnandet.
Det enklaste sättet att göra det är att titta noga på vad du har.
Om din ost är hård och smulig, liknande parmesan eller pecorino, kommer den troligen att hålla länge. Men om den är på den mjukare sidan och påminner om ost som du skär upp och lägger i dina smörgåsar, håller den förmodligen inte längre än två veckor efter öppnandet.
Amerikansk ost
Amerikansk ost är smältost som vanligtvis liknar cheddar. Oftast är den viktigaste skillnaden att den håller mycket längre än cheddar. Den håller sig länge i kylskåpet, även efter att förpackningen öppnats.
INFO
Amerikansk ost innehåller ofta extra konserveringsmedel som förhindrar att den förlorar sin kvalitet och att mögel bildas, därav den långa hållbarheten.
Om du köper den färdigskivad och varje enskild skiva (ofta kallad ”singel”) är förpackad, kan du lätt använda den fram till datumet på etiketten (och lite till), oavsett när du öppnade påsen.
Holländska ostar (Gouda, Edamer)
Holländska ostar säljs vanligen med en lagringstid på upp till två månader, och de bör hålla sig fina i ytterligare en vecka eller två.
När du har öppnat paketet ska du avsluta blocket inom cirka två veckor. Om du behöver mer tid kan du skära upp den i portionsbitar och frysa in den.
Skivad ost
Oöppnade skivade ostar håller sig mellan några veckor och upp till två månader, beroende på vad du har.
Om det är skivad Gouda eller cheddar, kommer lagringstiden att ligga i den övre delen.
Men om det är skivad getost eller en av dessa specialprodukter med extra ingredienser och kryddor håller den inte lika länge. Dessa håller vanligtvis i totalt en månad, och upp till en vecka efter öppnandet.
Provolone
Provolone är en annan halvhård ost som håller sig ett par veckor efter datumet och mellan en och två veckor efter att förpackningen öppnats. Om du har köpt den i skivor ska du äta den inom en vecka.
En viktig sak om provolone är att smaken kan skilja sig kraftigt åt mellan olika märken.
Om du köper ”riktig” Provolone med skyddad ursprungsbeteckning från Italien ska smaken vara ganska skarp. Men om du köper amerikansk provolone kommer den förmodligen att smaka relativt milt.
Muenster
Muensterost är en halvmjuk ost som håller sig ett par veckor efter datumet, så länge den är oöppnad.
När du öppnar förpackningen ska du använda den inom två veckor om det är en bit eller ett block, eller inom en vecka om du har köpt den i skivor.
Blåmögelost
Blåmögelost, som Roquefort eller Gorgonzola, håller ungefär en vecka efter datumet om vi pratar om de lösa ”kilar” som man kan köpa på ICA.
Det går också att frysa blåmögelost. Smaken förändras en aning och den blir mer smulig efter upptining, men den går ganska bra att äta. Jag skulle dock inte servera den till mina gäster på ett ostfat.
Om du vill ha mer information kan du läsa min guide för att frysa blåmögelost.
Ricotta
Ricottaost håller sig några dagar efter datum och upp till en vecka efter att förpackningen öppnats. Förvara resterna tätt förseglade så att du inte introducerar några mikrober som kan förstöra osten i förtid.
Om du någonsin överväger att frysa in den bör du veta att den separerar. Du kanske kan äta den som den är efter att ha tinat upp den, men den fungerar bäst i kokta eller bakade rätter.
Mozzarella
Färsk mozzarella håller kanske en vecka efter datumet på etiketten.
När det gäller rester beror lagringstiden helt och hållet på hur du förvarar dem.
Om du förvarar dem i saltlake kan de hålla i upp till en vecka (kanske mer). Men om du inte sparar saltlaken eller gör en egen, får du bara 2-3 dagar innan de börjar torka ut eller mögla.
Förutom färsk mozzarella finns det också mozzarella i block som ofta används som pizzabredd och för att smälta. Den håller lite längre än sin färska motsvarighet.
Brie
Brieost håller bäst kvalitet i ungefär en vecka, kanske upp till två veckor efter datumet, oavsett när du öppnar den.
Den fortsätter att mogna hela tiden, och vid en viss tidpunkt kan den smaka lite för skarpt för din smak. Det är då man gör sig av med den.
Brie fryser in okej, men inte tillräckligt bra för att lägga till den på osttallriken när den tinats upp. Det är bäst att smälta den.
Camembert
Camembert håller kvaliteten i en vecka, kanske två veckor, efter datumet. Precis som för brie spelar det ingen roll när du öppnar förpackningen och börjar äta den.
Om du någonsin har övervägt att frysa in camembert är resultatet okej, men inget att skriva hem om. Återigen, det fungerar bäst om du smälter den.
Fetaost
Oöppen feta håller sig ungefär en vecka eller två efter datumet. När den väl har öppnats beror allt på hur du förvarar resterna.
Om du sparar saltlaken (eller gör en egen) kan den återstående fetaosten förvaras i upp till fyra veckor. Utan saltlake får du bara en vecka eller så i en lufttät behållare innan det växer mögel.
Gräddost
Gräddost håller till och med 3-4 veckor efter datumet på etiketten. Det beror dock på märket.
När du öppnar behållaren håller den sig i ungefär en vecka.
Det kan finnas en liten mängd vätska på toppen om den redan har passerat datumet, men det är allt. Om den är fast och inte längre går att sprida ut är det dags för den att gå. Samma sak om det uppstår mögel.
När det gäller frysning kan du med lite arbete få tillbaka den till en okej (men inte bra) form efter upptining.