Du har antagligen hört allsköns motsägande råd och rön när det handlar om vilken skärbräda som är mest hygienisk, mest skonsam mot dina knivar, mest miljövänlig etc. Vem har rätt egentligen?
Äntligen ska vi komma till botten med vilken sorts skärbräda som är bäst:
Plast, trä eller bambu?
Vilket material är bäst?
Plast
Många tror att plast är det mest sanitära materialet för en skärbräda, speciellt eftersom det går att köra en skärbräda i plast i diskmaskinen.
En undersökning vid University of Michigan har dock visat att det finns fler bakterier på en använd plastyta än en använd träyta. Studien visade att en ny plastbräda kunde tvättas på ett godtagbart sätt men att använda skärbrädor i plast är närapå omöjliga att rengöra ordentligt. Betänk också att plasten som nöts av från skärbrädan kan hamna i din mat. Dessa två saker har gjort att jag uteslutit plastbrädor från min köksarsenal.
Bambu
Bambu är alternativet för den miljömedvetna. Detta hårda gräs är det mest hållbara valet av de tre alternativen. Det växer snabbt och kräver inga insektsmedel för att kunna kultiveras. Dessutom så absorberar det mindre vatten än trä, något som vissa tycker gör bambu till det mer sanitära alternativet.
Nackdelen är att bambu är ca tjugo procent hårdare än vanlig lönn, detta betyder att en skärbräda i bambu sliter snabbare på dina knivar.
Trä
Trä är en förnybar resurs men inte lika miljövänlig som bambu. Förutsatt att skärbrädan inte görs med överblivet trä som annars skulle ha blivit bortkastat, något som är hyfsat vanligt. En träbräda är skonsammare mot dina knivar, och ärligt talat är den oftast snyggare än en bambubräda och definitivt snyggare än en skärbräda i plast.
Som du märker så har jag något av en febless för träbrädor. Om du köper en högkvalitativ skärbräda och ser till att underhålla den ordentligt så kommer den att hålla många år, dessutom så tycker jag att träbrädan är det mest estetiskt tilltalande valet.
Trä kommer som bekant i många typer, de varierar mycket i hårdhet vilket påverkar hållbarhet. Både när det kommer till brädan själv men också hur länge dina knivar klarar sig innan de behövs slipas om. Att välja rätt träslag är, om jag får vara vitsig, lite av en djungel.
Teak är ett träslag som både är slitstarkt och klarar av väta väldigt bra. Detta i kombination med den fina rödbruna färgen har gjort att teak har blivit ett väldigt populärt träslag.
Övriga material:
Det finns skärbrädor gjorda i marmor, glas och dylikt. Håll dig borta från dessa, de är hårda och sliter väldigt mycket på dina knivar. Visst kan de se fränt ut med en skärbräda i glas men de är i princip värdelösa när det kommer till funktion.
Storlek och funktion
Ett visdomsord från en hobbykock till en annan: Om du tänker flytta runt din skärbräda mycket så köp inte en tjock skärbräda i trä. Visst de ser häftiga ut men en sex centimeter tjock skärbräda i ek eller annat tungt träslag kommer att vara väldigt otymplig. Vissa personer har sin skärbräda på en fix plats men personligen så brukar jag flytta runt min, både för att kunna rengöra i diskhon men även när jag vill laga mat med någon annan eller kolla på morgonnyheterna när jag skär upp bröd. Med detta sagt så är det trevligt att tillaga mat på ett riktigt mastodontblock. Övriga fördelar med en tjock skärbräda är att det finns inte alls samma risk att de böjer sig med åren. Tunnare skärbrädor i trä kan lätt utveckla en lätt, ibland kraftig böj vilket gör dem jobbiga att skära på. Dessutom glider en tjock och tung skärbräda inte alls lika lätt som en tunn och lätt. Om du har plats till det så överväg att ha en dedikerad plats till en stor skärbräda. Tänk på att det ska finnas plats till diverse skålar och ingredienser kring skärbrädan så du bör ha lite biutrymme kring din dedikerade skärplats. Personligen så tycker jag att en skärbräda som är ca 40×50 cm är bäst.
Vissa skärbrädor har en liten ränna längs ytterkanten av brädan. Denna gör så att juice från kött och grönsaker enkelt rinner undan och inte är i vägen när du hackar och skär. Tyvärr gör detta brädan lite svårare att rengöra men beroende på hur rännan är utformad så kan det ändå gå relativt lätt.
Jag tycker att det är värt att ha flera skärbrädor. På så sätt kan man ha en dedikerad till att skära upp kött. Dessutom kan en mindre skärbräda fungera bra som ett serveringsfat när man ska bjuda folk på ost, bröd eller frukt.
Avslutningsvis så råder jag dig att ta en titt på min guide för hur man rengör en skärbräda i trä, tar du han om din bräda så kommer den hålla länge. Det tjänar både du och miljön på!