Rostad potatis finns med på de flesta söndagsmiddagar i hela landet, och med kryddor så kan man variera denna rätt otroligt mycket.
När de serveras krispiga på utsidan och fluffiga och mjuka på insidan vet du att de är perfekt tillagade.
Men hur kan vi garantera att vi inte serverar blöta, underkokta potatisar?
En bra utgångspunkt är att välja rätt typ av potatis.
Vilka är de bästa potatisarna för rostning?
Om du vill ha en krispig rostad potatis med en perfekt fluffig insida är Maris Piper eller King Edward de klara vinnarna.
King Edward är en de vanligaste potatissorterna medan Maris Piper är lite mer ovanlig.
Mjölig eller vaxig potatis
Det viktigaste när du väljer en potatissort för rostning är att välja en mjölig typ.
Det är den mjöliga potatisen som ger den krispiga utsidan som vi alla längtar efter på våra älskade ugnsrostade potatisar.
Att använda en vaxig variant leder inte till en katastrof. Men det ger ändå ett annat resultat – bristen på stärkelse i en vaxig potatis ger ett mindre krispigt yttre och insidan blir inte lika fluffig.
Tips för att göra perfekt krispiga rostade potatisar
- Koka potatisen innan den steks – precis tillräckligt länge för att den ska bli mjuk, men inte för länge så att den går sönder – mjölhaltig potatis går lättare sönder än vaxartade sorter, så håll ett öga på den.
- Skaka försiktigt potatisen så att ytterkanterna blir lite mjuka – det är viktigt för att få krispig yta i ugnen. .
- Låt den kokade potatisen torka helt och hållet innan du sätter in den i ugnen.
- Använd rätt typ av fett när du steker potatis; gåsfett är perfekt för rostade potatisar; om du föredrar att använda olja, välj olivolja, rapsolja olja eller solrosolja.
- Se till att ugnen är varm och att fettet har värmts upp i formen innan du lägger i potatisen.
- Lägg inte för många potatisar på samma plåt, då får de inte tillräckligt med utrymme för att bli knapriga, vilket resulterar i en tråkig potatis.
- Se till att vända potatisen så att varje sida får en chans att bli knaprig.