Stora listan på olika sätt att tillaga ägg

Ägg är en av de mest mångsidiga ingredienserna i köket och kan ätas till frukost, lunch eller middag.

Det finns många olika sätt att tillaga ägg, och de flesta är snabba och enkla.

Här är olika sätt att göra ägg – från hårdkokta ägg till äggröra.

Äggröra

Det finns många varianter av denna maträtt, bland annat äggröra med ost, äggröra med grönsaker och pepparröra med grädde som serveras på rostat bröd.

Äggröra går snabbt att göra, vilket är särskilt användbart om du måste mata en grupp människor på morgonen.

Äggröra görs genom att slå ihop ägg och ibland mjölk.

De kokas sedan i en kastrull på medel-låg värme tills äggen är fluffiga och genomkokta. Rörägg kan också tillagas i mikrovågsugn.

Servera på rostat bröd eller tillsammans med fruk och grönt.

Pssst! Visste du att man kan frysa in äggröra?

Pocherade ägg

Pocherade ägg är en annan frukostmat.

De tillagas genom att lägga ner äggen i sjudande vatten och sedan ta upp dem när äggvitorna har stelnat helt och gulan fortfarande är mjuk (cirka 3 minuter).

Smaka av med salt och peppar innan du serverar små pocherade ägg på rostat bröd eller engelska muffinshalvor.

Det finns en mängd olika recept som innehåller pocherade ägg; populära är shakshuka och ägg benedict.

pocherade ägg på macka

Den här lyxiga äggrätten kan också göras i mikrovågsugn.

Stekta ägg

Stekt ägg är också ett populärt frukostalternativ, särskilt till en engelsk frukost.

Stekt ägg görs genom att ägget knäcks i en stekpanna med smält smör eller olja.

Stekt ägg tillagas i olika grad, beroende på hur rinnande eller hård du vill ha gulan.

Här är några vanliga sätt att steka ägg:

  • Stekt ägg med löskokt gula: Stek ägget på medelvärme tills vita delen har stelnat och gulan fortfarande är löskokt.
  • Stekt ägg med fast gula: Stek ägget på medelhög till hög värme tills vita delen har stelnat och gulan har stelnat lite grann.
  • Vändstekt: vänd på ägget efter att det har fått lite stekyta på ena sidan. På så sätt ”låser man in” gulan, som kan göra både löskokt eller genomstekt.

Stekt ägg kan serveras på olika sätt, till exempel på en macka eller som en sida till andra rätter som bacon eller korv.

ägg som steks

Mjukkokta ägg

Kokning är ett av de mest populära sätten att tillaga ett ägg. När det är rätt gjort ska kokta ägg vara lätta att skala – men inte för lätta.

Mjukkokta ägg är en traditionell frukostmat i många delar av världen. De tillagas genom att lägga dem i sjudande vatten i cirka 3 minuter (tills äggvitan är helt fast).

För att servera mjukkokta ägg tar du upp dem ur det varma vattnet och lägger dem under kallt rinnande vatten. Detta förhindrar att ägget kokar ytterligare och hjälper det att svalna snabbt så att du kan skala dem utan att bränna dig.

mjukkokt ägg på två skedar

Hårdkokta ägg

Hårdkokta ägg används ofta i olika recept, t.ex. äggsalladsmörgåsar, gubbröra mm.

Det är enkelt att hårdkoka ett ägg – lägg bara ägget/äggen i en kastrull med vatten och koka upp det på hög värme. Lägg ett lock på kastrullen och ta bort den från värmen. Låt det stå i mellan 9 och 12 minuter, beroende på hur ”hårt” du vill ha det.

Du kan skala hårdkokta ägg enkelt genom att rulla dem mellan händerna eller öppna skalet med en sked.

öppnat hårdkokt ägg bredvid intakt ägg

Omeletter

Omeletter är en klassisk måltid – de går snabbt att göra och du kan lägga till nästan vilken ingrediens som helst.

För att göra en omelett, blanda äggen med salt och peppar i en skål eller kanna. Vispa dem i ca 1 minut tills de är skummiga.

Hetta upp en stekpanna på medelhög värme. Häll äggen i den heta pannan, koka tills botten är fast och lägg sedan i fyllningen. Använd en spatel för att försiktigt vika omelettens ena kant över fyllningen (detta förhindrar att den går sönder)-koka i cirka 2 minuter till.

Ugnsbakade ägg

Bakade ägg är en utsökt och mättande frukost eller ett mellanmål på dagen.

De har fördelen att de är hälsosamma och enkla att göra – lägg ett ägg i en smord ramekinform, tillsätt ost om du vill eller den fyllning du valt och grädda sedan i cirka 10 minuter tills de är genomstekta. Du kan toppa ditt bakade ägg med het sås eller strö över din favoritkrydda.

Lämna en kommentar