Typer av choklad

Choklad är en av de mest populära livsmedlen i världen. Det är svårt att motstå dess rika, söta smak.

Det finns fyra huvudtyper av choklad. Den kan ätas som efterrätt, i drycker, användas i matlagning eller som de är.

De fyra viktigaste typerna av choklad är;

  • Mjölkchoklad
  • Mörk choklad
  • Vit choklad
  • Ruby Choklad

Mjölkchoklad

Mjölkchoklad innehåller mest socker av alla typerna och är därför sötare än mörk eller vit choklad.

Mjölkchoklad får sin smak från kakao, mjölkpulver eller grädde och vanilj. Ibland tillsätts andra smaker, t.ex. frukt eller nötter.

Mörk choklad

Mörk choklad innehåller mer kakao än mjölkchoklad och smakar därför fylligare och mindre sött än mjölkchoklad.

Mörk choklad är ett mycket populärt alternativ bland dem som gillar att äta choklad som en liten godbit. Den innehåller mer än femtio procent kakaoböna och lite eller ingen mjölk.

Vit choklad

Vit choklad tillverkas med kakaosmör men utan kakaoämnen och med lite socker, vilket gör att den inte utvecklar en särskilt stark smak. Den kallas ibland ”mjölkfri” choklad eftersom den varken innehåller mjölk eller mjölkprodukter.

Vit choklad är inte för alla eftersom den har en mild smak. De som älskar vit choklad uppskattar den mjuka konsistensen och den mjuka söta smaken.

Ruby Choklad

Ruby chocolate är en ny typ av choklad som börjat bli populär på senare år.

Ruby-choklad kom först på chokladscenen 2017 och introducerades av det belgisk-schweiziska kakaoföretaget Barry Callebaut.

Ruby-choklad är den fjärde chokladtypen efter mjölkchoklad, mörk choklad och vit choklad, och den har en naturligt rosa färg.

Chokladen tillverkas av Ruby-kakaobönor, en egen sort av kakao som används för att göra choklad.

Ruby chocolate har en fruktig smak med inslag av jordgubbar och körsbär.

Bakning av choklad

Bakchoklad, även kallad blockchoklad, är osötad choklad som inte innehåller något extra tillsatt socker.

Det används i recept där chokladen måste smältas och tempereras för att ge det ett glänsande och glänsande utseende. Den används också ofta vid bakning och matlagning eftersom den ger bättre kontroll över bakverkets slutliga smak och konsistens.

Halvsöt choklad

Halvsöt choklad är en kombination av mörk choklad och mjölkchoklad som innehåller mer än 35 procent kakao.

Den är söt som mjölkchoklad, men har den mer intensiva smaken av mörk choklad. Den används ofta i bakning och matlagning eftersom den smälter lätt utan att ändra konsistens eller smak.

Bittersöt choklad

Bittersöt choklad har en låg sockerhalt och en hög kakaohalt, vanligtvis över 70 procent.

Den innehåller mycket lite eller inget mjölkpulver och har ett högt innehåll av kakao som gör att den smakar bittert när den äts ensam.

Bittersöt choklad används ofta i bakverk, där dess intensiva smak kan balansera sötman i en efterrätt.

Kakaopulver

Kakaopulver är en vanlig for av choklad som konsumeras över hela världen.

Du kan använda hett vatten för att göra en läcker dryck som kallas varm choklad, eller så kan du lägga det i glass för att göra chokladglass, eller lägga det i mjölk och havre för att göra chokladhavre över natten. Det läggs också ofta till i recept på bakverk, till exempel chokladbollar eller kladdkakor.

Lämna en kommentar