Jag känner inte en enda person som inte gillar att spara pengar. Även om du inte har en stram budget gillar ingen att betala mer för något än vad de måste, och alla älskar att göra ett fynd. Och i dessa tider är det nog många som tagit en extra koll på sin matbudget.
Det är viktigt att emellanåt utvärdera hur mycket pengar man lägger på matinköp. Det är trots allt en stor utgiftspost men av någon anledning så skippar många av oss att budgetera och tänka efter lika noga som vi gör vid exempelvis ett bilinköp.
9 enkla sätt att spara pengar på matvaror
Den goda nyheten är att det finns så många enkla och effektiva sätt att minska din matbudget. Här är 8 tips som kommer att sänka dina matutgifter avsevärt.
1. Köp hela frukter och grönsaker.
När du köper något som har skalats, skurits upp eller förberetts på något sätt betalar du ett högre pris. Och du betalar inte bara mer för det arbete som har lagts ned på ingredienserna, du kan också förlora ytterligare pengar i slutändan, eftersom dessa varor är definitivt mer lättförstörbara än sina hela motsvarigheter. Förtärad lök håller till exempel bara i några dagar i kylskåpet, medan hela lökar håller i flera veckor.
2. Strunta inte i butiksvarumärken!
Livsmedel med butikens egna märke brukade kännas som en sämre version av märkesvaror, men numera har butikerna bättre relationer med tillverkarna och ofta kan husmärket tillverkas av samma företag som en välrenommerad märkesprodukt.
3. Använd frysen.
Om fläskkotletter är på rea, men du inte planerar att laga dem den här veckan, kan du överväga att köpa dem och frysa in dem till senare. Om din marknad eller prisklubb har ett bra erbjudande på kyckling eller köttfärs i lösvikt kan du dra nytta av detta och dela upp paketet i mindre frysfasta behållare eller påsar. Se till att märka allt och packa in det mycket väl.
Frysta räkor förtjänar också en särskild eloge – de flesta räkor som du köper ”färska” är faktiskt frysta och tinade upp ändå, så förvara en påse i frysen för snabba middagar på vardagskvällen.
Frysta grönsaker och frukt är också bra att ha till hands.
4. Leta efter fyndgången.
Många affärer har en särskild gång där de har ett urval av varor till reducerat pris. Ofta är dessa varor säsongsbetonade, och du kan också se dem rabatterade ytterligare efter en helgdag.
5. Leta efter skyltar med ”Så länge lagret räcker”.
På en av de marknader där jag handlar har vissa av försäljningsskyltarna på hyllorna ett tilläggsord (med ganska små bokstäver, så det gäller att gå in nära för att kolla!) som talar om för köparna att denna vara har begränsad tillgång och är avsedd att sälja slut. Ofta är dessa priser ganska kraftigt rabatterade, eftersom de försöker rensa hyllorna så att nya produkter kan komma in.
6. Fyll på med icke-förbrukningsvaror som säljs på rea.
Om du har lagringsutrymme, när du ser att buljong, tomater, bönor eller pasta på burk är på rea, lägg några extra i din varukorg. Jag köpte en gång 11 burkar ärtsoppa eftersom priset var så bra (jag råkar verkligen älska ärtsoppa).
7. Titta på butikens erbjudanden innan du går.
De flesta större marknader har en webbplats som visar vilka varor som är på rea den aktuella veckan. Om du kan tänka på detta i förväg kan du planera din måltid utifrån den grytstek som är på rea, eller bestämma att det är veckan då du ska fylla på med mellanmål inför skolstarten.
8. Köp på dig saker efter högtider.
Ofta så har butiker kvar ett gäng chokladharar efter påsk eller skinka dagarna efter julafton, dessa brukar ha ett kraftigt reducerat pris. Så ta dig en titt i din närmaste mataffär dagarna efter en stor högtid!
9. Leta efter mat som snart går ut.
Ofta är kött och andra produkter som snart går ut kraftigt rabatterade. Köttet måste man tillaga i princip samma dag som man köper det. Ta en extra titt så att köttet inte har ändrat färg men generellt sätt så brukar det vara fine att köpa kött som snart går ut. Många torrvaror går bra att äta efter utgånget datum vilket betyder att det finns chans att göra klipp här!