Gula tortillachips är redan väldigt goda, men blå tortillachips är ännu mer intressanta. Men vad exakt är blå majs och var kommer den ifrån? Låt oss prata mer om denna urgamla supermat.
Vad är blå majs?
Blå majs är ett urgammalt livsmedel som odlas av indianstammar i Mexiko och sydvästra USA.
Det finns flera olika sorter av blå majs, som varierar i olika blå till gråblå färger.
Är färgen på blå majs naturlig?
Majsens azurblå färg kommer från antocyaniner, samma pigment som finns i blåbär och vindruvor.
Hur smakar blå majs och hur används den?
Blå majs har en fyllig, söt smak och används vanligtvis i form av mjöl och kan inte riktigt ätas direkt från kolven som gul majs.
Förutom sin roll som ceremoniell mat för Hopi-indianerna har blå majs en mängd olika kulinariska användningsområden, från traditionella mexikanska rätter som tamales till tortillachips, tacoskal, majsbröd och pannkaksblandning. I Mexiko används blå majs också som ingrediens i olika typer av druk. I Sverige stöter man mest på blå majs i form av tortillas eller blåa popcorn.