Om du gillar att laga marockansk eller nordafrikansk mat, eller om du är trött på att använda samma gamla kryddblandningar om och om igen, är Ras el Hanout något du måste lägga till i ditt kryddställ.
Vad är Ras el Hanout?
Smak: Skärande
Mest populära användning: Marinad, kött, gryta
Ras el Hanout är en kryddblandning som är vanlig i nordafrikansk matlagning, och är särskilt vanlig i det marockanska köket. Namnet betyder på arabiska ”huvudet i butiken” och syftar bokstavligen på de bästa kryddorna som butiken har att erbjuda.
Tidigare fanns den bara i livsmedelsbutiker i Mellanöstern, men numera finns den här populära kryddblandningen i specialbutiker och välsorterade livsmedelsbutiker. Varje butik eller företag har sin egen unika hemliga blandning, men en typisk Ras el Hanout innehåller en blandning av följande:
- Kardemumma
- Kryddnejlika
- Kanel
- Koriander
- Kummin
- Paprika
- Mace
- Muskotnöt
- Pepparkorn
- Gurkmeja
Andra butiker kan lägga till mer exotiska ingredienser som askbär, chufa, paradisgryn, orrisrot, munkpeppar, cubebs eller torkad rosenknopp.
Hur man använder Ras el Hanout
Ras el Hanout är inte en kryddig kryddblandning, men den ger en stark, varm smak. Kanel, kryddnejlika och muskot ger också söta accenter. Eftersom det är en blandning är den praktisk att använda i marinader, som en rub, som krydda i många rätter som grytor och tajines, och som krydda eftersom du bara behöver mäta upp en sak. Marockanerna tror till och med att den har afrodisiakala egenskaper.
Blanda Ras el Hanout med mjukt smör eller gräddfil för att skapa en intressant topping eller kasta den över färska popcorn som ett smakligt mellanmål.