Hur mycket koffein i kaffe?

Koffein är en drog, en stimulant som finns i diverse växter och finns i ganska höga halter i kaffe. Koffein tillstätts ibland till olika drycker som cola eller energidryck, dels för att ge en uppiggande effekt och dels för att förbättra smaken. Koffein påverkar ditt centrala nervystem, hjärta och muskler.

Till skillnad mot många andra droger så finns det inget socialt stigma kopplat till koffeinkonsumtion. Faktum är att koffeinkonsumtionen i sverige är hög, vi dricker näst mest kaffe av alla länder i hela världen. Det är faktsikt bara våra grannar i öst, finland som dricker mer.

Hur mycket koffein finns i en kopp kaffe?

Mängden koffein i en kopp kaffe varierar eftersom det finns olika mängd koffein i olika bönor, dessutom så påverkar dosering och bryggmetod kaffeininnehållet. Dessa siffror ger en fingervisning om hur mycket kaffein som finns i kaffe. De andra koffeinerade dryckerna som anges kommer att ha mer träffsäkra siffror, givetvis varierar dock kaffeinhalten beroende på märke.

Som du kan se från siffrorna ovan så innehåller kaffe en hel del koffein, det kommer inte ha någon större påverkan på dig om du bara dricker en kopp om dagen men om du dricker en kanna om dagen så kommer du att ta in stora mängder koffein.

Uppmärksamma läsare har antagligen noterat att “koffeinfritt kaffe” inte är koffeinfritt. Processerna som används för att ta bort koffeinet är inte helt felfria och lite koffein kommer att kvarstå. Jag hade inte oroat mig särskilt mycket för detta om du bara försöker dra ner på din kaffekonsumtion eftersom mängderna är så små.

Hälsoeffekter av koffein. 

Koffein påverkar ditt centrala nervsystem och kan ha flera positiva effekter såsom en känsla av välbeffinande, vakenhet och en ökad koncentrationsförmåga. Koffein har också en del bieffekter, dessa brukar yttra sig vid stor konsumtion:

  • Sömnlöshet
  • Illamående
  • Ångest
  • Magproblem
  • Yrsel

Hur man påverkas av koffein är väldigt individuellt och vissa personer kan dricka ganska stora mängder utan att märka av några bieffekter medan andra knappt kan dricka en kopp utan att de upplever obehag. 

Generellt sett är koffein inte särskilt hälsovådligt men vid vissa sjukdomstillstånd samt graviditet är det viktigt att ha koll på hur mycket koffein man får i sig. Livsmedelsverket rekommenderar en maximal dos på tre koppar kaffe om dagen.

Bör jag dra ner på kaffet?

Om du inte upplever några negativa effekter av din koffeinkonsumtion så fnns det egentligen ingen anledning att dra ner på kaffedrickandet. Har du dock problem med sömn eller ångest så tror jag att det kan vara en god idé att trappa ner. Koffein kanske inte är huvudorsaken till dina problem men kan fortfarande vara en bidragande orsak. Testa att ersätta någon av dagens kaffekoppar med en kopp te och se om du märker någon förbättring. Det kan också vara en bra idé att inte dricka kaffe senare än klockan fem, koffein har en halveringstid på 4-5 timmar och påverkar dig antagligen längre än du tror.

Man bör också ha i åtanke att det finns många positiva effekter av kaffe. Det hjälper dig inte bara skriva klart den där rapporten i tid, det kan skydda dig från sjukdomar också bland annat parkinson, åldersdiabetes och vissa typer av demens. 

Mer koffein i espresso eller vanligt kaffe?

En typisk kopp espresso innehåller ca 150 mg koffein medan en kopp kaffe innehåller ca 330 mg. Med detta sagt så är koncentrationen koffein i espresso runt 3 gånger så stor som i “vanligt kaffe”. Det är inte bara bryggmetod som påverkar hur starkt ditt kaffe blir, många andra faktorer som till exempel typ av böna spelar in.

Kaffearter. 

Som du säkert vet så finns det olika typer av kaffebönor. Olika typer innehåller olika mängder koffein. Den vanligaste typen är arabica, många uppfattar denna som mer välsmakande än robusta; en kaffetyp som innehåller ungefär dubbelt så mycket koffein som arabicabönar. Om du är en fattig student som behöver så mycket koffein per krona som möjligt så är robusta antagligen att föredra men om du vill ha en välsmakande kopp kaffe så kör på arabica..

Rostning

När man rostar bönor så förlorar de vatten och får den där goda kaffearomen. Under rostningen så tappar bönorna en del koffein också. Många kanske lever under uppfattningen att mörkrostat kaffe är starkare och piggar upp mer men det stämmer inte. Lätt och mellanrostat kaffe innehåller mer koffein än sin mörkrostade motsvarighet.

Rostningen påverkar koffeinhalten.

Grovmalet eller finmalet

En anna sak som också spelar roll är faktiskt hur grovmalet ditt kaffe är. Ett mer finmalet kaffe kommer att ha mer ytarea och mer koffein kommer därför att extraheras och lösas i kaffet. Detta är en av anledningarna till att espresso innehåller mer koffein än vanligt bryggkaffe.

Vattentemperatur.

Temperaturen på vattnet du brygger med påverkar också hur mycket koffein som kommer att leta sig ner i din kopp. Runt 95 grader är bäst om man vill ha så mycket koffein som möjligt. Detta är anledningen till varför kallbryggt kaffe innehåller mindre koffein än kaffe som är gjort på mer traditionellt vis. 

Källor:

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/vaxtgifter/koffein?AspxAutoDetectCookieSupport=1

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/kaffet-stannar-langre-i-kroppen-an-de-flesta-tror

Lämna en kommentar