För att göra fransk press kaffe behöver du först och främst en fransk press, vilket är en glaskanna med ett som du pressar ner i kanen efter att du har lagt kaffe i den. Du behöver även kaffebönor och kokhett vatten.
Så här gör du:
- Börja med att mala dina kaffebönor till en grovmalet konsistens. En dos på cirka 15 gram kaffe per 200 milliliter vatten brukar vara lagom. Givetvis går det också bra med färdigmalet kaffe.
- Koka upp vatten och vänta några minuter tills vattnet svalnat lite, till cirka 92-96 grader.
- Häll sedan över kaffet i fransk pressen och vänta i cirka fyra minuter.
- Tryck sedan ner pressen försiktigt, så att allt kaffe trycks ner mot botten.
- Häll upp kaffet i en kopp och njut!
Vad för kaffe behöver man till fransk press?
I princip vilket kaffe som helst fungerar att göra i press men allra bäst blir det om man använder ganska grovmalet kaffe. Ibland är kaffe speciellt gjort för fransk press markerade med ”presso” eller så har de en liten presskanne-symbol på sig.
Vad är fördelarna med presskaffe?
Varför heter det fransk press?
Den har sitt ursprung i Frankrike och har därför fått sitt namn. För att göra kaffe i en fransk press behöver du först värma upp vatten till cirka 95 grader Celsius. Sedan häller du kallt vatten över kaffebönorna i behållaren och låter det dra i några minuter. När det har dra i cirka fyra minuter trycker du ner gallret och filtrerar kaffet från bönorna. Sedan är kaffet klart att serveras.