Du kan förfina dina bryggningsmetoder och tekniker så mycket du vill, men till sist, är det ändå de kaffebönor du använder som kommer att ha den största effekten på smaken. Om du inte köper så bra kaffebönor som möjligt, kommer du aldrig få det där riktigt läckra, högkvalitativa kaffet.
Men att välja rätt bönor är bara en faktor. Om du inte lagrar dem på rätt sätt, kommer de att förlora jättemycket smak innan de ens kommit till kvarnen, och sorgligt nog ännu mer innan de fyllt din kopp. Så innan du häller både pengar och bra kaffe ner i avloppet, lär dig vilka kaffebönor du ska satsa på och sedan vad du ska göra med dem när du fått med dem hem.
Kvalitetsindikationer
Kaffeföretag använder ett speciellt språk på förpackningen för att beskriva sitt kaffe. Detta språk kan ibland verka förvirrande och tvetydigt, ibland direkt vilseledande. Att förstå terminologin gör det lättare att välja det kaffe du vill ha.
Identifiera bönorna
Vissa kaffeförpackningar berättar bara att kaffet antingen är Arabica eller Robusta. Detta är som att bara berätta om ett vin är vitt eller rött, det finns helt enkelt inte tillräckligt med information för att du ska kunna göra ett informerat köp. Även om Robusta i allmänhet är sämre än Arabica, är etiketter som endast lyder ”Ren Arabica” också en vilseledande indikator på kvalitet. Det finns fantastiska kaffebönor som är av robustasläktet, men de är svåra att hitta, så att köpa Arabica är ofta en säkrare satsning. Däremot finns det en hel del dålig Arabica där ute också. Så vad bör kräsna konsumenter förvänta sig att se på etiketterna? De bästa kvalitetkaffebönorna beskrivs vanligtvis med en hög detaljnivå, såsom efter region, sort, bearbetningsmetod, och smak. Konsumenterna får en större förståelse för vad som krävs för gott kvalitétskaffe och detta medför att kafferosterier inser att nyckeln till att säkerställa kundtillfredsställelse är ärlighet och transparens.
Val av ursprung
”En överförenklad snabbguide: Central-och sydamerikanska för ren och söt smak, Afrika för fruktiga och komplexa smaker, Asien för jordnära och läckra smaker.”
Odlingsförhållanden och ekonomiska faktorer varierar kraftigt över hela planeten så det är ingen överraskning att kaffe som odlas i ett visst land kommer att skilja sig från kaffe som odlas i andra länder. Vindrickare har länge haft kännedom om detta fenomen, och förväntar sig att känna särskilda smaker och aromer från ett franskt vin och helt andra smaker och aromer från ett Italienskt eller Australiensiskt vin. Kaffe föredrar att växa i varma breddgrader mellan Kräftans vändkrets och Stenbockens. Detta band av latituder benämns ofta som ”kaffebältet”. Inom detta band finns ett brett spektrum av variabler, inklusive höjd, nederbörd, markförhållanden och solljus, faktorer som alla kommer att förändra hur ditt kaffe kommer att smaka.
Så hur kan jag hitta vad jag gillar mest i denna enorma mängd av faktorer och omständigheter? Om du söker fruktiga smaker och blommiga dofter, kan afrikanskt kaffe vara ett bra alternativ. Många kaffedrickare ryser av välbehag vid tanken på att öppna upp en påse med etiopiska bönor och djupt andas in komplexa bär och vin-aromer. För personer som gillar fruktigt kaffe vattnas det i munnen vid tanken på att sörpla på ett saftigt kaffe från Kenya.
Syd-Amerikanskt och Central-Amerikanskt kaffe kan vara det du söker om du gillar rent kaffe som uppvisar en delikat sötma, som choklad eller ett smörigt bakverk, tillsammans med en mjukare frukt-karaktär. Eftersom de flesta av världens kaffeproducenter härstammar från detta område, är det mycket troligt att du kommer att hitta en vinnare här. Brasilien är välkänt för att producera kaffe med en tyngre kropp och jordnötskaraktär. Längre norrut i Colombia har smakerna en mognare smak som den av karameller och toffees. Låter jättegott! Behöver jag ens leta någon annanstans?
Kanske om du föredrar kaffe som har en ännu tyngre kropp och som är jordnära, då kan Indien och indonesiska regionen vara nåt för dig.
Eftersom dessa ofta har en läcker och sirapsliknande kropp i kombination med örtbaserade och salta smaker, tenderar dessa att ofta hamna i ”älska” eller ”Hata”-facket.
Blandning eller ett ursprung.
Både kommersiella och små specialiserade företag beskriver ofta sitt kaffe som antingen en ”blandning” eller ett ”enda ursprung.” Denna beskrivning bidrar till att förklara kaffets härkomst- kaffet kan antingen vara en blandning av olika kaffebönor som formar en speciell smakprofil, det kan även komma från ett enda land eller en enda gård
Blandningar
Det finns många anledningar till varför blandningar är så populära, de kan till exempel skapa stabila smakprofiler som förblir konsekventa året runt. I den kommersiella sektorn, är ingredienserna och proportioner i blandningarna noggrant bevarade hemligheter, etiketterna ger heller ingen indikation på vilka bönor det är eller varifrån de kommer. Specialrosterier, skriver däremot ut detta tydligt på etiketterna och hyllar varje komponent i blandningen, förklarar de enskilda attributen för varje böna och hur smakerna kompletterar och balanserar varandra.
Single origin
Termen ”single origin” används vanligtvis för att beskriva kaffe som kommer från ett enda land. Att identifiera ett kaffe enbart efter ursprungsland blir däremot svårt, eftersom det fortfarande kan betyda en blandning av regioner och gårdar i det landet samt en blandning av sorter och processer. Det kan även ligga på alla möjliga kvalitetsnivåer.100 procent Brasilianskt, eller något annat land, betyder inte att kaffet kommer att vara 100 procent fantastiskt. Det kan snarare ge dig liten indikation på att smaken på kaffet kan skilja väldigt mycket från en region till en annan.
När specialrosterierna använder termen ”singel” på förpackningen, brukar det betyda något som är mer specifikt. Till exempel kaffe från en enda gård, ett enda kooperativ, en grupp av producenter, eller en producent och hans familj. Detta kaffe säljs ofta i ett begränsat eller säsongsbundet erbjudande, och är kanske inte tillgängligt året runt men det kommer att säljas så länge utbudet finns och kaffet smakar som bäst.
När kaffebönor-oavsett om de är ”singel” eller ”blandning”-odlas och bearbetas på ett bra sätt, transporteras försiktigt, och rostas med hänsyn till bönornas inneboende smaker, är det en fantastisk hyllning till de nyanser kaffe kan erbjuda. Specialrosterier ägnar sig med stolthet åt denna praxis, och kan som ett resultat erbjuda kaffe av högsta kvalitet
Välja och lagra
Att hitta gott kvalitetskaffe som man kan brygga hemma har aldrig varit enklare, även utan ett specialistkafé nära hemmet. Många kafferosterier säljer numera online och erbjuder bryggutrustning och tips på hur man får ut det mesta av sina bönor.
Var ska man köpa
Stormarknader behandlar sällan kaffet som den färska produkt det är, så du kommer tjäna mer på att köpa bra, färska bönor från en lokal butik eller en onlinebutik som specialiserat sig på kaffe. Men att navigera genom alla alternativ och exotiska beskrivningar kan vara en svår uppgift. Gör lite efterforskning innan du bestämmer vem du ska lita på som din kaffeleverantör. Leta efter några viktiga punkter som exempelvis hur bönorna beskrivs och förpackas, lita på dina smaklökar och var öppen för att jämföra och experimentera tills du hittar den kaffeleverantör som ger dig den kvalitet du vill ha.
Behållare
Om du köper bönor i lös-plock från en butik, se då till att du vet när bönorna rostades. Kaffet är bäst skyddat i en behållare med lock, om det inte lagras lufttätt förlorar det sin smakrikedom efter några dagar.
Kvantitet
Köpa mindre innebär att köpa färskt. Om du har möjlighet, köp bara mängden bönor du behöver ha för ett par dagar i veckan i taget. Du kan ofta köpa så lite som 100g.
Vad står på påsen?
En hel del kaffe säljs i förpackningar som är väldigt attraktiva men som faktiskt erbjuder väldigt lite användbar information om den produkt du köper. Ju mer relevant information du hittar, desto bättre odds blir det för att du köper en produkt av god kvalitet.
Datum
Påsen bör ha ett ”rostat och packat” datum, och inte bara ”bäst före” datum. De flesta kommersiella kaffeföretag kommer inte att berätta när kaffet blev rostat eller packat, i stället har dom ett bäst före datum som är allt från 12 till 24 månader in i framtiden. Detta ligger inte i kaffets bästa intresse, inte heller i konsumentens.
Ursprung
Etiketten ska tala om för dig vilken typ och/eller sort kaffet är, var det har odlats, och om det är en ”blandning” eller ”ett ursprung”
Rostningsnivå
En indikation på rostnings-nivån är användbar, men det språk som används för att beskriva en rostning är inte standardiserad. ”Medium Roast” kan vara vilken nyans av brunt som helst, beroende på vem du frågar. ” Filter Roast ” indikerar generellt att det är en ljusare sort, medan” Espresso Roast ”är en mörkare variant. Det är dock inte ovanligt att hitta filterbönor som är mörkare i en ”Medium Roast” än en ”Espresso Roast”. En kunnig återförsäljare kan ge dig tips om vilken rostning du kanske gillar.
Spårbarhet
I en idealisk värld, skulle man kunna hitta namnet på ett kooperativ, tvätt-station, hacienda, finca, eller fazenda, lika lätt som namnet på en kaffegårds ägare eller chef. Ju mer spårbart kaffet är, desto större är chanserna att du köper något av hög kvalitet som sålts till ett hållbart pris och har hanterats med omsorg hela vägen från producent till återförsäljare.
Smakprofil
Det bör finnas information om hur kaffet behandlats och vilken smak det ska vara. Även information om höjd eller förekomst av skugga från träd kan vara indikatorer på bönornas kvalitet.
Förpackning
De största fienderna till kaffet är syre, värme, ljus, fukt och starka lukter. Undvik att köpa bönor som lagrats i öppna behållare eller trattar om inte behållarna ser rena ut, är skyddade med lock och om du ser ett rostnings-datum. Om behållarna inte hanteras noggrant, gör dessa nämligen ingenting för att bevara kvaliteten på innehållet. Leta efter kaffe i ogenomskinliga och lufttäta påsar.
Är dyrast alltid bäst?
Det billigaste kaffet har aldrig speciellt hög kvalité. Den blev antagligen inte inköpt till ett pris som täckte produktionskostnaden. Du bör även vara försiktig med kaffe där en tuff marknadsföring pressar upp ett högt pris, som till exempel dyrt och ofta bedrägligt kaffe från djur-avföring eller kaffe som har ett luftvalv. Detta är en liten plastskiva som låter koldioxid från bönorna sippra ur påsen, men hindrar syre från att komma in. Krafts papperspåsar ger minimalt skydd så behandla dessa bönor som viktminsknings-kaffe.
Undvik kaffe från påsar eller ”tegelstenar” som är vakuumförpackade, eftersom detta kaffe helt skulle ha förlorat sina gaser och blivit utgånget innan förpackningen. Köp så färskt som du kan, bara en vecka efter rostningen kan det vara för sent. Undvik även exotiskt ö-kaffe där du kan få betala enormt mycket för den aggressiva marknadsföringen av varumärket snarare än för överlägsen smak. Skillnaden i pris mellan dåligt och högkvalitativt kaffe är ofta mycket liten, vilket gör en verkligt fantastisk kopp till den mest prisvärda lyx du kan få.
Lagring
Att köpa hela bönor och lagra i hemmet är ett av de bästa sätten för att få fräschare kaffe hemma. Färdigmalt kaffe blir utgånget inom några timmar, men hela bönor kommer att hålla sig fräscha under ett par dagar, eller till och med upp till flera veckor, om de är ordentligt förseglade. Försök att endast köpa vad du behöver för en vecka eller två. Köp hela bönor, investera i en manuell eller elektrisk home Burr Grinder, och mal endast vad du behöver för varje bryggning.
Att göra vid lagring
Förvara bönorna i en lufttät behållare, på en torr, mörk plats, bort från starka lukter. Om påsen som innehåller bönorna inte uppfyller dessa kriterier, placera påsen i en lufttät behållare.
Att undvika vid lagring
Undvik att förvara dina kaffebönor i kylskåpet, men om du vill få dina bönor att hålla längre, frys dem och tina bara vad du behöver till varje bryggning. Återfrys inte bönor som redan har tinats upp.