Bacon är en typ av saltad fläsk. Ofta kommer fläsket från grisens mage eller rygg. Var baconet tas ifrån avgör hur mycket fett det har och därmed också konsistens och smak. Bacon kommer från gammeltyskans ”bacho” och löst översatt betyder det skinka. Lite förvånande, jag trodde att ursprunget var franskt.
Det finns också ”bacon” som kommer från annat än gris. Exempelvis kalkonbacon som har förberetts på ett liknande sätt som traditionell bacon och smakar på ett liknande sätt. Det finns till och med vegetarisk bacon som ibland lite skämtsamt kallas för fake-on.
Så gör man bacon
Det finns lite olika sätt man kan göra bacon på men generellt sätt så går det till på följande sätt.
Fläsket läggs i något form av saltlag eller torrsaltas. Även andra ämnen kan tillsättas till lagen för att förbättra smak och hållbarhet. Därefter kan baconet torkas, rökas eller kokas.
Innan kyl fanns i varje kök så behövde kött förberedas för att kunna hålla en längre tid. Ett sätt att göra detta på är att salta och röka. Detta gör inte bara köttet mer hållbart, det gör också mycket för att lägga till mer smak till köttet.
Är bacon onyttigt?
Det är alltid svårt att säga om ett specifikt livsmedel är ohälsosamt eller inte men bacon har en del saker som talar till dess nackdel. Bacon innehåller väldigt mycket fett, detta är inte något dåligt i sig men mängden energi som det medför kan leda till viktyppgång. Något som inte är särskilt bra om man har problem att hålla nere vikten. Å andra sidan är det viktigt med fett, både hjärna, immunsystem och hormonnsystem behöver det för att fungera. Fett kan också bidra till en stark mättnadskänsla.
Utöver detta så är bacon en bearbetad köttprodukt, en kategori av köttprodukter som har visat sig ha flera negativa hälsoeffekter.
Summa summarum så skulle jag säga att man inte bör äta för mycket bacon. Det är inte världens mest ohälsosamma grej som vissa vill få det till men om man äter överdrivet mycket så riskerar man nog hälsokonsekvenser.
Maträtter med bacon
Vissa tycker att exakt all mat blir bättre med bacon, jag håller inte riktigt med men tykcer att det finns många rätter som får lite extra umpf med bacon. Speciellt om rätten behöver lite extra sälta tycker jag att det fungerar bra med lite extra baconskivor.
Hur länge ska man steka bacon?
Det här är en fråga som mycket beror på hur du gillar ditt bacon. Vissa vill ha det riktigt knaperstekt medan andra villa ha bacon som är i det närmaste rått. Själv så föredrar jag bacon som har lite tuggmotstånd men inte har så mycket krispighet när man äter det. Tänk på att vissa typer av bacon passar ihop med vissa typer av mat. Till ägg eller soppa kan knaperstekt bacon ge en bra kontrast till resten av måltiden medan mer lättstekt bacon kan passa bättre till en rostad macka eller paj.
Bacon i ugn
Det går också bra att laga bacon i ugn, många upplever att de får mer kontroll över tillagningsprocessen och får ett mer konsekvent resultat.
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Lägg bacon på bakplåtspapper eller aluminiumfolie, det gör både att baconet inte bränner fast och underlättar rengöringen efteråt. Se till att baconbitarna inte överlappar.
- Baka i 15-20 minuter. Det varierar en del hur länge köttet ska vara inne i ugnen, detta beror på att tjockleken på bacon varierar och olika personer gillar olika grad av krispighet.
Tips: Om du vill ha extra krispigt bacon så lägg aluminiumfolie på ett ugnsgaller, det gör att köttet får mer värme underifrån och blir krispig på båda sidor.