Kortfattat svar:
Du bör förvara omogna kiwis i rumstemperatur tills de mognar och ger efter för lätt tryck. Mogna kiwis håller bara ett par dagar i rumstemperatur och mer än en vecka om de kyls ner.
Det är en guide för lagring av kiwi där vi går in på några detaljer, bland annat:
- Hur du vet om din kiwi är mogen eller inte, och hur du kan påskynda mognadsprocessen
- Rörvaring av kiwis både i kylskåp och i rumstemperatur
- Hantering av skivade kiwis
- Hur du väljer ut en perfekt kiwi i affären
Låter det intressant? Läs vidare.
Hur vet man om en kiwi är mogen?
En omogen kiwi känns fast vid beröring och det är bäst att låta kiwin mogna innan du äter den. En mogen kiwi ger dock efter lite om du försiktigt klämmer på den.
(Samma gäller för många andra frukter, till exempel mango och avokado.)
Kiwifrukter skördas vanligtvis omogna, vilket är anledningen till att de vanligtvis är fasta när de kommer till affären.
Förutom att frukterna får längre tid på sig att nå stormarknaderna, är det också viktigt att skörda och transportera dem medan de fortfarande är fasta, så att de förblir fina och fria från blåmärken i slutet av resan.
Nu när du vet skillnaden mellan en mogen och en omogen kiwi kanske du undrar hur du kan få din omogna kiwi att mogna snabbare. Låt oss ta itu med det.
Hur får man en kiwi att mogna snabbare?
För att påskynda mognadsprocessen bör du förvara kiwis i en ventilerad påse tillsammans med annan etylenproducerande frukt, t.ex. äpplen, päron eller bananer. Du kan till och med prova att använda en förseglad påse som fångar etylengasen inuti och påskyndar processen ytterligare.
Om du väljer den taktiken, se till att kontrollera din kiwi minst två gånger om dagen. Du vill inte att den ska sitta i den etylenrika miljön längre än nödvändigt.
Generellt sett är det bättre att bara köpa mogna kiwis om du vet att du behöver dem snart. Se slutet av artikeln för tips om vad mer man ska tänka på när man köper kiwi.
Hur förvarar man kiwi?
Förvara dina omogna kiwis i rumstemperatur, i en ventilerad påse eller fruktskål, bort från alla etylenproducerande frukter. När dina kiwis är mogna, förflyttar du dem till kylskåpet och lägger dem i en fryspåse eller i grönsakslådan.
Det är det bästa tillvägagångssättet i de flesta fall, men du kan behöva ändra på saker och ting lite beroende på dina behov.
Det du bör vara medveten om är att det också är ett alternativ att förvara en omogen kiwi i kylskåpet. Om du gör det så saktar mognadsprocessen ner betydligt, och en sådan kiwi kan hålla upp till en månad i kylskåpet.
Så om du utnyttjade ett bra erbjudande och köpte alldeles för många kiwis är inte allting förlorat. Det är bara att lägga dem i kylskåpet och ta ut ett par stycken med några dagars mellanrum så att de mognar snabbt och är redo att ätas.
När det gäller att förvara kiwi i en förseglad påse eller i grönsakslådan är tanken enkel. Båda alternativen garanterar att frukten ligger i en fuktig miljö, vilket förhindrar för tidig vattenförlust.
Med andra ord hjälper det kiwin att hålla lite längre innan den börjar visa tecken på fuktförlust.
Mogna kiwis behåller sin kvalitet i ett par dagar om du låter dem ligga i rumstemperatur. Så om du vet att du ska äta dem inom en dag eller två behöver de inte kylas ner.
Sist men inte minst kan du också frysa in kiwis. De fryser inte in jättebra men det kan vara en bra idé beroende på vad du ska göra med dem. Du kan läsa mer om att frysa kiwis här.
Behöver kiwi kylas?
Du bör kyla dina mogna kiwis så att de håller sig så länge som möjligt. Det enda undantaget är om du vet att du kommer att använda dem snart – då kan du låta dem stå på bänken.
Om du vill förlänga hållbarheten på omogna kiwis kan du lägga dem i kylskåpet, men du bör låta dem stå på bänken om du vill att de ska mogna..
Du kanske undrar om du kan skära kiwi i förväg. Det ska vi tala om.
Hur förvarar man skuren kiwi?
Om du har skurit upp din kiwi ska du lägga den i en lufttät behållare eller påse och lägga den i kylskåp. Och låt det tunna bruna skalet sitta kvar om möjligt så att frukten inte torkar ut så snabbt.
Om bara en sida av frukten är exponerad (t.ex. om du skär den på mitten), placera kiwin så att den exponerade delen rör vid behållaren eller påsen. Det är ännu ett sätt att bromsa fuktförlusten.
Alternativt kan du använda ett silikonhölje om du inte har skalat kiwin ännu.
Slutligen bör du räkna med att kiwin kommer att bli mörkare och mjukare där den är exponerad efter en dag eller två i förvaringen, och du kan behöva skära bort en del av frukten innan du äter resten.
Vad ska man tänka på när man köper kiwi?
När du köper kiwi, tänk på följande:
- Välj rynkfria frukter. Rynkigt skal betyder att frukten har förlorat fukt, vilket betyder att den är ganska gammal. Självklart vill du inte köpa gamla kiwis.
- Leta efter blåmärken: När du väljer kiwi, leta efter fläckar och mjuka punkter. Båda är tecken på att frukten är övermogen och förmodligen inte ett bra köp.
- Välj mogna eller omogna kiwis beroende på dina behov. Om du vill att frukten ska vara klar att konsumeras direkt, välj mogna exemplar. Annars väljer du fasta kiwis som du kan mogna när du behöver dem, eller så väljer du en blandning så att du har några som är färdiga att äta och andra som kommer att vara mogna om ett par dagar.