Du hittade en kartong mandelmjölk som är några veckor för gammal i ditt skafferi. Det får dig att undra: blir mandelmjölk dålig med tiden?
Eller så har en halvöppen kartong stått i kylskåpet i några dagar och du vill veta hur länge mandelmjölken håller sig god.
Eller så är du nybörjare på mandelmjölk och är lite förvirrad när det gäller förvaring.
Det finns med andra ord många frågor om denna mjölk som inte är mjölkprodukter.
I den här artikeln tar jag upp det viktigaste om hållbarhet, förvaring och fördärvning av mandelmjölk. Om det låter intressant, läs vidare.
Behöver mandelmjölk kylas?
Mandelmjölk som säljs okyld behöver kylas först efter att behållaren öppnats, medan både butikskyld och hemlagad mandelmjölk alltid måste stå i kylskåpet.
Kylskåp vs. hållbar mandelmjölk
Det finns två sorters mandelmjölk på marknaden: kyld och hållbar. Den största skillnaden mellan de två är förpackningen.
Den hållbarhetsbeständiga mandelmjölken levereras i aseptiska behållare (som är närapå sterila) och bearbetas så att vätskan är säker från mikrober. Dessutom skyddar kartongerna mjölken från ljus och luft, vilket gör att smaken och näringsvärdet håller i månader.
OBS
De kylda flaskorna och kartongerna är inte förpackade på samma sätt och är inte säkra mot yttre förhållanden. På grund av detta är kylning nödvändig.
Den ena sorten är inte nödvändigtvis bättre än den andra. Allt är en fråga om personliga preferenser.
Visst kan vissa mandelmjölkkännare säga att den färska (kylda) varianten smakar bättre och är mindre bearbetad, men skillnaderna är små.
För de flesta av oss är det en fråga om bekvämlighet. Om du dricker det regelbundet kan du gärna ta den kylda varianten. Men om du bara konsumerar den då och då, är det hållbarhetsalternativet det bästa alternativet.
Blir mandelmjölk dålig?
Mandelmjölk blir dålig precis som vanlig mjölk och alla andra mjölkalternativ. Även om den hållbarhetsmässigt hållbara varianten håller mycket längre än den kylda varianten, blir båda så småningom dåliga.
Dessutom behöver mandelmjölken inte nödvändigtvis vara förstörd för att du ska kunna kasta den. Det finns tre saker att tänka på här:
- faktisk förstörelse, som t.ex. att det växer mögel eller blir surt (mer om tecken på förstörelse om en minut).
- Kvalitetsförändring– om det är tillräckligt gott (smakmässigt) för att drickas.
- Förvaringstid– om du förvarar den mycket längre än vad du ska göra (se avsnittet om hållbarhetstid).
Alla dessa faktorer är tillräckliga för att anta att mandelmjölken är dålig och kasta den.
En annan sak att komma ihåg är att mandelmjölk blir dålig även om den är oöppnad. Det gäller särskilt den kylda varianten som vanligtvis inte håller så länge efter sista förbrukningsdag.
Den hållbarhetsmässiga håller sig mycket längre efter datumet, men förr eller senare kommer smaken att försämras och du kommer att slänga den av kvalitetsskäl.
Med detta i åtanke kan vi tala om tecken på att maten är förstörd.
Hur vet man om mandelmjölken är dålig?
Så här gör du för att kontrollera om din mandelmjölk är förstörd:
Undersök kartongen
Om kartongen är uppsvälld, uppblåst eller läcker ska du slänga mjölken. Den mjölkfria mjölken är inte nödvändigtvis förstörd, men det är något allvarligt fel här. Bättre att vara på den säkra sidan än att vara ledsen.
Om det inte är något fel på kartongen, skaka den, häll upp ett halvt glas och fortsätt.
Kontrollera mjölkens utseende
Leta efter svarta fläckar och missfärgningar (som kan vara mögel) och allt annat som ser misstänkt ut. Kontrollera också dryckens konsistens.
Mandelmjölk är inte tjock, och det är inte meningen att den ska vara tjock om den inte är hemlagad och du lämnar mandeldelar i den. Köpt mandelmjölk är mestadels vatten, och dess konsistens är ganska lik mjölkens.
Om den är slemmig eller klumpig, släng den.
INFO
Mandelmjölk från vissa märken är lite tjockare än från andra, beroende på hur mycket förtjockningsmedel som tillsatts.
Sniffa på det
Mandelmjölk doftar nötigt och friskt. Om det är en sötad variant finns det en antydan till sötma. Om den är smaksatt (t.ex. vanilj) kommer en del av smaken att finnas med i doften. Det är det som du bör märka när du ger din mandelmjölk en doft.
Om det luktar surt, gammalt eller ”konstigt” är det dags att ta bort det.
Ta en klunk
Om allt verkar vara helt okej fram till nu, ta en liten klunk.
Om din mandelmjölk smakar surt eller inte alls, häll den i avloppet. Annars kan du avgöra om den är tillräckligt god för att användas utifrån smaken.
Kom ihåg hållbarhetstiden
Det är förstås meningsfullt att gå igenom den process som beskrivs ovan endast om datumet ligger inom en rimlig tidsperiod.
Om mandelmjölken redan är öppnad i två veckor är det bara att slänga den. Samma sak om det är en hållbar variant som är tre månader efter bäst-före-datumet, eller en kyld variant som är mer än två veckor efter datumet.
Vad händer om du dricker bortskämd mandelmjölk?
Typiska tecken på matförgiftning är:
- illamående
- kräkningar
- diarré
- en kombination av ovanstående
Dessa symtom orsakas vanligtvis av toxiner som produceras av mögel och är inte specifika för mandelmjölk.
Naturligtvis kan du kanske eller kanske inte observera något av dessa symptom efter att ha druckit förstörd mandelmjölk. Så du kan lika gärna må bra och aldrig veta att det var något fel på det där glaset med två veckor gammal mandelmjölk.
Dessutom får du troligen i dig några mögelsporer då och då (eller oftare) av misstag, och du mår nästan alltid bra.
Med andra ord, det faktum att du inte känner dig sjuk gör inte att den gamla mandelmjölken är säker att dricka.
Hur länge håller mandelmjölken?
Hållbar mandelmjölk har en hållbarhetstid på upp till ett år och håller minst några veckor efter datumet. Kyld mandelmjölk har en mycket kortare lagringstid på upp till ett par veckor. Båda sorterna håller i 7 upp till 10 dagar efter öppnandet.
När det gäller hemlagad mandelmjölk håller den i 3 till kanske 4 dagar. De köpta varianterna är pastöriserade, så de håller sig längre i kylskåpet än de hemgjorda.
Det är allt om mandelmjölkens hållbarhet. Låt oss gå in på detaljerna.
Efter öppnandet
När du öppnar en behållare med mandelmjölk håller den sig i 7-10 dagar i kylskåpet. Om det är den kylda varianten ska du hålla dig till den perioden eller 5 till 7 dagar efter sista förbrukningsdag, beroende på vad som inträffar först.
De rekommenderade lagringstiderna varierar lite mellan olika märken.
Det finns säkert vissa märken som kan ha andra förslag, till exempel 5 dagars förvaring efter öppnandet.
TIPS
Om du vill följa exakt vad producenten säger, läs etiketten och följ de råd du hittar där.
På det hela taget skulle jag inte förvara mjölken mer än 10 dagar efter öppnandet, oavsett märke. Denna period på 7-10 dagar (som också är den typiska lagringstiden för öppnad mjölk) är redan mycket längre än de rekommenderade 4 dagarna för förvaring av rester.
Datum för utgångsdatum
Mandelmjölk som är hållbar har ett bäst-före-datum, medan den kylda varianten vanligtvis har ett sista användningsdatum. Inget av dessa datum är ett utgångsdatum, och båda handlar mer om livsmedelskvalitet än om säkerhet.
Därför vill du förmodligen veta hur länge mandelmjölken är god efter utgångsdatumet. Tyvärr finns det ingen hård vetenskap i ämnet, men vi kan göra några kvalificerade gissningar.
Hållbar mandelmjölk som har passerat det tryckta datumet
Eftersom den hållbarhetsmässigt hållbara varianten håller i månader finns det ingen anledning att den inte skulle hålla kvaliteten lite längre. Jag menar, mandelmjölk är ingen tidsinställd bomb som magiskt förstörs dagen efter det datum som står på etiketten.
Hur länge håller hållbar mandelmjölk efter det tryckta datumet?
Det är svårt att säga, men du bör inte räkna med att den håller sig fräsch längre än en månad, kanske två.
Efter den perioden är det förmodligen bättre att kasta vätskan ändå. Den är förmodligen säker att dricka, och den kanske till och med smakar bra, men någonstans måste man dra en gräns i sanden.
Kyld mandelmjölk som passerat det tryckta datumet
Kyld mandelmjölk har en mycket kortare lagringstid, så perioden då den fortfarande är god efter datumet är också ganska kort.
Min uppskattning är att det är 5 till kanske 7 dagar efter datumet. Mer än så, och du leker med elden.
VARNING
Innan du dricker mandelmjölk som har passerat datumet ska du kontrollera att den inte är förstörd med hjälp av den process som jag beskrev i avsnittet om förstörelse. Och om mjölken har passerat datumet är det förmodligen bäst att ta det säkra före det osäkra och kasta den.
Hur länge kan mandelmjölk stå ute?
Den officiella rekommendationen är att du ska slänga alla lättförstörbara livsmedel som har stått i rumstemperatur i mer än två timmar. Denna period minskar till 1 timme om temperaturen är över 32 °C.
Naturligtvis gäller dessa perioder endast för kyld mandelmjölk eller hållbar mjölk som redan öppnats.
Det är upp till dig om du är superstark när det gäller dessa rekommendationer eller inte. Jag menar, om din mandelmjölk står ute på bänken i 2 timmar och 5 minuter kommer den förmodligen att vara okej.
Men om du råkar lämna mandelmjölken över natten ska du kasta den, oavsett om den verkar okej eller inte.
Hur man förvarar mandelmjölk
Hållbar mandelmjölk bör stå på ett svalt och mörkt ställe, borta från värmekällor. När du har öppnat kartongen ska du kyla ner resterna. Både mandelmjölk som säljs i kylskåp och hemgjord mandelmjölk kräver alltid kylning.
Detta är de grundläggande principerna som du förmodligen redan känner till.
TIPS
Om du är osäker på om nötmjölken du har köpt är hållbar eller inte, och om det inte framgår av etiketten, kan du fundera på var den fanns i butiken. Om den fanns i kylavdelningen, förvara den i kylskåpet.
När du har öppnat behållaren ska du försegla den ordentligt innan du placerar den i kylskåpet. Om det inte är en av de återförslutningsbara kartongerna eller flaskorna kan du föra över resterna till en lufttät glasburk eller en lufttät behållare. Eller något annat som du kan försegla.
Om du vill förbättra din förvaring kan du förvara mandelmjölken på avstånd från kylskåpsdörren.
Orsaken till detta är att dörren vanligtvis är den varmaste delen av kylskåpet och är känslig för temperatursvängningar. Det kommer dock inte att göra så stor skillnad om du inte öppnar kylskåpet hundra gånger om dagen.
En sista sak: livsmedelshygien. Om du inte avslutar kartongen eller flaskan ska du alltid hälla upp nötmjölken i ett glas i stället för att dricka den direkt från behållaren.
Kan man frysa in mandelmjölk?
Frysning av mandelmjölk är något kontroversiellt.
Tillverkarna rekommenderar det inte. Det beror på att vätskan ändrar sin konsistens efter upptining, och den är definitivt inte lika god som den var innan den frystes in.
Det går inte att förneka att det fungerar på detta sätt att frysa nötmjölk.
Men många människor, särskilt de som inte dricker den utan bara använder mandelmjölk i olika recept, fryser in resterna för att undvika slöseri. Och du kan få det att fungera.
Fryst och tinad mandelmjölk fungerar bra i bakade eller tillagade recept. I sådana rätter är konsistensförändringen inte så märkbar och påverkar inte slutproduktens kvalitet så mycket.
Å andra sidan är det ingen bra idé att frysa in mandelmjölk för att dricka den, eftersom konsistensen förändras tydligt och mjölken blir klumpig i stället för slät. Med andra ord är det ganska äckligt.
Du kan gärna frysa in mandelmjölk för matlagning och bakning.