Här kommer en bekännelse: Jag är ett stort fan av calzones! Med sitt krispiga skal och sin utsökta fyllning är det svårt att säga nej till dessa små läckra fickor – calzones är helt enkelt den perfekta tröstmaten för alla tillfällen!
Om du har funderat på hur du kan värma en calzone, så har du kommit rätt.
Det du måste veta när du värmer calzones är att all sätta att värma dem är inte lika bra. Tricket för att få en överbliven calzone att smaka lika fräscht som den en gång var, samtidigt som den behåller sin krispiga yta och sin kladdiga fyllning, är att återuppvärma den på rätt sätt.
Här är alla sätt du kan värma din calzone på och några andra tips som du kan använda för att njuta av din läckra pizza!
Så här värmer du en calzone i ugnen
Eftersom de flesta maträtter smakar bäst när de kommer ut ur ugnen är det inte konstigt att det är vanligast att man värmer calzones i ugnen.
Så här kan du värma upp en calzone i ugnen:
- Förvärm ugnen till 200 grader C.
- Ta ut calzonen ur kylskåpet och lägg den på en bakplåt klädd med bakplåtspapper.
- Därefter sprutar du lite olja på calzonen. Det ger den en fin gyllene och krispig yta.
- Sätt in calzonen i ugnen och låt den grädda i ca 20 minuter. Om du har placerat calzonen från frysen kan det ta längre tid – cirka 30 minuter – att grädda ordentligt.
- När du har tagit ut calzonen ur ugnen, skär den genom mitten för att kontrollera om fyllningen har värmts upp ordentligt.
- Om fyllningen inte verkar ha värmts upp ordentligt, sätt in den i ugnen igen och fortsätt att kontrollera efter 5 minuter.
- Ta bort calzonen från plåten och låt den svalna lite innan den serveras.
Hur man värmer en calzone i en stekpanna
En stekpanna är inte det bästa sättet att värma upp en calzone, särskilt inte i jämförelse med en ugn. Det tar dock inte lika lång tid som i ugnen. Även om det är en snabbare metod kräver den en viss skicklighet och vaksamhet eftersom du inte vill bränna skorpan när du återuppvärmer calzonen. Så här kan du se hur du återuppvärmer en calzone med hjälp av en stekpanna:
- Hetta upp en teflon-stekpanna på medelvärme på spisen.
- Lägg calzonen i stekpannan och låt den steka i cirka 2 minuter eller tills ena sidan är krispig och brun.
- Vänd calzonen på andra sidan och låt den steka i ytterligare 2 minuter.
- Ställ ner värmen till låg temperatur.
- Tillsätt fyra droppar vatten på ytan av stekpannan, bort från calzonen.
- Täck stekpannan med ett lock.
- Låt sedan vattnet skapa ånga.
- Ta ut calzonen ur stekpannan och låt den vila en minut innan den serveras.
Så här värmer du en calzone med en air fryer
En air fryer är ett utmärkt sätt att värma upp en calzone eftersom den lämnar utsidan av calzonen krispig och gyllene. Inte bara det, utan den värms också på några minuter.Så här kan du värma upp en calzone med hjälp av en luftfrys:
- Slå på fritösen och ställ in den på 200 grader C.
- Lägg in calzonerna i 3-4 minuter.
- Kontrollera sedan om calzonen är genomvarm genom att skära den från mitten.
- Om den inte är det kan du värma den i några minuter till.
Hur man värmer en calzone i mikrovågsugn
Så här kan du använda mikrovågsugnen för att värma upp din calzone:
- Lägg calzone på ett fat eller en bricka.
- Ställ in brickan i mikrovågsugnen i en minut eller två.
- Om du tycker att din calzone inte är riktigt varm vid den här tiden kan du sätta in den i ugnen igen i några sekunder.
Tips för att förvara överblivna calzones
Om du har överblivna calzones kan du förvara dem i kylen eller frysen tills du behöver värma dem igen.
Här är några tips om hur du förvarar dina överblivna calzones så att de är färska när du tar fram dem för att värma dem igen:
- Lägg calzonen i en lufttät behållare om du vill ha den i kylskåpet.
- Linda in calzonen i en aluminiumfolie eller folie om du vill lägga den i frysen.
- Din calzone håller sig fräsch i upp till tre dagar i kylskåp och tre dagar i frysen.
Vad är det bästa sättet att värma en calzone?
Nu när du vet hur man värmer en calzone, kanske du undrar vilken metod som är bäst. Vi rekommenderar att du använder en ugn för att värma upp din calzone eftersom det ger bäst resultat. Genom att använda en ugn kommer din calzone att smaka fräscht och krispigt.
Varför vi inte rekommenderar att du värmer en calzone i mikrovågsugn
Mikrovågsugnar är mycket praktiska eftersom de värmer på nolltid, oavsett om resterna förvarats i frysen eller kylskåpet. Men när det gäller en calzone kanske du inte vill använda den här metoden. Även om mikrovågsugnen kan tyckas vara det enklaste sättet att värma upp din calzone är det kanske den sämsta metoden eftersom den gör calzonens skorpa väldigt blöt. Den kommer alltså att förlora all sin krispighet, och en krispig skorpa är det bästa med calzone. Även om fyllningen kan vara rykande varm, blir calzonen lite tråkig.
Sammanfattning
Nu när du vet hur man värmer en calzone, vad väntar du på? Ta fram din calzone ur kylskåpet, värm den och njut! Använd de metoder som nämns ovan, men undvik att använda mikrovågsugn om du kan.