Har du fått slut på smör eller kan du helt enkelt inte ha det? Då bör du kolla in dessa fantastiska smörersättningar för bakning.
Det finns många sätt att ersätta smör i ett bakrecept.
Vilken metod du väljer beror till stor del på vad du bakar och dina kostbehov.
Först och främst måste du veta vad smöret faktiskt gör i ett bakverk.
Smöret får din bakelse att jäsa. Det ger också rik smak, mjukar upp konsistensen och tillför fukt.
Det bidrar till de vackra skikten som gör bakverk så förbaskat goda.
Jag kan inte lova att någon av dessa ersättningar kommer att ge en fantastisk croissant.
Men jag kan lova en smaklig bakelse som alla kommer att älska! Det beror på att dessa ersättningar har många liknande egenskaper som smör.
Det betyder att du får en utsökt, mjuk och fuktig bakelse som bara är lite annorlunda.
Margarin
Låt oss börja med en av de mest smörliknande ersättningarna.
Margarin skapades 1869 som en billig och stabil smörersättning.
Till en början var den inte växtbaserad, men den har utvecklats mycket sedan 1800-talet. I dag tillverkas den av vegetabiliska oljor.
Även om dess hälsoegenskaper är omtvistade, fungerar margarin i de flesta bakverk.
Förvänta dig bara inte att din bakning blir exakt likadan som om du använt smör.
Smaken kommer inte att vara lika fyllig och konsistensen kommer att vara något annorlunda. Men bakverket blir ändå utsökt!
Margarin är ett utmärkt alternativ för kakor, tårtor och frostingar!
Ersättningsmått
Smör kan ersättas med lika mycket margarin. 1 msk smör = 1 msk margarin.
Kokosolja
Jag älskar att använda kokosolja som ersättning för smör. Den är fet och näringsrik. Dessutom har den en härlig kokosnötssmak.
Kokosolja ger vanligtvis en viss smak, men det spelar roll vilken typ du köper.
Raffinerad kokosolja är den mest neutrala smaken. Men om du gillar kokosnöt, välj jungfruolja!
Oavsett vilket blir din bakelse mör och saftig!
Kokosolja passar bäst i söta bakverk som kakor, muffins och brownies. Jag gillar att använda kokosolja för att göra en chokladrätter.
Ersättningsmått
Smör kan ersättas med lika mycket kokosolja. 1 msk smör = 1 msk kokosolja.
- Som smörersättning bör kokosolja ha rumstemperatur så att den är mjuk men inte smält.
- Kokosolja börjar omedelbart stelna om den kommer i kontakt med kalla ingredienser som mjölk.
- Om du behöver smälta den, se till att allt annat är rumstempererat. Du måste blanda det väl.
Olivolja eller vegetabilisk olja
Oljor är en bra smörersättning eftersom de också är feta. Det betyder att de ger fukt och mjukhet till dina bakverk.
Det är därför olja redan finns med i många bakrecept.
Valet av olja beror på vad du ska göra.
Om du vill göra något sött är vegetabilisk olja det bästa alternativet.
Den har en mycket neutral smak. Men den fungerar i allt sött och salt.
Olivolja är din vän när det kommer till bröd och kex! Den har en distinkt smak som tenderar att slåss mot smakerna i efterrätter.
Olivolja fungerar dock bra tillsammans med mörk choklad.
Jag har gjort många chokladkakor med olivolja utan problem. Man kan inte smaka den alls.
Ersättningsmått
1 msk smör kan ersättas med ¾ msk olja.
Äppelmos
Äppelmos är ett utmärkt veganskt alternativ till smör. Det är sött och saftigt och mycket fettsnålt. Så det är trevligt att använda det även om du inte är vegan.
Dessutom har de flesta människor en burk med äppelmos någonstans i skafferiet.
Äppelmos ändrar konsistensen på din bakelse. Eftersom äppelmos inte innehåller mycket fett kommer bakelsen att bli mycket kompakt.
Men den kommer att bli superfuktig och god.
Eftersom äppelmos är sött kan du kanske minska sockret i receptet. Äppelmos passar bra i de flesta bakverk, men jag gillar det verkligen i pannkakor.
Ersättningsmått
1 msk smör kan ersättas med ½ msk äppelmos.
- OBS: Smör kan också ersättas i förhållandet 1:1 (1 msk smör = 1 msk äppelmos). Det är dock bäst att börja med ½ kopp och tillsätta mer tills du når önskad konsistens.
Mosade bananer
Bananer är mer näringsrika, mindre feta och har en stark fruktig smak. Vad kan vara bättre?
Om du inte har märkt det så älskar jag att använda bananer som smörersättning.
Bananer ger mycket fukt och smak till din bakelse. All denna fukt gör att den blir tätare men fortfarande fantastisk.
Dessutom är bananer söta. Så du kan behöva justera mängden socker i receptet. Bananer passar bäst i kakor, snabbbröd, pannkakor och kakor.
Ersättningsmått-Smöret kan ersättas med lika mycket bananmos. 1 msk smör = 1 msk mosad banan.
- OBS: Precis som med äppelmos kan det vara bättre att börja med en mindre mängd bananer. Tillsätt sedan mer vid behov tills förhållandet 1:1 är uppnått.
Pumpapuré
Om du vill att din bakelse ska vara mer näringsrik kan du överväga att använda pumpapuré.
Pumpapuré är full av antioxidanter och immunitetsstärkande vitaminer.
Jag tycker att det här är ett riktigt bra alternativ! Pumpapuré kommer att ge en söt pumpasmak.
Det är alltså perfekt för bakverk där du vill ha den smakprofilen.
Pumpapuré kan användas till det mesta. Jag tycker dock att den är riktigt god i muffins, pannkakor, kakor och snabbbröd.
Ersättningsmått-1 msk smör kan ersättas med ¾ msk pumpapuré.
Ghee
För dem som inte vet är ghee helt enkelt skirat smör.
Det betyder att du har kokat bort mjölken och allt som hör till den. Det finns alltså ingen laktos eller kasein.
Detta är ett utmärkt alternativ för dem som av hälsoskäl inte kan äta mejeriprodukter. Och det smakar fantastiskt! Den har en lätt nötaktig smak, ungefär som brunt smör.
Ghee påverkar dock bakverkets konsistens och fuktighet. Mjölkfetterna kokas bort, så du kan förvänta dig en något torrare och smuligare bakelse.
Jag rekommenderar att du använder ghee till kakor, pannkakor, kex och bröd.
Ersättningsmått
Smör kan ersättas med lika mycket ghee. 1 msk smör = 1 msk ghee.
Grekisk yoghurt
Om du vill att dina kakor ska vara superfuktiga och utsökta kan du överväga att använda grekisk yoghurt.
Naturligtvis är det bra för mer än bara kakor! Oavsett hur du bakar den blir den fuktig och välsmakande.
Och vill du veta vad som är ännu bättre? Grekisk yoghurt ger protein till din bakelse, så, tårta till frukost, någon?
Du kan förvänta dig att din bakelse blir tätare än vad du är van vid. Men det är okej, för det beror på all den härliga fukten.
Grekisk yoghurt är fantastisk i kakor, frukostbottnar (som våfflor) och snabbbröd. Faktum är att den fungerar riktigt bra i bananbröd!
Ersättningsmått-Smör kan ersättas med lika mycket grekisk yoghurt. 1 msk smör = 1 msk grekisk yoghurt.
Avokado
Det kan tyckas vara ett konstigt substitut, men dina bakverk blir riktigt fuktiga. Dessutom tillför det bra näring som vitamin K, C och E.
Precis som de andra fruktalternativen på den här listan kommer din bakelse att bli tätare. Men den kommer också att bli underbart fuktig.
Avokado fungerar i de flesta bakverk, men den färgar smeten/degen grönaktig. Därför passar de bäst till choklad!
Ersättningsmått-Smör kan ersättas med lika mycket avokadopuré. 1 msk smör = 1 msk purerad avokado.