Fisksås är en av de ingredienser som låter äckligt, luktar ganska äckligt men som får maten att smaka fantastiskt. Men om du inte har någon av denna klassiska thailändska/vietnamesiska ingrediens i huset är det okej. Det är bara att ta till dessa fisksåsersubstitut.
Vad är fisksås?
Det är en stark krydda som används i thailändsk och vietnamesisk matlagning. Den tillför salta umamismaker och får saker och ting att smaka fantastiskt.
Fisksås tillverkas genom jäsning av fisk. Och om du någonsin har varit i en fisksåsfabrik (vilket jag har gjort) kommer du inte att glömma lukten. Den är intensiv!
Ingredienserna är ansjovis, salt och socker. Jag äter den gärna eftersom den enligt näringsinformationen bara innehåller 3 % socker.
De bästa ersättningarna för fisksås
Sojasås
Om fisksåsen är slut är sojasåsen min favorit. Sojasåsens smak är mörkare och mer karamelliserad än den ljusa, syrliga saltheten från fisksås. Men båda får maten att smaka godare.
Börja med mindre sojasås än fisksås. Tillsätt mer vid behov.
Sojasås + risvinäger
Du kan ersätta fisksåsen med 50% sojasås och 50% risvinäger (eller annan vinäger). Detta smakar ganska likt fisksås eftersom det ger dig den salta sura fräschheten.
Sojasås + limejuice
Ett annat alternativ för att ge dig den salta sura fräschheten.
Ansjovis
Några finhackade ansjovis i en curry eller en röra kan ge den fiskiga, salta smak du behöver. Men det skulle inte vara mitt förstahandsval.
Läckra smakkombinationer av fisksåsar
- Fisksås & kyckling
- Fisksås & chili
- Fisksås & cashewnötter
- Fisksås & jordnötter
Mer om fisksås
Fisksås är populärt i thailand, vietnam och andra delar av indokina. Oftast görs den på ansjovis men andra fiskar och till och med krill kan användas.
En lite liknande sås är ostronsås som har en tjockare konsistens och sötare smak.