Gräslök, som är en läcker medlem av lökfamiljen, är en flerårig växt som när den planteras kommer att vara i din trädgård i många år framöver.
Dessa klumpar med smala, ihåliga blad, som når en höjd på upp till 30 cm när de är mogna, pryds av violetta blommor i maj och juni.
De är både ett färgstarkt tillskott i trädgården och ett läckert tillskott i köket. Dessutom är hälsofördelarna med denna ört häpnadsväckande.
Historiskt sett anses gräslök i matlagning ha sitt ursprung i Kina och sägs ha förts till Europa av Marco Polo efter hans omfattande resor genom Mellanöstern och Asien.
Växten finns i både Kina och Europa och växer vilt i kontinentala landskap med små variationer från ett område till ett annat. Trädgårdsmästare under medeltiden använde dem för att bygga naturliga barriärer runt rabatter för både dekorativa och insektsbekämpande ändamål.
Användningen av denna ört i kulinariska rätter och köksträdgårdar är inte dokumenterad förrän på 1500-talet, inte heller växtens tidigare användning som ett verktyg för att avvärja ondska när den hängdes runt huset som vårbuketter.
I dag uppskattar vi denna växt för dess många användningsområden i köket och för de fördelar den har för våra kroppar. Den syrliga, aromatiska smak som den är känd för beror på den höga koncentrationen av svavelföreningar och andra eteriska oljor som finns i stjälken.
Växten är känd för att lindra magbesvär, skydda hjärtat mot sjukdomar och hjälpa kroppen att bekämpa bakterier, och den kan också öka kroppens förmåga att smälta fett.
Gräslökens naturliga beståndsdelar ger oss en mängd viktiga mineraler. Örten innehåller kalcium för att stärka benen och stora mängder järn för att bygga upp blodet, medan kalium stöder hjärtat.
Gräslök har också ett högt innehåll av A-vitamin, C-vitamin (tre och ett halvt gram av örten motsvarar det dagliga behovet av vitamin C) och folsyra och är ett hälsosamt tillskott till alla måltider.
Gräslök används ofta i krämer och såser (särskilt till potatis) och har lika många användningsområden som hälsofördelar, men det finns särskilda åtgärder för att bevara dessa fördelar. Den levande plantan är lätt att odla i en kruka och bör placeras nära ett soligt fönster. När plantan har nått en höjd av cirka 15 cm kan den säkert klippas av för att användas i dina favoritrecept.
Håll växten beskuren, om du inte planerar att använda blommorna som dekoration i sallader eller andra rätter. Blommorna är säkra att äta och har en mildare smak än bladen, men tänk på att bladen förlorar en viss mängd smak efter att växten blommat.
Gräslök ska alltid skäras strax före användning för att bevara smaken och vitamininnehållet. Om man värmer upp dem förlorar de sitt C-vitamin och sina matsmältningsegenskaper, så när man lägger dem i en varm maträtt bör man strö dem försiktigt över dem efter tillagningen. Skär dem aldrig förrän du är redo att använda dem. Om du skär dem för tidigt förlorar du vitaminer, smak och arom.
Om du föredrar att ha gräslök till hands är det ett utmärkt alternativ att frysa in den. Klipp dem i mycket små bitar med en kökssax och lägg dem i en iskubsbricka. Fyll brickan med vatten och frys in i enlighet med detta, och när du är redo att använda dem tinar du helt enkelt upp kuberna i en sil.
Gräslök kan också torkas, men torkad gräslök behåller inte sin fulla smak. Färska eller frysta produkter rekommenderas, men om du är villig att offra smaken räcker det med torkade sorter.
Läs om hur man torkar gräslök här.
Gräslök är mycket mer än en enkel garnering och uppskattas för den extra krydda som den ger vardagliga recept. Blanda dem med getost eller blanda dem i smör, båda är läckra och lättlagade toasttoppare.
Strö dem i en omelett för extra smak, krydda din favoritgryta med kryddor eller krydda en favoritgräddsås. Möjligheterna är oändliga och fördelarna…… väl värda att strö över.
Oavsett om du väljer att odla gräslök på egen hand eller köpa den på marknaden, ger färska exempel mest smak i dina recept och hälsofördelar för din kropp. Torkade produkter kan dock köpas i din lokala livsmedelsbutik och har en lång hållbarhet. Oavsett vilket…….. njut!