Hur länge håller fetaost? Så förvarar du feta.

 

Du har köpt fetaost till en sallad eller ett pizzarecept som du vill prova. Du har använt halva blocket och vet inte vad du ska göra med resten. Då kanske du tänker: när blir fetaost dålig? Och hur ska du förvara resterna?

Eller så har du valt smulad fetaost. Du tillsatte så mycket som receptet krävde och har kvar en tredjedel av förpackningen.

Din första gissning är att osten förmodligen börjar torka ut långsamt. Och du har rätt, rester av smulad fetaost är inte kända för sin livslängd. Men det kanske finns något du kan göra för att få dem att hålla längre?

Du är inte den enda som har liknande frågor och funderingar. Om du läser lite mer om lagring, hållbarhet och fördärvning av fetaost bör du få svar på dina frågor. Läs vidare för att få veta mer.

Hur man förvarar fetaost

Till skillnad från andra ostsorter handlar lagring av feta om saltlake.

Saltlake är en lösning av salt och vatten, och så länge feta är nedsänkt i saltlake håller den länge.

I allmänhet kan du köpa feta i block förpackade med saltlake eller smulad och färdig att använda.

När det gäller var du ska förvara fetaost är kylskåpet det bästa stället, eftersom båda sorterna kräver kylning.

Låt oss nu tala mer ingående om hur du lagrar varje sort.

Förvaring av fetaostblock

När det gäller fetaost i block är det okej att behålla den i originalförpackningen så länge förpackningen är oöppnad.

När du har skurit upp blocket och det finns rester måste du fatta ett beslut.

Om du räknar med att använda osten inom några dagar kan du slå in osten i plastfolie, lägga den i en fryspåse eller en lufttät behållare och sedan lämna den i kylen.

Om du vill förvara den längre måste du lägga den i saltlake. För att göra din egen saltlake tillsätter du 1 tesked salt per 1 kopp vatten.

Du måste göra tillräckligt mycket av denna lösning så att den täcker hela det överblivna blocket i en lufttät behållare. När du har gjort det, lägg behållaren i kylskåpet.

Förvaring av smulad fetaost

Om du har köpt smulad fetaost är tillvägagångssättet faktiskt ganska likt. När du har öppnat paketet, försegla det ordentligt innan du lägger det tillbaka i kylskåpet.

Om du vill förvara fetaosten under en längre tid kan du förbereda tillräckligt med saltlake (se ovan) för att täcka den smulade osten helt och hållet och sedan kyla ner behållaren.

Du kanske är rädd för att din feta ska bli för salt, men det kan du åtgärda om det behövs.

TIPS

Om din feta är för salt kan du skölja den med vatten eller lägga den i vatten i en halvtimme innan du serverar den. På så sätt tar vattnet tillbaka en del av saltet och smaken på din feta blir bättre.

Naturligtvis bör du först kontrollera ostens salthalt innan du påbörjar vattenbehandlingen.

Hur länge håller fetaost?

Denna ost, som traditionellt tillverkas av får- och getmjölk, bör ha ett sista försäljningsdatum. Som du säkert vet bör osten behålla sin kvalitet en tid efter detta datum. Låt oss dyka ner i hållbarhetstiden för olika sorter.

När det gäller oöppnade block av feta är hållbarheten för denna sort vanligtvis cirka två till tre månader. Och eftersom den saltlösning som osten ligger i gör ett utmärkt jobb för att bevara den, bör feta lätt hålla i två veckor upp till en månad efter datumet på etiketten.

Å andra sidan har vi smulad feta som inte säljs i saltlake och som inte behåller sin kvalitet lika länge. Du kan ändå räkna med att den håller sig färsk i kanske en vecka efter datumet på etiketten.

När du öppnar förpackningen förändras saker och ting, och allt beror på om du lägger resterna i saltlake eller inte. Det gäller både feta block och smulad feta.

Om du låter osten vara som den är och bara packar in eller förseglar den väl, bör den hålla sig fräsch i 5-7 dagar.

Om du gör dig själv en smutsig insats och gör saltlaken själv, eller använder den saltlake som finns med i osten (om den är tillräckligt stor), kan du förvara resterna i saltlake i ungefär en månad.

Det är uppenbart att det är bättre att förvara feta i saltlake.

Så här vet du om din feta är dålig

Låt oss börja med hur feta ska se ut och kännas.

Generellt sett har denna ost en syrlig och något salt smak. Konsistensen är slät och krämig och lätt att skära eller tärna.

INFO

Vissa av dessa egenskaper varierar lite beroende på om det är grekisk, bulgarisk eller fransk feta.

Nu till hur man upptäcker skämd feta.

Om det finns mögel eller mörka fläckar på ytan ska du kasta den.

Om osten är nedsänkt i saltlake, kontrollera dess färg och konsistens. Om osten har mörknat och blivit slemmig ska den kasseras. Samma sak om den har utvecklat en syrlig gräddliknande lukt.

Om allt hittills verkar vara i sin ordning kan du kontrollera ostens konsistens. Om den smulas sönder när du plockar lite är den för gammal och det är förmodligen bättre att göra sig av med den.

Lämna en kommentar