Hur länge håller nötter? Förvaring och hållbarhet för nötter

Du har en påse med gamla ”utgångna” nötter och undrar nu om de är okej att äta. Hur länge håller nötter egentligen?

Eller kanske luktar dina nötter illa eller smakar bittert och du är osäker på om du ska kasta dem eller om de är säkra att äta.

Låter det bekant? Om så är fallet är den här korta guiden om förvaring, hållbarhet och hur nötter blir dåliga något för dig. Läs vidare.

OBS

Det mesta av informationen nedan gäller nästan alla typer av nötter (t.ex. valnötter, pistagenötter, mandel, hasselnötter, cashewnötter och någr a till), inklusive jordnötter (som tekniskt sett inte är nötter). Dessutom har jag inkluderat länkar till artiklar som behandlar vissa nötter i synnerhet, om du behöver mer information om nötter i allmänhet kan du klicka här.

Kan nötter bli dåliga? Hur vet man om nötter är dåliga?

Nötter blir inte dåliga så snart som datumet på etiketten är passerat (om du köper dem färdigförpackade). Det datumet, som vanligtvis anges som ”bäst-före-datum”, är inte ett utgångsdatum, och det informerar dig bara om hur länge säljaren förväntar sig att nötterna ska behålla sin bästa kvalitet. Det är med andra ord bara en mycket grov riktlinje.

De flesta nötter, kanske med undantag för pinjenötter, håller sig i ganska bra skick i flera månader, även om du förvarar dem i skafferiet.

Det betyder naturligtvis inte att nötter håller för evigt.

Om du har en gammal glömd påse med nötter och är osäker på om de är bra, kan du göra en snabb kontroll. Så här gör du:

  1. Kontrollera om det finns några skadedjur i påsen eller behållaren, släng i så fall innehållet.
  2. Skala dem om det behövs. Om nötterna är i skalet och det finns mögel eller om de ger en stark smak är det bara att kasta. Om de ser okej ut, skala dem.
  3. Visuell kontroll: Om det bildas mögel, ludd eller nät på nöten, låt den vara. Om den är skrumpnad och uttorkad eller om skalet är skrynkligt kan du troligen äta den, men jag föreslår att du kastar den av kvalitetsskäl. Är det något annat som ser konstigt ut? Släng det.
  4. Sniff-testet: lukta på nötterna. Om lukten påminner om gammal färg eller kemikalier, eller om den är stark och bitter så är nötterna dåliga. Även om illaluktande nötter inte nödvändigtvis är farliga att äta, är de verkligen inte hälsosamma. Jag föreslår att du slänger dem. Om lukten är obehaglig på något annat sätt ska du kasta dem.
  5. Smaktest: Slutligen är det dags att äta en eller två nötter och bedöma smaken. Om den är bitter är nötterna härskna. Om den är tillräckligt god kan du använda dem. I annat fall ska du göra dig av med dem.

TIPS

Om du efter att ha öppnat ett tiotal nötter (eller så) ser att de flesta av dem är dåliga, kan du kasta resten utan att skala dem. Det är troligt att de flesta av dem kommer att vara värdelösa ändå.

Hur länge håller nötter?

De flesta skalade nötter behåller sin kvalitet i 4-6 månader i rumstemperatur.Nötter med skal håller sig ett par månader längre, cirka 6-9 månader. Om du väljer att kyla dina nötter förlänger du denna period med 50 till 100 procent. Frys dina nötter om du behöver förvara dem under ännu längre tid.

Dessa allmänna regler fungerar för nästan alla nötter, utom pinjenötter, som behåller sin kvalitet i endast två till tre månader.

En viktig sak att veta är att det inte råder någon enighet om olika nötters hållbarhet.

Vissa källor ger dig längre perioder, medan andra ger dig mycket kortare perioder, allt för samma nöt. Bli inte förvånad om etiketten föreslår att du ska äta din nöt inom tre månader, medan denna artikel anger ett halvår.

Rekommendationerna i tabellen nedan ligger i den högre änden, men kom ihåg att det fortfarande bara är grova förslag, inte några helt klara siffror.

TIPS

Om du har en påse med gamla nötter i lager är det bättre att kontrollera deras kvalitet med hjälp av den process som beskrivs ovan än att förlita sig på de rekommenderade lagringstiderna.

SkafferiKylskåp
Mandlar4 månader12 månader
Paranötter6 – 9 månader12 månader
Cashewnötter6 månader12 månader
Hasselnötter, utan skal6 månader12 månader
Hasselnötter, skalade3 – 4 månader12 månader
Macadamianötter5 – 6 månader12 månader
Jordnötter med skal6 månader12 månader
Jordnötter, skalade4 månader12 månader
Pekannötter, med skal3 månader10 månader
Pekannötter, skalade4 månader18 månader
Pinjenötter2 – 3 månader6 månader
Pistagenötter, med skal6 månader12 månader
Pistagenötter, skalade5 månader12 månader
Valnötter, med skal6 månader12 månader
Valnötter, skalade3 månader6 månader

Återigen, betrakta dessa perioder endast som förslag.

Jag hade en påse med mandlar som var tre år förbi sitt bäst-före-datum, och de smakade fortfarande bra. Och en behållare med två år gamla oskalade valnötter från familjens fruktträdgård som var helt okej att äta.

Hur man förvarar nötter

Förvara dina nötter på ett svalt och torrt ställe, bort från fukt och värmekällor. Ett skafferi eller ett köksskåp fungerar bra för detta. För att behålla kvaliteten längre kan du kyla eller till och med frysa nötterna i en fryspåse eller lufttät behållare.

Nötter innehåller fettsyror, och fett kan bli härsket om det förvaras för länge eller under dåliga förhållanden. För att undvika att nötter blir härskna förvarar vi dem svalt, torrt och eventuellt skyddade från luft (t.ex. i en fryspåse).

För att bromsa processen ytterligare är det en bra idé att kyla eller frysa nötterna. På så sätt får du ett par extra månader, beroende på sorten. Om du har tillgång till en ouppvärmd källare eller ett garage fungerar det förstås också bra.

Du kanske är intresserad av min artikel om hur man fryser in nötter.

Slutligen, frågan om skalad eller oskalad.

Ur lagrings- och kvalitetssynpunkt bör du förvara dina nötter oskalade. Skalet ger kärnan ett naturligt skydd mot väder och vind, och det är därför nötter med skal håller kvaliteten mycket längre.

Å andra sidan har vi användarvänlighet. Om det är osannolikt att du äter upp dina nötter om de står i ett hörn av en hylla och är skalade, kan du öppna dem (eller köpa dem skalade) och ha dem till hands.

TIPS

Om du har svårt att äta dina nötter och de tenderar att ligga i lager i flera månader, kan du överväga att ha en liten behållare i en låda eller hylla som du ofta öppnar. Eller till och med på diskbänken. Mindre optimala förvaringsförhållanden är okej om det innebär att du äter nötterna i stället för att låta dem ligga i månader (eller år).

Lämna en kommentar