Olivolja håller i ungefär två till fyra år, beroende på kvaliteten på de oliver som används, produktionsprocessen och varumärkets standarder. Dessutom är det också mycket viktigt hur du förvarar den hemma, både före och efter att du öppnat flaskan.
Så om du har en halvöppen flaska extra jungfruolja som har lagrats i några månader och du har gjort allting rätt, kan du förmodligen använda den. Men om du inte gjorde det är risken att oljan blivit härsken.
Är du intresserad av att lära dig mer om hållbarhet, fördärv och lagring av olivolja hemma?
Om så är fallet, läs vidare.
OBS
Extra jungfruolja är olja som framställs genom enkel pressning av oliverna, vilket är en mekanisk process. Det innebär att inga extra kemikalier används för att utvinna mer olja ur oliverna. Det är den bästa typen av olivolja som finns, men också den dyraste.
Hur länge håller olivolja?
Olivolja har en officiell hållbarhet på 2-4 år, beroende på märke och produktionsprocess, och den håller vanligtvis i minst några månader till.
När du öppnar flaskan håller sig olivoljan i minst 6-8 månader, eventuellt mycket längre. Det beror mycket på kvaliteten, det tryckta datumet och hur du förvarar den.
Det är den korta versionen. Låt oss gå in på fler detaljer.
Datum för skörd
Olika märken har olika förslag när det gäller olivoljans hållbarhet.
En del, särskilt de som bryr sig om kvaliteten, använder sig av relativt korta lagringsperioder,till exempel 16 månader. Andra rekommenderar längre perioder på 24 månader upp till fyra år.
Och det är inte så att ju bättre oljekvalitet oljan har, desto längre är den tryckta hållbarheten. Oftast är det tvärtom.
Med andra ord är bäst-före-datumet på etiketten inte den bästa indikatorn. Företaget som säljer produkten kan skriva dit vad de vill, så länge det är rimligt(alltså förmodligen mellan ett och fyra år).
Därför är det bra att använda olivoljan inom två år från det att den skördades. På så sätt får du ut det mesta av den när det gäller näring och hälsofördelar.
Tyvärr har många flaskor inte skördedatumet på etiketten, så du vet inte om oliverna är från förra årets skörd eller någon av de tidigare skördarna.
TIPS
Om du köper en dyr flaska extra jungfruolja ska du se till att skördedatumet står på etiketten och att det är en färsk flaska. Det är det enklaste sättet att se till att du får mest valuta för pengarna när du köper extra jungfruolivolja
”Utgångsdatum” och utgångsdatum för olivolja
Datumet på olivoljans etikett är ett bäst-före-datum, vilket inte är ett utgångsdatum. Det handlar om livsmedelskvalitet, inte om säkerhet.
Med andra ord är det varumärket som lovar dig att om du förvarar flaskan väl ska oljan behålla sin kvalitet fram till det tryckta datumet. Observera att det inte står något om huruvida eller när produkten kommer att bli dålig.
Som vi redan har diskuterat har olika märken olika förslag på förvaringstid, och skördedatumet är en bättre indikator på hur länge olivoljan bör förvaras. Men tyvärr har inte alla flaskor den informationen tryckt på den.
OBS
Seriösa märken har nästan alltid en rimlig lagringstid på 16-24 månader, så det är inte mycket du behöver oroa dig för. Saker och ting är annorlunda när det gäller billig olivolja.
Om det inte finns något skördedatum kan du försöka hitta datumet då oljan tappades på flaska – den bör behålla sin kvalitet i ungefär två år efter tappningen. Om inte heller det datumet finns tillgängligt har du kvar bäst-före-datumet.
Som jag nämnde ovan handlar datumet på olivoljan om kvaliteten, vilket innebär att oljan bör hålla sig bra en tid efter det datumet. Tyvärr finns det inget sätt att säga hur länge exakt.
Det är en kombination av förvaringsmetoder (mer om det senare), oljans kvalitet och hur lång tid som går mellan skörd och buteljering.
Om den är 16 månader gammal, kan du förmodligen få ytterligare 8-12 månader av god kvalitet. Men om det är en billig olivolja med en lång rekommenderad lagringstid kan den redan vara ganska dålig när den närmar sig sitt datum.
När den är öppnad
När du öppnar flaskan bör olivoljan behålla sin bästa kvalitet i minst 6-8 månader, eventuellt mycket längre. Allt beror på produktens kvalitet och hur du förvarar den.
(Vissa auktoriteter på området föreslår kortare perioder, till exempel 3 till 6 månader.)
Hur gammal din olivolja är spelar naturligtvis också en stor roll för hur länge den håller kvaliteten efter öppnandet. Om det är en färsk flaska kan den lätt hålla i ett år eller längre. Men om den redan närmar sig sitt datum är 3 till 4 månader av god kvalitet allt du kan räkna med.
Det är värt att notera att många märken inte säger så mycket om hur länge du kan hålla deras olivolja öppen. Istället föreslår många av dem att man hänvisar till det tryckta datumet, oavsett när man öppnar flaskan. Det är också en hyfsad strategi, särskilt om du är okej med olivolja som inte är okej när det gäller kvalitet (det är jag).
I slutändan kan du fortsätta att använda din öppna extra jungfruolja tills smaken inte längre är acceptabel, och i de flesta fall betyder det att den börjat bli härsken.
Blir olivolja dålig?
Olivolja blir inte snabbt dålig, men den håller definitivt inte för evigt. Det enda du kan få ut av din flaska är ungefär två år eller så av hygglig kvalitet. Därefter försämras smaken gradvis, och förr eller senare blir den härsken.
Det är det grundläggande. Låt oss gå in på det praktiska.
Härdighet
Luft, ljus och värme påskyndar förhärskningsprocessen, och vi försöker begränsa olivoljans exponering för alla tre genom att lagra fettet på rätt sätt (mer om det nedan). Men även om vi gör vårt bästa sker oxidationsprocessen naturligt och din olivolja kommer så småningom att bli härsken.
Din olivolja är härsken om:
- Det avger en obehaglig lukt som påminner om kritor, kitt, gammal färg eller andra kemikalier. Här finns en artikel som går in på detaljer om tecken på härskning.
- Den smakar hårt eller bittert i stället för friskt och olivaktigt
Naturligtvis sker härskningen långsamt med tiden. Det betyder att du vid någon tidpunkt kommer att märka att lukten eller smaken av din olivolja har förändrats. Och dessa förändringar kommer att bli mer uttalade med tiden.
Tyvärr finns det ingen bestämd punkt vid vilken du bör kasta oljan. Det är upp till dig, din näsa och dina smaklökar.
Många av oss är dessutom vana vid gammal olivolja och har inget emot det.
I många hushåll är vi inte särskilt uppmärksamma på olivoljans kvalitet, och den ligger öppen i ett par år. Med tiden lär vi oss att den bittra smaken är den som olivoljan ska smaka.
TIPS
Om du är osäker på hur olivolja ska smaka kan du äta en tesked när du öppnar en ny flaska nästa gång. Det kommer att vara en bra referenspunkt hädanefter.
För att göra en lång historia kort: släng din olivolja när du märker att den är härsken eller när du börjar bli besvärad av smaken.
Andra tecken på förstörelse
Även om det är mest troligt att din olivolja blir dålig genom att den blir härsken finns det några andra saker som är värda att diskutera.
Låt oss först prata om färg: Färg är inte ett tecken på kvalitet, och olika oliver har naturligt olika färg. Så det faktum att din förra olivolja var mer guldfärgad och den här är grönare säger ingenting om huruvida någon av dem var förstörd eller inte.
Men om färgen på din nuvarande extra jungfruolja har förändrats är det ett ganska säkert tecken på att något är fel och att du bör kasta den.
Konsistensen är viktigast:Om du kyler olivoljan blir den grumlig och tätare. Det är normalt, och den återgår till sitt vanliga tillstånd när du värmer den.
(En liknande sak händer med andra fettbaserade produkter, t.ex. tahini eller jordnötssmör, som båda blir ganska fasta i kylskåpet.)
Om du märker något konstigt med oljan, t.ex. att det finns mögel i närheten av locket, att den luktar eller smakar konstigt, eller om det finns något annat misstänkt med oljan, släng den. Det är bättre att vara på den säkra sidan än att vara ledsen.
Slutligen, om oljan har passerat sitt datum, eller om det är mer än tre eller fyra år sedan skördedatumet, är det okej att kasta den om du inte vill använda den. Dess allmänna kvalitet är troligen inte bra ändå.
Hur man förvarar olivolja
Förvara olivoljan på ett svalt och torrt ställe, till exempel i ett skåp i köket eller i skafferiet.
När du väl har öppnat flaskan ska du se till att den alltid är ordentligt förseglad när den inte används. Du kan flytta den till kylskåpet om du vill, men det är inte nödvändigt.
Som du kan se skiljer sig olivolja inte från hur du förvarar rapsolja.
Ska man kyla olivolja?
Det är inte nödvändigt att kyla olivoljan, vare sig i oöppnad form eller efter öppnandet. Oljan håller sig bra i rumstemperatur under ganska lång tid, vilket vanligtvis räcker för att göra slut på flaskan innan den blir härsken.
Det som är säkert är att om du kyler olivolja blir den grumlig och tätare, men inte nödvändigtvis fast. Du har förmodligen sett hur det ser ut om du någonsin kylt en sallad med en olivoljebaserad dressing.
Förvaringstips och -föreskrifter
Att förvara olivolja är ingen raketforskning, men det finns några saker som är värda att komma ihåg för att du ska få ut det mesta av din flaska.
För det första ska du hålla olivoljan borta från alla värmekällor. Det innebär att du inte ska förvara den över spisen, nära värmare och så vidare.
För det andra bör du begränsa exponeringen för ljus. Det innebär att du måste använda en mörkfärgad flaska (vilket är ganska vanligt för olivolja nuförtiden) och förvara den i ett skåp. Om den måste stå på diskbänken, se till att den inte står i direkt solljus.
Slutligen ska du hålla olivoljan borta från frisk luft. Det innebär att du måste hålla flaskan ordentligt förseglad och sätta tillbaka locket när du har använt oljan.
En del luft kommer ändå in i flaskan efter öppnandet, men dessa metoder hjälper till att hålla det till ett minimum.
Sammanfattning
Olivolja går inte ut direkt efter det datum som anges på etiketten. I stället håller olivoljan i de flesta fall i ytterligare några månader om du förvarar den på en sval och mörk plats. Det innebär också att du inte behöver kyla den, och vissa märken föreslår till och med att du aldrig ska göra det.
När det gäller fördärv blir olivolja, i likhet med andra fettbaserade produkter, härsken med tiden. Du kan se om din olivolja är härsken genom lukten eller smaken. Om den avger en kemikalie-liknande lukt eller smakar hårt eller surt är den förstörd.