Hur man ser om en gurka är dålig och tips om förvaring

Har du gurkor i kylskåpet men är osäker på om de är säkra att äta? Lär dig hur du kan se om dina favoritprodukter har blivit dåliga här.

Gurkor är en fantastisk produkt som är god oavsett om den äts rå, i smoothies, i soppor eller när den är en del av en fräsch sallad!

De är kända för sin krispiga konsistens, milda smak och gröna, tunna skal.

Folk tänker ofta på gurkor som grönsaker, men botaniskt sett räknas de som frukter (meloner, tro det eller ej!).

Gurkor har en kort lagringstid och hög vattenhalt, så de kan snabbt bli dåliga om de inte förvaras på rätt sätt.

Om du aldrig har ätit en gurka förut är det troligt att det kan vara svårt för dig att avgöra om produkten är färsk eller har blivit dålig.

Som tur är finns det olika sätt att avgöra om en gurka är dålig och att rädda den färska grödan från papperskorgen.

Idag ska jag dela med mig av dem alla!

Den här artikeln hjälper dig också att låsa upp några smarta tips och tricks för att förvara dina gurkor och vad du ska tänka på i butiken så att du väljer en gurka av bra kvalité. 



Hur man ser om en gurka är dålig

Som nämnts kan gurka bli dålig p.g.a. ålder eller dålig förvaring.

Det kan påverka dess smak, konsistens och i vissa fall kan den göra dig sjuk – det vill vi inte!

Därför är det viktigt att veta hur man kan avgöra om hela gurkan har blivit dålig.

Några av de märkbara tecknen på att du har dåliga gurkor är förändringar i deras konsistens, utseende, lukt och färg.

Textur

Ett tecken på att gurkan är dålig är att den har mjuka fläckar på ytan.

När du skär den i bitar kommer du att märka att köttet är svampigt och mjukt.

Kom ihåg att gurkans konsistens ska vara otroligt krispigt och inte mosigt.

Utseende

Ett annat sätt att se om gurkan har blivit dålig är att titta på hur den ser ut.

Generellt sett ska en bra gurka ha en klar grön färg.

Kassera gurka med mörka fläckar, mögel, fläckar på skalet och genomskinlig färg eftersom detta är tydliga tecken på att gurkan är förstörd.

Lukt

Frisk, rå gurka doftar uppfriskande.

Den ska inte vara illaluktande och sur.

Om din gurka har någon av dessa egenskaper ska du slänga den eftersom det är ett tecken på att den är förstörd och osäker att äta.

Hur länge kan gurkorna hålla sig i kylskåpet?

Gurkor har ett högt vatteninnehåll.

De består till 96 procent av vatten, vilket gör att de snabbt blir dåliga om de inte förvaras på rätt sätt.

När de förvaras korrekt i kylskåpet bör hela gurkor hålla sig goda i ungefär en vecka.

Samtidigt kan skurna gurkor hålla i upp till två dagar, så det är bäst att undvika att skära gurkorna i skivor tills du är redo att laga eller servera dem.

Proffstips: Vi rekommenderar att du förvarar dina gurkor i grönsaksfacket i kylen för att hålla dem krispiga.

Det bästa sättet att förvara dem är att linda in dem i en lufttät plastfolie eller plastpåse innan de skjuts in i kylskåpet.

Hur länge håller en gurka?

Gurkor har inget sista användningsdatum, sista försäljningsdatum eller bäst-före-datum, så det kan vara svårt att veta när de förväntas bli dåliga.

Som tur är kan du lita på inköpsdatumet.

Räkna med att en hel och färsk gurka som du tog med dig hem från mataffären kan hålla i ungefär en eller två veckor i rumstemperatur, medan de som förvaras i kylskåpet troligen håller sig fräscha i ungefär en vecka.

Skivade gurkor bör förvaras i kylskåp och kan hålla sig i ungefär en eller två dagar.


Typ av gurkaI rumstemperaturI kylskåpet
Hel gurkaUngefär 1 till 2 veckor1 vecka
Skivad gurka2 timmar1 till 2 dagar

Tips för att förvara gurka

Eftersom du redan vet hur länge gurkorna håller sig, ska vi lära oss några tips och tricks om hur man förvarar dem hemma på rätt sätt.

Kolla in de här tipsen!

  • Om du planerar att behålla en gurka länge, välj fasta gurkor utan mjuka fläckar på huden.
  • Innan du lägger hela gurkor i kylskåpet, se till att du sveper in dem i en tät plastpåse eller behållare.
  • Förvara dina skurna eller skivade gurkor i kylskåp, inte i rumstemperatur.
  • Se till att placera gurkorna i kylskåpets grönsakslåda.
  • Se till att gurkorna är torra innan du förvarar dem, eftersom överflödigt vatten bidrar till att de förstörs.
  • Skurna gurkor kan hålla sig i upp till två dagar i kylskåpet, så det är bäst att undvika att skära dem tills de ska tillagas eller serveras.
  • Undvik att förvara mosiga gurkor med mörka fläckar, eftersom det tyder på att de har börjat ruttna.
  • Gurkor är känsliga för kylskador, så förvara dem inte i frysen.
  • Många rekommenderar att gurkorna förvaras utanför direkt solljus när de förvaras i rumstemperatur.
  • För att bevara färskheten och förlänga livslängden på dina gurkor bör du vänta med att tvätta dem till precis innan du planerar att använda dem.

Tips för att köpa en gurka

Gurkor är mångsidiga och du kan använda dem i många olika rätter; de kan också ätas råa eller tillagade.

Använd de här inköpstipsen och knepen i livsmedelsbutiken, eller på marknaden för att försäkra dig om att du plockar de färskaste gurkorna.

  • Undvik gurka med skärsår, blåmärken, mögel och en slemmig vit yta.
  • Välj gurkor som är krispiga, fasta och som inte ser svampiga ut.
  • Leta efter gurkor som är glänsande med mörkgröna till ljusgröna nyanser.
  • Undvik de färdigskurna gurkorna eftersom de kostar mer än att köpa hela gurkor.

Slutsatsen

Gurka är en fantastisk produkt, men den blir dålig ganska fort.

Några enkla knep, som att leta efter förändringar i lukt, utseende och konsistens, kan avgöra om den har blivit dålig.

Lär dig följande tekniker eftersom de kan hjälpa dig och din familj att skydda dig och din familj från sjukdomar.

Släng alla gurkor som har en mustig konsistens, dålig lukt och mögel.

Glöm inte att förvara de färska gurkorna på rätt sätt för längre användning!

Lämna en kommentar