Potatismos kan vara otroligt gott och passar ihop med en rad olika typer av mat. Tyvärr så kan potatismosen bli lite oaptitlig när den återvärms men räds ej! Jag kommer att gå igenom hur jag gör för att få återuppvärmd potatismos som är lika god som om den vore helt nygjord.
Om du någonsin gjort potatismos så vet du att målet är att göra den lätt och luftig och att man ska undvika att göra den stel och klibbig. Det visar sig att detsammma gäller när man värmer upp potatismos
Vad är det som gör att potatismos blir klibbigt undrar du? Den här artikeln går igenom varför klibbigheten uppstår och hur du förhindrar den.
Du kanske också är intresserad av min artikel om hur man gör pulvermos godare eller hur man fryser potatismos.
Gelatinisering av stärkelse
Potatis innehåller stärkelse, två olika sorter närmare bestämt: amylos och amylopektin. Vanligtivs har de en kristallstruktur. När dessa värmms upp i torr värme, t.ex. i ugnen, så omvandas dessa till socker.
När de utsätts för vatten och värme så absorberar stärkelsen vatten. När stärkelsen är varm så kommer den att vara len och fin men när de kyls ner så kommer de bli tjockare och gelatiniseras. Resultatet är en potatismos som är väldigt solid. Överdiven värme, mosande och omrörande kan också bidra till att göra mosen solid och klibbig.
Därför är det viktigt att sjuda sin potatis istället för att koka den och att inte mosa den mer än nödvändigt.
Salt, socker och fett gör det svårt för stärkelsen att dra åt sig fukt. Detta betyder att dessa ingredienser inte bara är goda, de bidrar till en lätt och luftig potatismos.
När det kommer till rester så har stärkelsen kylts ner och lagrats i en tid. Under den här tiden så har stärkelsen släppt en del av sitt vatten och gått tillbaka till sin kristallstruktur. Utmaningen är att återupphetta dem utan att gelatinisering sker.
Överhetta inte
Det visar sig att det bästa du kan göra är att hålla benkål på temperaturen. Med andra ord så ska du se till att din potatismos inte blir för varm. För varm i det här fallet är 55-85 grader, temperaturen där gelatinisering sker beroende på vilken typ av stärkelse. Du behöver inte nödvändigtvis använda en termometer men se till att inte inte värma upp ditt mos mer än nödvändigt.
Olika typer av potatis innehåller olika typer av stärkelse. Mjöligare potatisorter har mer amylos än amylopektin och är därmed mer känsliga för gelatinisering.
Bästa verktyget: din mikrovågsugn.
Vissa personer tycker att man inte ska värma upp potatismos i mikron. Antagligen eftersom mos som har värmts upp på det här sättet ibland blivit gummiaktig men det är faktiskt inte mikrons fel utan användarens. Det är väldigt lätt att hetta upp något alldeles för varmt i en mikro.
Gör man rätt så är mikron det ultimata sättet att värma upp potatismos på.
Allt du behöver göra är att lägga till lite mjölk eller grädde till ditt mos, ha på lite gladpack och värma upp i en minut på 50% effekt. Rör sedan om och känner efter om potatisen är för varm. Repetera så många gånger som behövs.