Om du har köpt en större mängd pesto till nedsatt pris så kanske du undrar om du kan äta upp allt innan det passerat bäst före datum.
Den goda nyheten är att du kan frysa in pesto, både hemlagad och köpt, och båda fryser bra.
Om du vill få svar på alla dina pestorelaterade frågor är den här guiden för dig. I den pratar vi om hur man fryser in pesto, hur man tinar upp den och sedan använder den.
Är du intresserad? Läs vidare.
Kan man frysa in pesto?
En av de vanligaste frågorna om pesto är om man kan frysa in pesto. Den goda nyheten är att pesto går utmärkt att frysa in! Du kan frysa in både hemlagad och köpt pesto.
Frysningsprocessen kan vara superenkel om du använder behållare eller burkar, eller lite mer praktisk men tidskrävande om du vill frysa din pesto med hjälp av en iskuberbricka. Båda fungerar utmärkt, och du väljer det ena framför det andra utifrån dina förutsättningar. Mer om det i avsnittet om hur man gör.
Pesto förändras inte särskilt mycket i smak och konsistens efter att den tinats upp, de allra flesta av oss kan förmodligen inte smaka skillnaden.
Nu kanske du vill veta om det finns några skillnader mellan att frysa in hemlagad och köpt pesto. Låt oss diskutera det.
Hemlagad pesto
Hemlagad pesto fryser in bra, och frysning är det enklaste sättet att förvara hemlagad pesto under en längre tid. Det är goda nyheter om du inte gillar matsvinn.
Om du googlar några recept på basilikapesto på nätet kommer du säkert att upptäcka att de flesta av dem nämner att du kan frysa in resterna. Idén här är enkel: du gör en stor sats pesto, använder det du behöver inom de närmaste 3-4 dagarna och fryser in resten.
Om du råkar ha ett överskott av färsk basilika är det förstås också vettigt att göra om den till basilikapesto och frysa in den. Det är vad jag gjorde förra gången jag gjorde pesto.
På det här sättet behöver du inte rada upp två eller tre pestorätter inom några dagar för att använda all pesto du förberett.
Köpepesto
Du kan frysa in butiksköpt pesto, och den fryser in lika bra som den hemlagade varianten.
Den största skillnaden här är att butiksköpt pesto kommer på burk och håller sig oöppnad i ett år eller till och med mer. På grund av detta är det bara vettigt att frysa in resterna när du öppnar burken.
Hur fryser man in pesto?
Det finns två sätt att frysa in pesto:
Frysa in den i behållare eller burkar eller med hjälp av en iskubsbricka
Behållare eller burkar är bra om du vet exakt hur du ska använda peston så att du kan portionera därefter. Tanken är att varje behållare ska innehålla tillräckligt med pesto för en enda maträtt och att det inte blir några rester.
Detta gör att frysningen blir superenkelt och du kan göra allt på en gång.
Men om du ännu inte har planerat hur du ska använda peston, är det optimala alternativet för dig att gå med en iskuberbricka. Det gör att du kan ha peston uppdelad i flera små portioner, och varje gång du behöver lite kan du tina upp exakt så mycket som du behöver.
Välj det som passar bäst för dina omständigheter.