Varje söndag gör jag en omgång hårdkokta ägg och förvarar dem i kylskåpet för att göra snabba frukostar, luncher och snacks under veckan. Att laga äggen är inget problem, men att skala dem kan vara en jobbig syssla. Under årens lopp har jag upptäckt att tre faktorer gör ett ägg lättare att skala: åldern på äggen, tillagningsmetoden och kylmetoden.
Här är mina steg för hårdkokta ägg som är lättare att skala.
Steg 1: Välj äldre ägg.
Vad har mina äggval att göra med lättskalade ägg? undrar du kanske. Det visar sig att äldre ägg är lättare att skala. Jag föreslår inte att du gräver igenom ägglådan för att hitta det äldsta datumet, för en veckas skillnad mellan olika ägg från stormarknaden kommer inte att göra någon märkbar skillnad när det gäller skalningen av dina hårdkokta ägg. Men om du vanligtvis får dina ägg från bondemarknaden eller från hönsen i grannskapet (du har tur) bör du låta dessa ägg ligga i kylskåpet i en vecka.
När äggen åldras förlorar de gradvis fukt genom porerna i skalet, och luftfickan i spetsen expanderar. pH-värdet i äggets yttre membran (ett tunt proteinskikt mellan skalet och äggvitorna) ändras också, från ett lågt pH-värde till ett relativt högt pH-värde, vilket gör att de fäster mindre starkt vid skalet.
Steg 2: Ånga äggen.
Två okonventionella metoder ger dig lättskalade hårdkokta ägg, och båda innebär ångkokning. Den första är en enkel ångkokning på spisen, där några centimeter vatten kokar upp och en ångkorg med ägg sänks ner i grytan. Låt äggen ångas i 20 minuter.
Den andra metoden är tryckångning. Äggen tillagas på en ångkorg eller ett galler i en spis eller elektrisk tryckkokare. Ångan kommer i båda fallen in i skalet och löser upp det membran som är orsaken till att äggen är svåra att skala.
Om du föredrar att koka dina ägg, men ändå vill att de ska vara lätta att skala, kan du börja med att lägga ner dem i kokande vatten. Detta går emot vår favoritmetod för perfekt kokta ägg, som börjar i kallt vatten. Tyvärr binder en start i kallt vatten faktiskt äggets membran med äggvitan när vattnet och äggen långsamt kommer upp i temperatur tillsammans. Med det sagt, om du älskar konsistensen hos ägg som startas i kallt vatten, så kommer du med äldre ägg och nedanstående metod ändå att få hårdkokta ägg som är lättare att skala.
Vad sägs om att tillsätta bakpulver eller vinäger i vattnet?
Tanken är att om man tillsätter en alkalisk eller sur ingrediens i vattnet mjukgörs äggmembranet genom att ändra pH-värdet. Vi har provat båda tipsen utan att märka någon märkbar förbättring av skalbarheten.
Steg 3: Låt äggen svalna helt.
Om du chockar hårdkokta ägg – det vill säga sänker dem i en skål med isvatten – direkt efter kokningen får du också ett ägg som är lättare att skala. Den snabba nedkylningen av äggen drar ihop äggvitorna och frigör dem från ägghinnan. Det gör också proteinerna i äggvitorna fastare, vilket gör dem lättare att skala. Kyl äggen i minst 15 minuter för att det ska bli ännu lättare att skala dem.
Vilka är dina knep för att få ägg som är lättare att skala? Dela med dig i kommentarerna.