Physalis är ett bär fullt med nyttigheter. Ursprungligen kommer physalisen från Sydamerika, den växer bäst i tempererat, subtropisk och tropiskt klimat, gärna på höjder över 3000 meter från havsytan. Dess sydamerikanska ursprung gör att physalis ibland kallas för incabär. Anledningen till att bäret heter physalis är lite oaptitligare. Det kommer från grekiskans phusalis som betyder blåsa, syftande på höljets form
Physalis är fullt av vitaminer.
Physalis är bra källa för provitamin A, vitamin E, B och C samt karoten, tiamin, niacin och antioxidanter.
Dessutom kan physalis hjälpa mot ont i halsen.
Andra hälsoeffekter som kan var möjliga är förbättrade syn och hjälp vid prostataproblem
Physalis innehåller mycket flavonoider används också som ett naturligt lugnande medel.
Detta välkända bär användes förr i stor utsträckning för att behandla njur- och leversjukdomar och även för att justera den metaboliska aktiviteten.
Man rekommenderade också att använda Physalis för att behandla gulsot och till och med för att sänka feber.
Physalis eliminerar också urinsyra: detta gjorde det till ett utmärkt naturläkemedel för att behandla reumatismproblem.
Matlagning med physalis
Anledningen till varför physalis är dyrt är att de är sköra och svåra att skörda. Skörden kräver ett stort mantal jämfört med de flesta andra grödor. Bäret är bäst som det är en finns också som sylt. Torkade bär är också en företeelse och kan användas till kött på samma sätt som russin eller plommon. Physalisens något syrliga smak gör att den passar bra på ostbrickan, gärna tillsammans med en krämig ost, exempelvis gouda eller roquefort.