Är inte bananer gula? Nej, faktum är att den älskade frukten kommer i många olika nyanser. Det finns till och med lila bananer, tro det eller ej. Häng med så får du veta allt om bananer och lite till. Dessutom får du tips på vad du ska göra med de där konstiga röda bananerna!
Bananer är mångas favoritfrukt, trots att det faktiskt inte är en frukt. Bananer är nämligen bär från stora örtplantor inom släktet Musa. De är oftast långsmala och böjda och har mjukt fruktkött som omges av ett skal som kan komma i många olika färger. De växer i toppen av trädet i stora klasar och ett enda bananträd kan bära över 200 bananer samtidigt.
Bananer växer som bekant på sydligare breddgrader men det var faktiskt en norrman som först introducerade dem i Sverige. Carl Matthiessen hade invandrat från Norge och grundade The Banana Company AB redan 1909 med syfte att importera bananer och andra exotiska frukter till potatis- och rotfruktsälskarna i norr. Resten är som det brukar sägas – historia. Idag äter en medelsvensson i snitt 100 bananer per år. Vi är helt enkelt bananas i bananer!
Olika typer av bananer
Bananer finns i många olika storlekar och färger. Men de gula bananer som är vanligast i kyldisken är oftast av varianten Cavendish, en banansort som idag är den vanligaste att odla. Det finns flertalet andra gula sorter som också kan finnas i fruktdisken, till exempel Gros Michel. Gröna bananer brukar det också finnas gott om men här är det inte tal om någon speciell art av banan, de flesta bananer har helt enkelt grönaktigt skal innan de är mogna.
Äppelbananer börjar bli vanligare i Sverige och är en god efterrättsbanan. Frukterna är mycket mindre än den vanliga bananens och de har en lite syrligare smak som faktiskt påminner om just äpple.
Röda bananer växer på träd av arten Musa acuminata och kallas också ’Red Dacca’. Det här är en ovanligare banansort i Sverige men den går att få tag på i vissa välsorterade affärer. Vanligtvis importeras de från Syd- och Centralamerika.
Så hur är det då med lila bananer? Jo, de finns faktiskt också, även om det är ovanligt att de importeras till Sverige. Lila bananer finns bland annat inom släktet Musa Ornata och Musa Violacea. Lila bananer växer vilt i tropiskt klimat men är också en odlingsväxt som kan ta sig i växthus också på våra breddgrader om man har tur! Musa Velutina, eller Rosa Dvärgbanan, har starkt rosa bananer och är en av de få bananörter som kan ge skörd som krukväxt om den tas hand om på rätt sätt.
Använd röd banan i bakning och matlagning
Om du har turen att hitta röd banan så är det ingen dum idé att köpa de små delikatesserna. Röda bananer är nämligen sötare än vanliga bananer och har ett aromatiskt och fast fruktkött som lämpar sig väl som ingrediens i desserter och bakverk. Den påminner lite om hallon i smaken och ger riktigt härlig sötma till exempelvis smoothies.
För dig som inte vill krångla till det finns ett utsökt sätt att äta röda bananer med inspiration från Indien – skala och dela bananerna på längden, smält smör och blanda med några matskedar farinsocker, dra ner värmen och blanda ner några teskedar limejuice, en halv tesked kardemumma och bananerna. Låt allt koka på låg värme i några minuter och servera sedan med iskall vaniljglass. Ljuvligt gott!
Du kan hantera röda baner ungefär som gula bananer, men tänk på att aldrig lägga in röda bananer i kylskåp, då torkar de!
Därför ska du äta bananer
Oberoende av om varianterna du äter är röda, lila eller gula så är bananer ett toppenbra mellanmål för stora och små. De innehåller inget fett eller kolesterol men är däremot fullpackade med vitaminer och mineraler. B12, vitamin C och magnesium är bara några av de många nyttigheterna som döljer sig innanför skalet. Välj en ekobanan så slipper du rester av kemiska bekämpningsmedel som används inom den konventionella bananodlingen.
Det finns alltså all anledning att kalasa på ekobananer alla dagar i veckan. Förhoppningsvis kommer vi snart att se ett större utbud också av röda och lila bananer i svenska fruktdiskar. Ät en banan så blir du mätt och glad!