Hur länge ska man marinera kyckling? Fläskkotletter, biff, grönsaksspett, Tofu? Du har många frågor om marinering, och du har kommit rätt.
Varför marinader är så bra
Marinader är geniala eftersom du i princip kan ta vilket slags kött, fisk eller skaldjur som helst, doppa det i blandningen och du har förvandlat en vanlig sak till en fantastisk middag. Marinader ger smak och kan också göra maten mörare. Ju känsligare proteinet är, desto mindre vill du marinera det, särskilt om det innehåller citrusjuice som kan börja ”koka” maten och förändra dess konsistens (t.ex. göra den mosig).
Några riktlinjer för att lyckas med marineringen
- Ju tunnare och mindre kompakt maten är, desto kortare tid behöver den ligga i marinaden.
- Ju mer syra (citrusjuice, vinäger) som finns i marinaden, desto kortare tid bör maten marineras.
- Om du inte marinerar mat i 30 minuter eller mindre, eller om maten du marinerar inte är en köttprodukt som grönsaker, se till att du gör det i kylskåpet.
Kan man använda en marinad som sås?
- Om du vill använda en del av marinaden som en sås, separera den från resten av marinaden innan du lägger till ditt råa protein.
- För livsmedelssäkerhetens skull ska du aldrig återanvända en överbliven marinad eller servera den som sås, eftersom den kan innehålla skadliga bakterier. Om du använder marinaden för att smörja, sluta smörja med marinaden i god tid innan maten är tillagad, så att eventuella råa kött-, fisk- eller fjäderfäjuicer i marinaden hinner koka bort.
Kan man återanvända en marinad?
- Det bör du inte göra om du inte bara har använt den för att marinera grönsaker, och då bör du använda den inom några dagar.
- Vissa marinader kan kokas efter det att den råa maten tagits ut, och då är de säkra att använda. Marinaden ska koka upp och ha en temperatur på minst 165°F. Marinader med mycket socker i kan dock brinna, och marinader med mycket syra kan förändra smaken.
Hur länge ska du marinera?
Detta är några allmänna riktlinjer för marineringen, men de flesta recept ger naturligtvis specifika instruktioner.
Hur länge ska jag marinera kyckling?
- Hel kyckling: 4 till 12 timmar
- Bitar med ben: 2-6 timmar
- Benfria bitar: 30 minuter till 2 timmar
Hur länge ska jag marinera kött?
- Större stekar, t.ex. en chuck stek eller en fläskskuldra: 2-8 timmar.
- Svårare eller större biffar, t.ex. strip, London broil: 1 till 2 timmar
- Mörare köttstycken, t.ex. ryggbiff, skirt- eller flankstek, lammkött eller fläskkotletter: 30 minuter till 1 timme
Hur länge ska jag marinera fisk och skaldjur?
- Filéer, pilgrimsmusslor och räkor: 15-20 minuter.
- Hel fisk, tjocka fiskbiffar: 30 minuter
Hur länge ska jag marinera sojaprodukter?
- Tofu: 30 minuter till 1 timme
- Seitan och tempeh: 1-6 timmar
Hur länge ska jag marinera grönsaker?
- Täta grönsaker, t.ex. morötter, squash och potatis: 1 till 2 timmar.
- Mjukare grönsaker som broccoli, zucchini och tomater: 30 minuter till 1 timme.