För några år sedan berättade en väninna om en nudel utan kalorier som hon just hade upptäckt. ”Noll kalorier?” Jag skrattade. Jag tänkte att en sådan sak inte skulle vara välsmakande eller värd min tid, men jag köpte några nyligen och blev omvänd.
Traditionella shirataki-nudlar är i stort sett den perfekta maten för dem som har matallergier eller följer speciella dieter; de är veganska, glutenfria och keto-vänliga. De innehåller naturligtvis inga kalorier eftersom glukomannanstärkelsen de är gjorda av är en osmältbar kostfiber och innehåller inte heller några kolhydrater. Shirataki-nudlar är fantastiska nudlar till vardags och du borde också prova dem! Här är vad du behöver veta om att laga och äta shirataki-nudlar.
Vad består Shirataki-nudlar av?
Shirataki-nudlar kommer från en yam-liknande knöl som kallas djävulstunga. Glukomannanstärkelse utvinns ur knölarna och blandas sedan med vatten och kalkvatten för att omvandlas till en substans som kallas konnyaku. Konnyaku strimlas sedan till traditionella shiratakinudlar.
Ibland tillsätts andra ingredienser i shirataki-nudlarna, som soja, och då ser du dem märkta med tofu eller med andra smaker. Shiratakinudlar med tofu innehåller några kalorier på grund av sojatillsatsen.
Var kan jag köpa Shirataki-nudlar och hur smakar de?
Shirataki-nudlar finns både torra och mjuka (kokta). De kokta shirataki-nudlarna är lättare att hitta och är tunna, genomskinliga och har en geléartad konsistens. Nudlarna har ingen egentlig smak utan absorberar istället smaker.
De mjuka shiratakinudlarna, som är förpackade i vätska, säljs vanligtvis i kylskåpet tillsammans med tofu i livsmedelsbutiken. Eftersom de har blivit mer och mer populära med åren har jag till och med hittat dem i stora livsmedelskedjor, som Safeway.
Matlagning med Shirataki-nudlar
De förberedda shiratakinudlarna kan ätas som de är, men på förpackningen rekommenderas att de ska dräneras, sköljas och till och med kokas i några minuter om du inte gillar smaken av vätskan de är förpackade i.
Shirataki-nudlar kan användas i kalla nudelsallader eller kokas i varm buljong. Eftersom nudlarna i sig har väldigt lite smak gillar jag att kombinera dem med starka smaker som jordnöts- och chilisåsar eller att blanda dem i en stark buljong, som misosoppa. Det faktum att du inte behöver förkoka dem och att de är lättare än vete- eller risnudlar gör dem till en utmärkt kandidat för sommarens kalla nudelsallader. Shirataki-nudlar blir inte heller gummibaserade när de ligger på plats, vilket är en extra bonus.
Dessa nudlar är bra för dem som söker ett alternativ till traditionella vete- eller risnudlar, och även om det faktum att de innehåller noll (eller minimala) kalorier också är bra, är det shiratakis