Det finns flera möjliga orsaker till att kaffe kan smaka surt. Här är några:
- Kaffebönorna är för gamla: Kaffe börjar förlora sin smak efter bara några veckor efter malningen. Kaffe som är för gammalt kan smaka surt.
- Vattnet är för hårt: Om vattnet har högt pH-värde kan det påverka smaken på kaffet och göra det surt.
- Kaffet är för starkt: Om du använder för mycket kaffe i förhållande till vattnet kan det göra att kaffet smakar surt.
- Felrostade bönor: Om man rostar kaffebönorna för länge eller för kort kan det påverka smaken på kaffet och göra det surt.
- Fel kvarninställning: Om du maler kaffebönorna för fint eller för grovt kan det påverka smaken på kaffet och göra det surt.
- Kaffet har bryggts under för kort tid
- Kaffebryggaren behöver avkalkas.
Om du misstänker att det är en av dessa orsaker som gör att kaffet smakar surt kan du prova att använda färska kaffebönor, använda mjukare vatten, använda mindre kaffe, justera bryggtiden eller kvarniställningarna. Egentligen är hänger punkt 4 till 6 ihop, eftersom det finns ett samspel mellan vilken typ av kaffe du har och hur lång bryggtid du bör ha.
Avkalkning
Det finns flera orsaker till att kaffe kan smaka surt, och en av dem kan vara att maskinen behöver avkalkas. När kalkbildningar samlas i kaffebryggaren kan de påverka smaken på kaffet negativt, så det kan vara en bra idé att avkalka maskinen regelbundet. Det finns olika sätt att avkalka bryggaren på, som att använda en speciell avkalkningsprodukt eller att använda en blandning av vatten och ättika. Det kan även vara en god idé att titta på användarmanualen för din specifika bryggare för att se vad tillverkaren rekommenderar.
Hur vet jag om kaffebönorna är för gamla?
Det finns ett antal tecken på att kaffebönorna kan vara för gamla och inte längre optimala att använda. Här är några saker att titta efter:
- Förändrad färg: Kaffebönorna kan se blekare eller mörkare ut än normalt, beroende på hur länge de har lagrats.
- Förlorat arom: Kaffebönorna kan ha förlorat sin starka, friska doft och kan istället lukta svagt eller tråkigt.
- Förändrad konsistens: Kaffebönorna kan kännas mjuka eller för hårda, beroende på hur länge de har lagrats.
- Förändrat smak: Kaffet kan smaka surt eller tråkigt, eller ha en annan oönskad smak, om kaffebönorna har blivit för gamla.
Så för att undvika surt kaffe, se till att alltid använda färska kaffebönor och förvara dem på rätt sätt för att bevara deras kvalitet.
Hårt vatten
Hårt vatten innehåller höga mängder kalk och andra mineraler, vilket kan påverka smaken på kaffet. Dessa mineraler kan bygga upp sig i maskinen och orsaka problem med kaffebryggaren. Därför är det viktigt att regelbundet rengöra och avkalka kaffebryggaren om man bor i områden med hårt vatten. Man kan också välja att använda vattenreningsfilter för att filtrera bort mineralerna och förbättra smaken på kaffet.
I Sverige finns det stora variationer i vattnets hårdhet beroende på var i landet man bor. Generellt sett är vattnet hårdare i de södra delarna av landet, medan vattnet i de norra delarna är mjukare. Man kan kontakta sin vattenleverantör eller kommun för att få mer information om vattnets hårdhet i sitt område.
Var i sverige finns det hårt vatten?
Det finns hårt vatten i många delar av Sverige. Hårt vatten innebär att det finns höga halter av kalk och andra mineraler i vattnet, vilket kan ge upphov till märken och fläckar på kärl och andra ytor, samt påverka smaken på vatten och mat som tillagaras med det. Hårt vatten finns oftast i områden där det finns naturligt kalkhaltigt grundvatten, såsom i delar av Götaland, Svealand och Norrland.
Bryggtid och kaffebönor
Oddsen är att dina kaffebönor är okej – vilket innebär att du behöver göra en liten justering eller två i hur du gör ditt kaffe.
Sur kaffe är vanligtvis underextraherat kaffe. I grund och botten har inte bönorna bryggts tillräckligt länge och eftersom syror är mer lättlösliga så extraheras de först. Kaffe som inte har bryggts tillräckligt länge har syror men inte alla andra kaffesmaker för att balansera ut syrorna.
Så här tenderar underextraktion att hända hemma:
Dina bönor är malda för grovt. Fina malningar extraheras snabbt, men gröve malningar tar längre tid eftersom vattnet behöver mer tid att komma in i varje partikels centrum. En alltför grov malningsgrad kan helt enkelt betyda att varje partikel inte får den tid den behöver för en balanserad extraktion.
Din bryggningstid var för kort. Du vill brygga tillräckligt länge för att få fram smakerna som kommer att dämpa syrorna och få den där perfekta kaffekoppen. Med en presskanna kanske du tryckte ner filtret för tidigt. Med en droppbryggare kanske du hällde vattnet för snabbt och det rann igenom för fort.
Ditt vatten är för kallt. Det har bevisats att det bästa vattnet för kaffe är mellan 90 och 97 grader. Om det är kallar än så kommer det inte att extrahera det goda från kaffet lika snabbt som det behöver, vilket kan leda till underextraktion.
Du använde inte tillräckligt med vatten. Förhållandet mellan kaffe och vatten spelar stor roll, och om du inte ger varje malning rätt mängd vatten som behövs för att extrahera en balanserad bryggning, kommer du naturligtvis att sluta med underextraherat kaffe.
Om du normalt köper mörkrostkaffe från livsmedelsbutiken, kommer du förmodligen att upptäcka att de flesta vissa typer av ”gourmetkaffe” smakar mer surt än vad du är van vid.
Det är avsiktligt – att lämna lite av den där syran och piggheten hjälper till att förstärka de andra smakerna.
Vi föreslår att du ger lite tid för dina smaklökar att anpassa sig. Ibland tar det några koppar, men din tunga kommer så småningom att inse att den extra syran faktiskt hjälper till att framhäva goda smaker som du inte kan hitta i riktigt mörkrostade bönor.