Svenska bär – här är listan

Sverige är rikt på bär och vi har en lång tradition av att vara ute i skog och mark och plocka på oss de läckerheter som naturen har att erbjuda. Allemansrätten gör att vi får plocka skogsbär och det faktum att relativt många har en trädgård eller kolonilott gör att många kan odla bärbuskar själva. Sverige har helt enkelt en kultur av bärplockning och givetvis användning av bär i diverse bakverk.

Hallon

Hallon växer vilt i större delen av landet och har odlats i Sverige sen 1700-talet. Växten trivs under ganska torra förhållanden. De kan ofta hittas längs skogsvägar och stigar. Hallon som hittas här brukar vara lite mindre men är inte desto mindre smakrika än de lite större varianterna som man hittar i folks trädgårdar.

hallon

Havtorn

Havtorn återfinns kring Sveriges kust och till utseendet påminner mer om något man hittar i medelhavsområdet än i norden. Bären är fulla med vitaminer och har en sur ton som påminner något om passionsfrukt. Buskarna är täta och lätta att sticka sig på så man får vara försiktig när man plockar. Lyckligtvis finns det varianter avsedda för odling som är framtagna för att vara lättare att plocka. Havtorn har en ganska distinkt smak och används bland annat för att göra sylt och juice.

havtorn

Blåbär

Dessa bär växer i skog över hela Sverige och trivs bäst i granskog och skugga. Blåbär är en av Sveriges vanligaste växter och tur är väl det. Blåbär är nämligen mycket nyttiga och dessutom goda. Ofta används bären som ingrediens i efterrätter och sötare saker som sylt eller kräm. Det går även bra att göra vin och te på blåbär.

svenska blåbär

Hjortron

Hjortron är utbrett över hela landet förutom Sydskåne, Gotland och Öland. Hjortron växer bara på fuktig mark såsom mossar. Bären trivs under lite kyligare förhållanden och växer endast på de nordligare breddgraderna. Används bland annat till att göra likör och sylt.

hjortron i det vilda

Jordgubbar

Jordgubbar är framtagna av människan genom att korsa olika smultronsorter. På så sätt fick man fram ett relativt stort och smakrikt bär. Detta är också anledningen till varför man inte hittar i jordgubbar i det vilda. Om du är sugen på att odla så finns det en rad olika typer med olika smakprofil och som tål olika förhållanden olika bra.

jordgubbar

Körsbär

Körsbär växer främst som ett odlat träd men kan också återfinnas i vilt tillstånd i vissa delar av Sverige. Körsbär finns i en sur och en söt version. Den senare lämpar sig att ätas i sitt naturliga tillstånd medan den andra måste tillagas för att vara aptitlig.

Lingon

Lingon Finns i vilt tillstånd i nästan hela Sverige och trivs i fuktig, något sur jord. Dessutom trivs lingon i halvskugga och återfinns ofta i glesare barrskog. Lingon är fulla av vitaminer och har en något sur smak som gör dem extra lämpade till geléer och sylter.

lingon bredvid stubbe

Nypon

Nypon finns i vilt tillstånd från skåne till ungefär i höjd med Uppsala. Som bekant gör de sig väldigt väl som soppa men nyponmarmelad är enligt mig underskattad och riktigt trevlig att ha på frukostbordet. Vissa nyponsorter är dessutom riktigt vackra och har stora blommor i klara färger.

nypon i det vilda

Svarta vinbär

Svarta vinbär har en komplex och något syrlig smak vilket gör att de används som smaksättning i te och andra drycker. Trots sin syrliga smak behöver inte svarta vinbär tillagas för att vara ätliga, de fungerar utmärkt som smaktillskott i yoghurt, müsli mm.

Vinbär återfinns oftast i trädgårdar men finns också i förvildat tillstånd. Dessa små bär är väldigt nyttiga eftersom de har väldigt högt C-vitamininnehåll.

svarta vinbär och socker

Tranbär

Tranbär växer på myrar vilket är anledningen till att de förr brukade kallas för myrbär. Tranbär hjälper mot urinvägsinfektioner, detta är inte bara hittepå utan har vetenskapliga belägg. Smaken är frisk och påminner lite om lingon. Det populäraste användningsområdet är som juice men används även som marmelad. Ett populärt snacks är torkade, sockrade tranbär.

tranbär

Rönnbär

Rönnbär är röda bär som växer i klasar på rönnträd. Bären är rika på C-vitamin och antioxidanter. Till skillnad från vad vissa tror så är bären ofarliga. Dock så är de väldigt sura och bör tillagas innan man äter dem. Rönnbärsgelé är en personlig favorit.

så är bären ofarliga

1 tanke på “Svenska bär – här är listan”

Lämna en kommentar