Brunch är en sammansättning av de engelska orden breakfast och lunch. Brunchen har sitt ursprung i 1800-talets England men har på senare år blivit populärt världen över. Som namnet antyder så är brunch ett mellanting mellan de båda målen. Förr i världen hade Sverige också en tradition att äta större frukostliknande mål under söndagarna men dessa kallades för frukostmiddag. På senare år har dock traditionen fått ett uppsving i vårt avlånga land.
Ofta äts brunch på helger och ses som ett socialare alternativ till frukost, en måltid som får ta tid och handlar mer om en upplevelse än att snabbt få i sig lite mat för att ha energi inför dagen. Maten brukar bestå av lite rejälare frukostmat t.ex. scones, bacon, bönor, ägg Benedikt, pannkakor, lax mm.
Det är inte ovanligt att äta brunch ute och det har blivit vanligt med restauranger som erbjuder ett brunchalternativ, brunch kan både vara buffé och à la carte. När brunch äts varierar mycket men runt 11.00-14.00 är vanlig brunchtid. Brunchens popularitet har också gjort att fler varianter har utvecklats, exempelvis asiatisk brunch.
Så gör du en brunch hemma
Innehållet i en brunch varierar som sagt mycket men det finns ett par saker som jag tycker en brunch bör innehålla.
Någon typ av bröd är givet, jag tycker att scones fungerar bra men vanligt vitt bröd eller rågbröd är lättare att kombinera med de lite matigare inslagen i en brunch.
Någon form av äggrätt hjälper till att göra brunchen mättande och näringsrik. Vanlig äggröra fungerar fint men om man vill lyxa till det lite kan man göra Croque Madame eller ägg benedict.
Någon form av charkuteri tycker jag hör hemma på bordet. Detta kan egentligen vara lite vad som helst men jag tycker prosciutto och salami är särskilt gott. Även andra köttprodukter som pastej eller laxpaté fungerar bra på ett brunchbord.
Även sallad, grönsaker och frukt passar bra och hjälper till att göra måltiden lite nyttigare och mindre mastig, min personliga favorit är honungsmelon men paprika, physalis och vindruvor är också välkomna inslag.
Något sött, exempelvis pannkakor eller muffins passar utmärkt för att runda av en brunch. Jag brukar göra en lättare chokladkaka eftersom jag tycker det passar väldigt väl när man dricker kaffe i slutet av brunchen.
I vissa länder är det inte ovanligt med alkohol till brunchen men det har inte slagit igenom i Sverige. Jag tycker dock att smoothies och alkoholfria drinkar är ett perfekt sätt att sätta lite guldkant på dagen. Smoothies eller färskpressad juice är vad som brukar stå på bordet när jag bjuder på brunch.