Polkagrisen är uppkallad efter dansen polka. Dansen var väldigt populär under tiden då polkagrisen uppfanns och gris var en vanlig benämning på godis. Konstigt kanske men namnet fastnade. Det finns också teorier om att den rödvita färgkombinationen påminner om polens flagga – ett land som är starkt förknippat med polka.
En Svensk uppfinning.
Polkagrisen uppfanns i Sverige, i Gränna närmare bestämt. Uppfunnen av Amalia Eriksson. De små söta grisarna tillverkas där än idag. Ingredienserna var då, precis som nu socker, vatten, ättika och pepparmyntsolja. Det vill säga om man tillverkar en med traditionell mintsmak. Idag finns det polkagrisar med alla sorters smaker, oftast skiljer sig också färgen från den traditionella rödvita för att reflektera smakinnehållet. Min favorit är den svartgula lakrits och citron-grisen. Ibland kallas dessa smakvarianter för karamellstänger istället för polkagrisar. Ibland påfinns polkagrisar med en böjd ände, dessa kallas för polkakäppar och är starkt förknippade med julen.
Det är lite oklart om vi var först med polkagrisar, hårda karameller med diverse smaksättning och färg var inget nytt. Det är svårt att säga vem som var först med vilken kombination men det finns mycket som tyder på att vi var först med de karaktäristiska rödvita mintgrisarna.