Vilken kastrull ska man köpa?

Kastruller och pannor är ganska förbisedda verktyg. Ofta kan man grotta ner sig i fräna knivar eller exklusiva ugnar men kastruller och pannor är något som används i princip varje gång du lagar mat och vad du har för kastrull påverkar hur slutresultatet blir. Jag ska gå igenom lite olika saker som man bör tänka på vid köp av pannor och kastruller samt vad man behöver.

Själv har jag följande storlekar och tycker att det fungerar bra.

  • 1l – Teflonbeklädd liten rackare – används mest tills såser och ibland till att koka ägg.
  • 2,5l – Arbetshästen i gänget, används till ris och dylikt men också till mindre grytor.
  • 5l – En stor kastrull för stora pastamiddagar eller när man göra matlådor på söndagar.

När det kommer till stekpannor så tycker jag inte att man behöver samma variation när det kommer till storlek. Generellt sett är det dock en bra idé att ha minst två stycken eftersom man ofta vill tillaga flera saker samtidigt, ha dem på olika värme etc. Här är det dock viktigare med en variation i material, rostfritt stål är jättebra för att skapa en meillardreaktion men inte så hett att steka ägg i. En sak som folk ofta förbiser när de köper stekpannor är locket. Ett bra lock ger dig mer kontroll över din matlagning, du kan t.ex. se till så att kött är genomstekt utan att du behöver bränna ytan. Dessutom så kan du sätta på ett lock på stekpannan efter att du lyft av den från värmen för att maten ska hålla sig varm tills det är dags för servering.

Jag rekommenderar en vanlig stekpanna samt en traktörpanna.

Beroende lite på vad man har för häll och vad man brukar laga så har man en del olika material att välja mellan när det kommer till kastruller och stekpannor

Material på pannorna

Kastruller kommer i ett antal material, alla med sina speciella för och nackdelar.

Gjutjärn värms långsamt men bevarar värme väl. Detta gör att kastruller och pannor i gjutjärn är bra för jämn långsam tillagning, dessa är därför utmärkta till exempelvis långkok och gröt. Gjutjärn rostar lätt om det inte tas om hand om på rätt sätt, vissa tillverkare har åtgärdat detta problem genom att täcka gjutjärnspannor med någon typ av beläggning. En nackdel är att de är väldigt tunga. Något som talar till fördel för gjutjärn är att de fungerar på alla sorters hällar.

Gjutjärnspanna

Aluminium

Många aluminiumpannor är täckta med någon sorts beläggning, t.ex. teflon. Detta gör att mat inte fastnar så lätt och pannorna blir lättare att rengöra. Aluminium utan beläggning lämpar sig inte väl till att tillaga sura ingredienser.

Koppar

Koppar leder värme väldigt bra. Likt aluminium så kan koppar reagera med vissa sorters mat, därför är kopparpannors insidor ofta täckta med rostfritt stål eller annat tåligt material. Ofta är bra kopparpannor väldigt dyra men de håller också ofta en livstid.

Kopparkastrull

Hårdanodiserat aluminium

Ytan på dessa pannor har behandlats för att skapa en yta som både är tålig och ser till att mat inte bränns fast. Hårdanodiserat aluminium är ett bra alternativ eftersom man får en bra pannar som är lätt och värms upp snabbt. Dessutom så fungerar de med alla typer av hällar förutom induktion. Likt koppar så är de dyra men håller bra.

Rostfritt stål

Den största nackdelen med de här pannorna är att mat lätt fastnar, detta är inte nödvändigtvis en nackdel efterso man ibland vill uppnå denna reaktioner nnär man exempelvis gör grytor. Ofta är det dock jobbigt och man måste kompensera genom att hälla på en massa olja. Tål maskindisk och håller bra. Rostfritt stål leder värme dåligt, försök hitta en variant där de inkorpererar koppar eller dylikt i basen.

Två typer av beläggningar

Emalj

Används ofta på gjutjärn och aluminium. Generallt sett så reagerar inte emalj med mat och är svåra att skrapa upp. Emaljen kan dock spricka om du inte tar hand om dina pannor ordentligt.

Teflon

Perfekt till att steka eller göra såser. Förhindrar att mat fastnar och är lätt att rengöra. Ofta behövs bara minimalt med olja för att steka. Tyvärr så är teflon ganska känsligt, du måste därför endast använda stekspadar i plast.

Material på hällen

Highlighthäll/glaskeramik

Du kan använda alla sorters pannor förutom de som är gjord av koppar, har en kopparbas eller är gjorda av keramik.

Gas

Alla pannor. Gasspisar passar särskilt väl ihop med tunnare pannor eftersom tunna pannor snabbt anpassar temperaturen efter spisen. Kombinationen gas samt tunn panna ger dig alltså mycket kontroll över din matlagning.

Induktion

Dessa spisar har blivit populära på senare år, de är lätta att rengöra, svåra att bränna sig på och värmer upp pannorna relativt snabbt. Tyvärr är de kanska kinkiga när det kommer till vilken sorts panna du använder. Endast pannor med ett magnetiskt material i basen fungerar, t.ex. rostfritt stål eller gjutjärn. Pannor som endast är gjorda i koppar eller aluminium fungerar ej.

Gjutjärnsplattor

Alla typer av pannor.

Andra saker att ta i beaktning

När man ska köpa en kastrull finns det ett par saker man ska tänka på. Enligt mig är det en bra försäkring att köpa en kastrull med tjock botten, detta för att en kastrull med tunn botten lätt blir bucklig. Detta är inte bara ett estetiskt fel, det gör att kastrullen tappar kontaktyta med hällen vilket gör att det tar längre tid för den att värmas upp. En andra sak man bör tänka på är att kastrullen har handtag i plast, detta gör att man inte behöver ta på sig grytvantarna varje gång man ska lyfta av kastrullen från plattan. Tyvärr gör det också att kastrullen inte går att ha i ugnen, ett knep som faktiskt är väldigt användbart vid långkok.

Vissa pannor och kastruller har små munnar som gör att man lätt kan hälla av sås och sky.

Lock är en ofta förbisedd detalj när man ska köpa en kastrull. Jag gillar lock med en inbyggd sil, se här till att locket kan haka fast i kastrullen så att man inte är tvungen att hålla locket på plats med händerna, det är lätt att man råkar skålla sig själv. Vissa verkar gilla glaslock men jag är inte en av dem. Idéen är att man ska kunna se vad det är man kokar men oftast gör ångan att man inte ser ett dyft. Inget vunnet inget förlorat kontra ett metallock kan man tycka men ha i åtanke att ett glaslock är gjort i…glas. Detta medför att de inte är lika hållbara som lock i metall. Jag ar själv pajat två glaslock genom att tappa dem i marken. Är du mindre klumpig än vad jag är så för all del skaffa ett glaslock men jag har varnat dig.

Lämna en kommentar